Astma - Zabrinutost ...

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
mveljovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 20, 2006 5:15 pm

Astma - Zabrinutost ...

Post od mveljovic »

U detinjstvu sam dugo bolovao od alergijske astme. Međutim nisam imao nikakve simptome od svoje 16 godine i smatrao sam da sam izlecen. Nakon toga sam cak poceo da pusim, bavio sam se sportom rekreativno, sve bez ikakvih posledica. Sada imam 24 godine i pre tri dana sam na svoje veliko iznenađenje i nevericu ponovo imao napad spazma. Sledećeg dana sam otišao kod specijaliste koji je nakon rentgena (za koji je rekla da je u redu) i spirometrije dijagnozirala astmu i prepisala mi jednomesecnu terapiju Becloforte, Serevent, Pressing, Pronison i Berodual po potrebi. Evo niza događaja koji su doveli do spazma.

Nedelja - Bio sam na planinarenju (visinska razlika 1300 m)
Ponedeljak - Ujutru sam osetio posledice ujeda insekata od juce. Crvenilo, otoke, svrab na nogama i bol pri hodanju i stajanju. Uvece nisam mogao vise da trpim neprijatnosti od ujeda i otisao sam u hitnu pomoc gde sam primio urbazon i jos nesto protiv bola.
Utorak - Simptomi od ujeda su poceli da se povlace tako da sam odlucio da ne odem kod doktora. Prestao sam da pusim sto sam planirao vec neko vreme. Uvece sam otisao da trcim pored reke (sto inace radim par puta nedeljno) i nakon 10 minuta trcanja sam doziveo spazam.

1. Kako je moguce da posle toliko godina dobijem spazam?
2. Koji je mehanizam doveo do toga?

Rekreativno planinarim i trcim vec neko vreme, rekreativno se bavim i drugim aktivnostima, godinama bez ikakvih problema.
Jedino sto veoma koincidira sa ovim napadom su ujedi nepoznatih insekata dva dana pre i intenzivna (alergijska?) reakcija mog organizma na njih (i danas imam svrab na tim mestima), kao i nagli prestanak pusenja.

3. Da li je moguce da je otrov insekta kao alergen uticao na moj imunitet?
4. Da li je moguce da nagli prekid pusenja ili fizicka iscrpljenost ima veze sa dobijanjem spazma?

Ovih dana dobro disem, ali jos uvek ne kao pre napada. Resio sam da definitivno prestanem da pusim.

5. Da li ce se moje disanje vratiti na nivo od pre napada i za koje vreme?
6. Mogu li da se rekreiram dok traje terapija?
7. Koje su sanse da mi se ne vrati hronicni oblik bolesti?

Unapred hvala na odgovorima. Veoma sam zabrinut i uplasen ... :(
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Ukoliko ste zaista imali "alergijsku" astmu, od nje se ne moze izleciti. Alergijske bolesti su u poslednjih par godina dozivele novu klasifikaciju i astma se - kao genetska/atopijska smatra dozivotnim oboljenjem.

Par odgovora:

1. Bili ste na visini, ali nedovoljno. Umesto da poraste broj eritrocita tokom boravka tamo, Vi ste samo trpeli opterecenje hipoksijom. Ujed, urbason, pusenje, stres, fizicki napor - trazili su dodatni kiseonik. Jos hipoksije... Negde u svemu tome, mehanizam hipersenzitivnosti je "okinuo". Da bi ste znali da li je to zaista tako, uradite metilholinski test, siguran sam da ce biti pozitivan.

2. Imunosistem moze da bude modifikovan (pobudjen, pojacan, usporen, itd) razlicitim faktorima, pa i ujedom insekta. Cak i Urbason moze da ga pobudi - ali o tome drugom prilikom...

3. Spazam kod hipersenzibilnih bronhija moze da izazove niz aktivnosti, a narocito pusenje. Prekid je NEOPHODAN, i to NAGLI, bez ikakvog taktiziranja. Pusacima je obicno potrebno oko 10-15 godina da osete prve negativne hronicne posledice. Vi taj staz mozda jos nemate, ali ste blizu - a i bolesni ste. Sve u svemu - za Vas (kao i za sve!) pusenje je APSOLUTNO ZABRANJENO!

4. Disanje moze da bude u redu i bolest moze da se drzi pod kontrolom, ali morate da budete svesni da imate hronicno oboljenje. Koristite pokfloumetar za samokontrolu.

5. Rekreacija je dozvoljena i pozeljna.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
mveljovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 20, 2006 5:15 pm

Post od mveljovic »

Postovani dr Ivice,

Puno hvala na iscrpnim odgovorima. Nadam se da mogu dobiti jos par, od vas ili bilo koga kvalifikovanog.

1. Sta je to metilholinski test i gde ga mogu uraditi?
2. Na koji nacin urbason moze da okine imunitet?
3. Kako nabaviti pikfloumetar?

Na terapiji sam vec neko vreme i imam kontrolu 20. avgusta. Ne pusim. Primecujem poboljsanje, ali jako sporo. Majka koja se seca mojih zadnjih spazama, koji su bili jos pre vise od 8 godina je rekla da nikad nisam imao astmu u ovom obliku. Uvek bi to polazilo od hladnoce, curenja nosa, bola u grlu, da bi se zavrsilo gusenjem, narocito nocu. Sada bolje disem nocu nego danju.

4. Osecam opstrukciju prilikom snaznog izdisaja, ne u plucima vec u grlu - negde oko adamove jabucice i izmedju dve kljucne kosti (trahea?). Ne verujem da je dijagnoza pogresna, ali da li da odem kod ORL doktora ili doktora za zlezde?

5. Mestimicno izbacujem (pljuvanjem) manje kolicine kristalno providnog sekreta iz grla. Da li da radim bris (biogram,antibiogram)?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Metilholinski test je test kojim se ispituje senzibilnost odnosno hipersenzibilnost bronhija. Radi se udisanjem razlicitih razblazenja metilholina. Mozete ga uraditi u Klinickom Centru Srbije. Urbazon i ostali kortikosteroidi mogu delovati kao okidaci kada se posle njihove eliminacije iz krvi javi efekat "odskoka". Ovaj "rebound" efekat je redak, ali moguc. Pikfloumetar se kupuje u apotekama, kosta oko 1.000 dinara.

Osecaj visoke opstrukcije je ceso povezan sa nervozom. Posetite ORL specijalistu, ali razmislite i o stresu i anksioznosti. Ponekad i blagi sedativi ili vitamin B6 (BEDOXIN) pomazu u otklanjanju tegoba. Upozoravam Vas i da je u mom gradu nedavo otkrivena Ambrozija, korovska bilka koja je snazan alergen i izaziva teskoce u disanju i kijanje i kod zdravih - opstina je pokrenula akciju da se ova "posast" istrebi sto hitnije. Obratite paznju da ne postoji neki novi alergen u Vasem okruzenju.

Pregled sputuma uglavnom nije neophodan. O tome ce odluciti ORL specijalista.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori