Polomljena koscica kod zadnjeg prsta sake...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
momak-25
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 13, 2011 6:29 pm

Polomljena koscica kod zadnjeg prsta sake...

Post od momak-25 »

Pre 3 godine sam slomio koscicu kod malog prsta na desnoj saci,koscica koja prst i saku...to je proslo,ali me zanima ako bih morao nekad da se odbranim od nekog,i ako bih morao da udarim nekog da li bi se slomilo opet?cuo sam d aako se 2 put slomi ist akoska da posle 2 put anikad ne zaraste...ovo je hipoteticki sve me znaima,samod a bih znao an cemu sam...Hvala unapred
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Polomljena koscica kod zadnjeg prsta sake...

Post od aa_aca »

Кост не може да пукне на месту где је већ пуцала јер када зарасте то место постаје тврђе од осталог дела кости.
momak-25
Novi član
Novi član

Post od momak-25 »

pa dobro ali nije celik sigurno...to iz iskustva govorite?mislim kao lekar?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

То се зна и није потребно да будеш лекар да би сазнао. Када правилно и потпуно срасте, кост је на месту прелома много јача од осталог дела кости. То је познато и код каратиста јер они на тај начин јачају своје кости. Сталним ударањем о тврде предмете дешавају се микрофрактуре које потом зарастају и кост постаје много гушћа и јача. Иначе, лекар нисам, а то сам и написао на мом сајту чија адреса стоји у мом профилу.
NikolaSRK
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 26, 2013 1:07 pm

Post od NikolaSRK »

Samo u jednom vrlo kratkom periodu mesto preloma bude jače od ostalog dela kosti, ali ubrzo cela kost postaje podjednako mineralizovana i mesto preloma se ponaša kao i ostali deo kosti.(Neka me neko ispravi ako gresim).
Doktor Teri Amaral (Terry Amaral, director of pediatric orthopedic surgery, Montefiore Medical center, Bronx, New York), dečji ortoped, rekao je da su vršene kliničke studije u kojima su kosti posle zarastanja bile izložene silama savijanja i uvrtanja, kada je dolazilo do pucanja kostiju na različitim mestima, uključujući i mesto prethodne frakture.

U zaključku se kaže da kost koja je zarasla posle preloma nije jača nego što je bila pre frakture.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Није цела кост јача после прелома, него место на коме је био прелом постаје јаче - нешто као ожиљак на кожи који остаје тврђи него остали део коже. Временом и тај ожиљак нестане али то може да потраје и деценијама.

Свакако кости које нису изложене силама напрезања временом постају мекше и то се лепо види код космонаута који нису изложени гравитационој сили. После шест месеци размекшање костију постаје веома озбиљно.

Због тога је важно стално вежбати и оптерећивати кости, али ко то поштује? :(
momak-25
Novi član
Novi član

Post od momak-25 »

a zasto u otj saci osecam neku vrstu krutosti u odnosu na drugu saku koja je kao slobodnija?
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Вероватно због тога што је још нешто било повређено осим лома кости. Осим тога, ако си носио гипс, па чак ако и ниси, шака је неко време била непокретна. После тога вероватно ниси радио физикалне вежбе за враћање шаке у нормалну функцију.
momak-25
Novi član
Novi član

Post od momak-25 »

jesam,isao sam 4 nedelje na fizikalnu terapiju...to je bilo pre 2 godine...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Шта су ти радили на физикалној? :D
Odgovori