Trebam par saveta...

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Margo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 06, 2006 11:15 am

Trebam par saveta...

Post od Margo »

Pozdrav svima,

Posto je leto vec doslo, a uskoro cu na more, zamolila bih nekog da mi kaze kako da najbolje zastitim kozu od sunca? Imam problema sa bubuljicama, a koliko znam, lice(narocito problematicno) treba sto manje izlagati suncu(kao i ostale delove tela). Da li treba da koristim neku posebnu kremu sa zastitnim faktorom(ili dodatnim sastojcima) ili je dobra i ona koju koristim za ostatak tela? Onda, da li je bolje lice odmah oprati od slane vode posle izlaska iz vode(i tako svaki put)? Slana voda bi trebala da koristi licu, ali opet... I zadnje pitanje(nevezano za more), da li ima veze koliko se puta lice umiva na dan(samo vodom) buduci da se mnogo znojim i smeta mi?

Hvla unapred
"Dannnina"
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 7:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od "Dannnina" »

Licu sa bubuljicama nikako ne moze odgovarati klasicna krema ili mleko za telo za zastitu od sunca.Zacepice ti pore i nastace jos veci haos na tvom licu.
Posto ja imam masnu kozu lica,pokusavala sam da pronadjem nesto sto bi meni odgovaralo i jedino priblizno resenje koje sam nasla je Avene emulzija za lice(mislim da je SPF 40,a i da ima 20) za normalnu do mesovitu kozu,a na svim njihovim proizvodima pise da ne izazivaju komedone.Inace oni imaju i takav proizvod za masnu kozu sklonu mitiserima,ali to nije u ponudi za nasu zemlju. :evil: Verujem da je lice,kao i kosu,pozeljno oprati obicnom vodom od soli,pogotovo ako posle treba da naneses kremu.
Za poslednje pitanje ne znam sa cim treba da ima veze,pretpostavljam sa mascenjem koze,posto sto se tice bubuljica logicno je da je bolje da ne "uzgajas" znoj na licu.Da se ne bi pojacalo mascenje,preporucuje se umivanje vodom,pre nego temeljno ciscenje preparatima,koje treba raditi tek 2x dnevno.
Pozdrav!
(ako pronadjem nesto bolje za zastitu lica od sunca,javljam!)
Margo
Novi član
Novi član

Post od Margo »

Hvala na odgovoru. Da, poslednje pitanje je vezano za mascenje koze. Procitala sam da ne valja da se vise puta u toku dana umiva(i sa obicnom vodom), jer se koza isusuje i jos vise iritira, pa sam zato malo zbunjena.
"Dannnina"
Novi član
Novi član

Post od "Dannnina" »

Meni je dermatolog davno jos kad sam bila kod nje,rekla da se slobodno umivam vodom u toku dana ako mi se umasti lice.
Voda na kraju krajeva ne moze da otkloni bas svu masnocu i veliki procenat ostaje na kozi,iako mi to ne vidimo,tako da se ne moze postici bas efekat isusivanja koji bi je isprovocirao.
makki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 10:43 am

Post od makki »

Margo napisao:Hvala na odgovoru. Da, poslednje pitanje je vezano za mascenje koze. Procitala sam da ne valja da se vise puta u toku dana umiva(i sa obicnom vodom), jer se koza isusuje i jos vise iritira, pa sam zato malo zbunjena.
Farmaceuti kazu "nije bitno koliko puta se umivash, vec cime?" Tako da vodom mozesh i 15x dnevno ali nijednom necesh otkloniti svu masnocu s lica, a problematicno lice je ima mnoogo vishe, nego lice koje nije u problemu:) Najbolje neki sapun, moja preporuka Fresh Farmacy Lush, ujutru i uvece, nakon cega ide neka krema za problematicno lice, npr. Vichy Normaderm. Od kad ovo praktikujem imam svega par bubuljica na licu, koje su jedva primetne, samo ujutru ne mazem lice kremom, vec nanesem sapun na lice, i isperem, znaci ubrzam stajanje sapuna na licu, da ne isushi kozu, a uvece stavljam kremu nakon pranja sapunom. I bitno je da ne trljash sapun na lice, vec da to cinish na rukama, a da na lice nezno prenesesh penu, jer ako utrljavash penu u lice napravish josh gore.

Shto se UV krema tice, ja ih ne koristim, jer mislim da odmazu problematicnoj kozi na suncu, ne valja ni toliko mackanja lica, kreme se tope na suncu itd. U svakom slucaju morash naci neku za osetljivu, masnu kozu, bash za lice, koja ne zatvara pore. Vichy vidim ima kolekciju, a njihove su kreme nekomedogene, ali ne znam nisam ih probao pa ne mogu da ti preporucim, osim da sama probash.

A shto se cenjenih dermatologa tice, iz iskustva znam da nije svaki dermatolog "dermatolog", dakle vecina blage veze nema, meni je recimo najvishe pomogao doktor tek izashao sa fakulteta, sa nepunih godinu dana radnog iskustva, da li je samo sreca ili je covek zaljubljenik u svoj posao, ne znam, ali mi je spasao lice kada je bilo najgore, a par njegovih saveta mi i danas koriste.
Margo
Novi član
Novi član

Post od Margo »

Hvala vam. Puno ste mi pomogli :D . Raspitacu se jos za ove kreme za suncanje. Pretposle godine mi se lice bas nagrdilo posle mora, verovatno zato sto i nisam pazila na zastitu kad sam se suncala(a dosta se suncam). Poucena tim iskustvom, naredne godine sam vise pazila, tako da je proslo bez nekih problema posto sam lice pokrivala sesirom ili majcom dok sam se suncala, odmah umivala posle kupanja(svaki put) i mazala, doduse ne nekom posebnom kremom(nivea za suncanje). Ne znam koliko su me ovi postupci "spasili" :roll: , ali verujem da nisi odmogli.

Pozdrav
makki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 10:43 am

Post od makki »

Margo napisao:Hvala vam. Puno ste mi pomogli :D . Raspitacu se jos za ove kreme za suncanje. Pretposle godine mi se lice bas nagrdilo posle mora, verovatno zato sto i nisam pazila na zastitu kad sam se suncala(a dosta se suncam). Poucena tim iskustvom, naredne godine sam vise pazila, tako da je proslo bez nekih problema posto sam lice pokrivala sesirom ili majcom dok sam se suncala, odmah umivala posle kupanja(svaki put) i mazala, doduse ne nekom posebnom kremom(nivea za suncanje). Ne znam koliko su me ovi postupci "spasili" :roll: , ali verujem da nisi odmogli.

Pozdrav
To i ja praktikujem uvek, sem kad sam u hladu :P Pozdrav.
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm

Post od DRAGANA 15 »

Margo,
umivanje obicnom vodom ne moze da naskodi tvojoj kozi.
Sto se tice umivanja odmah nakon izlaska iz vode, nije neophodno, posto slana voda vrsi blagi piling koji cak i prija tvom tipu kozi.
Sindrom "oktobarskih bubuljica" koji se desava nakon povratka sa letovanja i nakon dugotrajnog izlaganja koze Suncu bez UV zastite moze da se spreci ako nakon dolaska sa mora cesto radis piling(2 puta nedeljno), ili ako odes na profesionalni tretman enzimskim pilingom.
A da se to ne bi desilo, moja preporuka je da uzmes emulziju Hyseke 25+, brenda Uriage, koja je namenjena bas masnoj kozi. Mnogi su tom kremom zadovoljni.
Lep provod na moru, uzivaj i cuvaj svoju kozu!
Dragana
Dzibily
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 15, 2006 5:02 pm

Post od Dzibily »

Margo,

slazem se sa tim sto su ti gore napisali u vezi pranja lica obicnom vodom.Vodom mozes koliko hoces.Ona moze samo da te osvjezi ali ona ne isusuje lice uopste tako da nema kontra efekta.

I jos nesto, pitala si za so,pa posto ja imam taj tip koze,a rodila sam se i odrasla na moru,mogu da ti kazem da so ako ti ne pomogne nece ti odmoci (da odmaze mi primorci bi sa takvom kozom svi bili rosavi :P )Jedino sto meni nikada ni licu ni ladjima nije prijalo je to da se znojim na suncu.Inace malo sunca i more,more,more je meni uvjek dobitna kombinacija.Cjele zime je meni koza ledja sa tu i tamo po kojom bubuljicom,bez njih ne moze,ali ljeti ih nema! Mozda zato sto sam ja duze nego turisti na moru,pa ima efekta,ali da skodi-NECE SIGURNO! Provjereno!!!

Adio!
"Dannnina"
Novi član
Novi član

Post od "Dannnina" »

So isusuje,kao sto isusuje kosu,tako i lice. Mozda i nije lose da ti malo isusi lice,ali treba misliti i na kozu oko ociju,koja je izuzetno osetljiva.
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm

Post od fic1984hr »

"Licu sa bubuljicama nikako ne moze odgovarati klasicna krema ili mleko za telo za zastitu od sunca.Zacepice ti pore i nastace jos veci haos na tvom licu."
-svakako se slazem s tim da bolje izbjegavas sunce nego da bilo sta mazes.
A sto se tice soli na licu odmah nakon izlaska iz vode...paaa, ostavim 10ak minuta. Mora pomoci ali isto tako ako se to radi kroz duze vrijeme naskodit ce ti jer se koza previse isusuje.
Odgovori