Veštački kukovi - pomoć

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Veštački kukovi - pomoć

Post od remi »

Dijagnoza: Coxarthrosis bill. gravis.

Imam 30 godina i displastične kukove (posledica urođenog iščašenja kukova). Zbog nepravilnog hodanja posledica počinje da se odražava na kolena (škripe pri hodu i povremeno bole). Preporučena je ugradnja totalne bescementne endoproteze prvo u desni kuk a kasnije u levi.
Rečeno je da je moguće izvršiti operaciju istovremeno na oba kuka, ali se ne preporučuje.
Interesuje me zašto je rizična istovremena operacija i koliki je minimalni vremenski period između te dve operacije.
jovanche
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 10:18 am

Post od jovanche »

evo ovako, mojoj majci su operisana oba kuka i ugradili su joj neke plasticne polu-proteze, ako sm ja dobro shvatila.
E, sad sto se tice obostrane istovremene ugradnje kukova, po mojim saznanjima tezi je oporavak... Radi se ali vrlo retko. Valjda je rizicno i po pacijenta, ali prvenstveno je razlog oporavak. Posto se u pocetku oslanjas vise na onu zdravu nogu.
E, sad njoj su izvrsili operacije u razmaku od 21 dan.
Moj savet: nemoj da te prevare da operises pod spinalnom anestezijom vec trazi totalnu, jer kazu pacijenti da je vrlo traumticno iskustvo.
Inace, u pitanju su bili patoloski lomovi......... Za neko bolje objasnjenje bi ipak trebalo da se javi neko strucniji.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

jovanche napisao:evo ovako, mojoj majci su operisana oba kuka i ugradili su joj neke plasticne polu-proteze, ako sm ja dobro shvatila.
E, sad sto se tice obostrane istovremene ugradnje kukova, po mojim saznanjima tezi je oporavak... Radi se ali vrlo retko. Valjda je rizicno i po pacijenta, ali prvenstveno je razlog oporavak. Posto se u pocetku oslanjas vise na onu zdravu nogu.
E, sad njoj su izvrsili operacije u razmaku od 21 dan.
Moj savet: nemoj da te prevare da operises pod spinalnom anestezijom vec trazi totalnu, jer kazu pacijenti da je vrlo traumticno iskustvo.
Inace, u pitanju su bili patoloski lomovi......... Za neko bolje objasnjenje bi ipak trebalo da se javi neko strucniji.
Hvala! Da li je to bilo na VMA ili "Banjici". Koja ustanova je bolja?
jovanche
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 20, 2006 10:18 am

Post od jovanche »

Nema na cemu, na Klinickom centru je bilo....
Najbolje da se rukovodis strucnoscu lekara i ostalog osoblja pri izboru ustanove.
Nadam se da ce sve biti u najboljem redu!
Pozdrav!
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Kod ugradnje bescementnog vestackog kuka se tokom operacije i u ranom postoperativnom periodu (do tri dana) izgubi do 1500 ml krvi. Ukoliko se obe oepracije rade u istom aktu, gubitak krvi se duplira sto moze da bude ekstremno opasno.

Sem toga, kod ove vrste vestackog kuka se oslonac na operisanu nogu ne preporucuje do potunog urastanja kosti oko endoproteze sto obicno traje do tri meseca. Dakle, ukoliko se oba kuka operisu u istom aktu, zabrana oslonca, dakle i hodanja, bi trajala do tri meseca. Tokom mirovanja misici oslabe sto dodatno otezava rehabilitaciju.

Sto se tice spinalne anestezije, vecina pacijenata je sasvim dobro podnosi.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Ovako, interesuje me da li postoji vremensko ograničenje za ugradnju veštačkog kuka.

Navodim nalaz lekara specijaliste iz 2001. (VMA):
"Displasio coxae congenita bil.
Na RTG snimicmima obostrano displastični kukovi sa izraženim degenerativnim promenima i defektom glavice na desnom kuku. Upoređivanjem sa snimcima u periodu pre 5 i 10 godina, nema značajnijih promena.
Klinički pregled: Fleksija oba kuka do 90 stepeni, rotatorni pokreti svedeni na minimum bolni."

i 2002. godine ("Banjica"):
"Obj: hoda lako hramajući na d. stranu. Fl. u desnim kuku do 90 st. ABD/ADO 20/10. Rotatorni pokreti se praktično ne izvode.
Pokretri u levom kuku nešto većih amplituda. Trendelenburg desno pozitivan.
RTG donet: posledice osteohondrita na oba kuka, desno izraženije (kratak vrat, nadrastao trohonter, aplitirana glava, sužen zgl.prostor)".

Tada sam imala jake bolove koji gotovo da nisu mogli da se smanjene nikakvom dozom lekova (Brufen, diklofen, naproksen, kreme protiv bolova,...). Međutim, sasvim slučajno sam otkrila da aktivna svakodnevna vožnja bicikla (u proseku 20-30km dnevno, pa čak i višem manje nije davalo nikakve efekte) pomaže (čak mi se čini da je pokretljivost neznatno bolja) i do pre nekih 6 meseci nisam imala gotovo nikakvih bolova. Napominjem da mi posebno smeta duže pešačenje (više od 15 min. hoda) i duže stajanje. Sada se, kao što sam već navela, javljaju bolovi u kolenima (od pre mesec-dva, do tada su samo škripeli, pogotovo pri hodu uz i niz stepenice).

S obzirom da je stanje kukova nepromenjeno (RTG snimak) interesuje me koliko je operacija hitna (čini mi se da sada na VMA bukvalo love pacijente, operacija je ovoga puta preporučena na osnovu delimičnog pregleda i RTG snimaka, a 2001. godine mi je rečeno da dok god održavam sadašnji nivo pokretljivosti ne moram da idem na operaciju).
Interesuje mi i da li bi kukovi mogli da izdrže opterećenje pri eventualnoj trudnoći (normalne sam težine).
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Potreban mi je HITAN odgovor na prethodnu poruku.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Kada se olducuje o operaciji, uzimaju se u obzir tegobe pacijenta, nalaz pri pregledu i rentgenski snimak. sudeci po svemu sto navodite, za operaciju su svi uslovi ispunjeni.

Ipak, ne moze se reci da je kod vas operacija hitna jer se radi o hronicnom oboljenju koje ima sklonost ka napredovanju, ali ne ugrozava zivot (mada ga jako otezava). Rec "hitno" podrazumeva da se operacija mora uraditi da bi se spasavala glava, ili ako se radi o svezoj povredi. Znam da ovo zvuci kao cepidlacenje, ali su propisi jako odredjeni kad se radi o tome sta je hitno.

Liste cekanja za operaciju kukova zaista poslednje 2-3 godine dobro funkcionisu, a ove godine je odvojeno znatno vise novca za tu operaciju pa se i ceka krace nego ranije.

Sto se tice VMA, civilni osiguranici tamo mogu da se operisu, ali placaju sve. Ne znam tacnu svotu, ali se verovatno moze proveriti.

Sto se tice drzavnih ustanova, ako se neko operise preko liste cekanja, placa samo deo troskova sto za vestacki kuk iznosi oko 30000 dinara.

Sto se tice trudnoce, vestacki kuk ne predstavlja nikakav problem, osim sto ce se mozda porodjaj dovrsiti carskim rezom.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član

Post od remi »

Svesna sam toga da bih ovakvo stanje (sadašni obim pokretljivosti) mogla da održavam bar još 5-10 godina, međutim meni ovo sve predstavlja psihički problem. Problem je u tome što ne umem da mirujem i kada sam prinuđena da zbog bolova smanjim aktivnost osećam se kao da sam vezana i to me izluđuje, kao i činjenica da mi gotovo svaki fizički posao predstavlja veliki napor. Uz to, od malena uglavnom nailazim na nerazumevanje tipa "mlada si, šta tebi može da fali" i to čak i od strane najbližih, tako da mi je dosadila borba sa njima i da sam od početka bukvalno sama u svemu tome: Doktori su odradili svoje, a ostalo ... "pa, bog će sve pozlatiti" (to je stav mojih).
Svesna sam i toga da je najbolje da što duže imam svoje prirodne kukove, ali ja jednostavno više ne mogu da izdržim (osećam se poput loše dizajniranog robota, koji može da pravi pokrete samo napred-nazad)

Pitanje u vezi trudnoće odnosilo se na stanje pre operacije, s obzirom da su mi kukovi dosta oštećeni (liče na dve spojene ravne ploče, ne znam kako da skeniram i pošaljem snimak) i da sam primetila da mi i ostali zglobovi ne mogu da istrpe veće opterećenje. U svakom slučaju, hvala na odgovoru, i to je korisna informacija.
Odgovori