Izgovor glasova Š i Ž

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
djordje17
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 21, 2012 12:23 pm

Izgovor glasova Š i Ž

Post od djordje17 »

Imam problem sa izgovorom glasova Š i Ž. Mogu da ih izgovorim, ali se čuje šuštanje.
Izgovaram ih tako što samo malo otvorim vilicu, jezik postavim za leve strane između gornje i donje vilice i malo napućim usne. To očigledno nije pravilan način izgovora, pa bih zamolio nekoga da mi, što je detaljnije moguće, objasni kako se ovi glasovi izgovaraju.

Inače imam 18 godina i sećam se da kao mali nisam umeo da izgovorim glasove R i L, i da sam ih naučio otprilike sa 8-9 godina, sam. Ne mogu da se setim da li sam umeo da izgovorim glas Č u to vreme, ali sada ga izgovaram potpuno normalno. Nikada nisam bio kod logopeda.

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Izgovor glasova Š i Ž

Post od aa_aca »

Хе, хе, хе. Како да ти објаснимо преко форума. Баш си оптимиста. Овако се каже: :P

Иначе, за Ш и Ж не треба да пућиш усне, него треба да су у нормалном положају.

И језик не и де ни лево ни десно. "Ш" иде са врхом језика напред, а "Ж" са мало већим притиском бочних ивица језика о непце.
Odgovori