Nedelja - Bio sam na planinarenju (visinska razlika 1300 m)
Ponedeljak - Ujutru sam osetio posledice ujeda insekata od juce. Crvenilo, otoke, svrab na nogama i bol pri hodanju i stajanju. Uvece nisam mogao vise da trpim neprijatnosti od ujeda i otisao sam u hitnu pomoc gde sam primio urbazon i jos nesto protiv bola.
Utorak - Simptomi od ujeda su poceli da se povlace tako da sam odlucio da ne odem kod doktora. Prestao sam da pusim sto sam planirao vec neko vreme. Uvece sam otisao da trcim pored reke (sto inace radim par puta nedeljno) i nakon 10 minuta trcanja sam doziveo spazam.
1. Kako je moguce da posle toliko godina dobijem spazam?
2. Koji je mehanizam doveo do toga?
Rekreativno planinarim i trcim vec neko vreme, rekreativno se bavim i drugim aktivnostima, godinama bez ikakvih problema.
Jedino sto veoma koincidira sa ovim napadom su ujedi nepoznatih insekata dva dana pre i intenzivna (alergijska?) reakcija mog organizma na njih (i danas imam svrab na tim mestima), kao i nagli prestanak pusenja.
3. Da li je moguce da je otrov insekta kao alergen uticao na moj imunitet?
4. Da li je moguce da nagli prekid pusenja ili fizicka iscrpljenost ima veze sa dobijanjem spazma?
Ovih dana dobro disem, ali jos uvek ne kao pre napada. Resio sam da definitivno prestanem da pusim.
5. Da li ce se moje disanje vratiti na nivo od pre napada i za koje vreme?
6. Mogu li da se rekreiram dok traje terapija?
7. Koje su sanse da mi se ne vrati hronicni oblik bolesti?
Unapred hvala na odgovorima. Veoma sam zabrinut i uplasen ...