Savet i iskustva oko PROSTATE

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
tibord
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 26, 2010 3:15 pm

Savet i iskustva oko PROSTATE

Post od tibord »

Imam 55 godina ,mokrenje uredno,nikturija da 1 x , mlaz dobar , nema krvi u mokraci.
Bio sam juce kod urologa i kaze ovako a ja bas ne razumem sve ili nije mi jasno .:
US m.besike je jako distendirana bez patoloskog sadrzaja. Prostata se tesko vizualizira. velicine 47x33x40 ml , volumen 32 ml. nakon mikacije zaostaje 30 ml RU.
RTProstata je velicine oko 4 cm , nehomogena, u levom lobusu palpiram nodus koji je minimalno tvrdji od okoline glatke povrsine .Exprimat poz.
DGAdenoma prostatae N40 . th :0
kontrola sa nalazima urin,UK.KS,SE,nefrogram, PSA i F/T PSA , i kulmra exprimata prostae urinukultura , /*Kako se ovo i gde uzima /
-----jos i izvestaj US gornjeg abdomena od juce
bubrezi su uredne velicine ,nema znakova nefrolitijaze ni ti hidronefroze.
uredan nalaz jetre,zucne kese,zucnih vodova ,pankreasa i slezine.
aorta je u distalnom delu,neposredno ispred racve vrecasto lako dilatirana,rubno trombozirana, promera 32 mm.
zakljucak:Aneurysma sacciformis thromboticans aortae abdominalis.
Preporucuje se konsultacija vaskularnog hirurga.

- Kod prostate mi bas puno nije toga jasno, /pocev od velicine /negde dimezije u gr ili mm ili ml. /i uzimanje ovih ne klasicnih laboratorijskih analiza , Inace kao prevenciju /vec oko 6 meseci/u odnosu na moje godine pijem caj od MALE MLECIKE 1 Mala kasika caja ujutro + isto to uvece 1/2 h pre jela .
-A kod povecane aorte tek neznam sta je.,
nadam se da nisam bio dugacak i komplikovan , :oops:
TanjaKos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 06, 2013 11:36 pm

Re: Savet i iskustva oko PROSTATE

Post od TanjaKos »

Za UZ abdomena nisam merodavna da odgovorim, ali pošto mi otac ima rak prostate i 2 godine se već tom temom bavim, možda moj odgovor može pomoći. Dakle, urolog je pregledom (prepipavanjem) prostate utvrdio jedan "nodus", znači malo tvrđe mesto, takođe ultrazvuk pokazuje nehomogenu strukturu prostate, i malo je uvećana. Treba da se utvrdi zašto je uvećana, zato vas urolog šalje na dodatne testove, kao što je PSA i fPSA test, što se određuje putem krvi. PSA test nije specifičan, znači njegova vrednost može biti povećana i u slučaju prostatitisa (infekcije prostate), benignog uvećanja prostate, i u slučaju raka prostate. PSA je samo jedan od delića koji čine mozaik koji urolog mora da složi da bi postavio dijagnozu. Ako bude bilo neke sumnje, urolog će uraditi biopsiju prostate. Samo se biopsijom, znači analizom tkiva može isključiti ili potvrditi o kakvom oboljenju prostate se radi. Benigno uvećanje prostate je mnogo češća bolest kod muškaraca od raka prostate, tako da se nemojte brinuti. Čak i ako je u pitanju rak, rak prostate se vrlo sporo razvija - to je zaista više kao hronična bolest, poput dijabetisa, sa kojom možete živeti decenijama. Svako dobro vam želim, ako mogu još nekako da pomognem, tu sam.
tibord
Novi član
Novi član

Post od tibord »

[quote="tibord"]Imam 55 godina ,mokrenje uredno,nikturija da 1 x , mlaz dobar , nema krvi u mokraci.
Bio sam juce kod urologa i kaze ovako a ja bas ne razumem sve ili nije mi jasno .:
US m.besike je jako distendirana bez patoloskog sadrzaja. Prostata se tesko vizualizira. velicine 47x33x40 ml , volumen 32 ml. nakon mikacije zaostaje 30 ml RU.
RTProstata je velicine oko 4 cm , nehomogena, u levom lobusu palpiram nodus koji je minimalno tvrdji od okoline glatke povrsine .Exprimat poz.

Danas dobio analize :
1. materijal dat na analizu * KRV
vrsta pregleda : TPSA -UKUPNI PROSTATA SPECIFICNI ANTIGEN
rezulltat NIVO PSA U SERUMU IZNOSI 0.90 NG/ML

ref.vrednosti PSA(NG/ML) ZA STAROSNU DOB 50-59 GOD 1.7 (+/- 1.2)

2. materijal dat na analizu: URIN
vrsta pregleda : URINOKULTURA
rezulltat: KULTURA JE STERILNA
vrsta pregleda :BROJ BAKTERIJA U 1 ML URINA
rezulltat : 0

3.materijal dat na pregled : SEKRET PROSTATE
vrsta pregleda : MIKROSKOPSKI PREGLED
rezulltat : DIREKTAN GRAM PREPARAT
PO VIDNOM POLJU : 10-12 EPITELNIH CELIJA , 7-8 PMN LEUKOCITA , SLUZ
vrsta pregleda BAKTERIOLOSKI PREGLED
vrsta pregleda MIKOLOSKI PREGLED
rezulltat: CANDIDA SP=NEGATIV
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

За простату је много добар чај од млечике.
tibord
Novi član
Novi član

Post od tibord »

tibord napisao:
tibord napisao:Imam 55 godina ,mokrenje uredno,nikturija da 1 x , mlaz dobar , nema krvi u mokraci.

Danas dobio analize :
1. materijal dat na analizu * KRV
vrsta pregleda : TPSA -UKUPNI PROSTATA SPECIFICNI ANTIGEN
rezulltat NIVO PSA U SERUMU IZNOSI 0.90 NG/ML

ref.vrednosti PSA(NG/ML) ZA STAROSNU DOB 50-59 GOD 1.7 (+/- 1.2)

2. materijal dat na analizu: URIN
vrsta pregleda : URINOKULTURA
vrsta pregleda :BROJ BAKTERIJA U 1 ML URINA
rezulltat : 0

3.materijal dat na pregled : SEKRET PROSTATE
vrsta pregleda : MIKROSKOPSKI PREGLED
rezulltat : DIREKTAN GRAM PREPARAT
PO VIDNOM POLJU : 10-12 EPITELNIH CELIJA , 7-8 PMN LEUKOCITA , SLUZ
vrsta pregleda BAKTERIOLOSKI PREGLED
vrsta pregleda MIKOLOSKI PREGLED
rezulltat: CANDIDA SP=NEGATIV
pregled kod urologa:22.01.2013.
Dg: Adenoma prostatae N40
Th: Caps Comprosta 3x3 1 mesec , zatim 2x2 jos 2 meseca.
kontrola sa nalazom kulture exprimata prostate za 6 meseci .
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Kako se uzima-daje eksprimat prostate?
Jel nije dovoljna sperma npr?
Jel neko imao slucaj da je sperma ok a da taj eksprimat nije?
kod mene u nalazu mokrace pise da imam malo bakterija, jel to znaci da nile problematicno kad mi nisu radili antibiogram ili bi trebalo da dam bris ili spermi ili eksprimat?
INACE IMAM HRONICNI PROSTATITIS-do sad nebakterijski?
Odgovori