Wr-CRP

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
Korisnikov avatar
slobouzice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 11:46 pm

Wr-CRP

Post od slobouzice »

Zamolio bih Vas da mi objasnite sta je Wr-CRP. U mojim nalazima malo je preko dozvoljene granice 4,80. Zanima me sta je to.
HVALA na informaciji
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Wr-CRP

Post od aa_aca »

CRP je skraćenica koja označava C reaktivni protein. Reč je o proteinu koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi se koristi kao značajan biohemiski parametar za mnoga stanja.
Normalna koncentracija CRP - a se smatra do 10mg/l. Ne postoji značajna razlika između referentnih vrednosti za muškarce i žene, niti za životnu dob.

Nenormalno niske vrednosti se mogu naći kod osoba koje su na terapiji lekovima za smanjenje ,,masnoća" u krvi (statinima) ili na terapiji aspirinom.

Visoke vrednosti se mogu očekivati kao posledica pojačanog fizičkog napora, trudnoća (naročito poslednjih nekoliko meseci), uzimanje oralnih kontraceptiva, pušenje i visoka nadmorska visina, a naročito povišene masnoće u serumu (lipemija) i postojanje tzv. Reumatoidnih faktora. Takođe mogu se očekivati i kod kod šećerne bolesti i arterijske hipertenzije.

Pravi značaj međutim u kliničkoj praksi ima porast koncentracije koji je obično karakteristika nekog od navedenih stanja:

Maligna oboljenja (naročito limfomi)
Sistemski lupus eritematodes
Reumatoidni artritis
Vaskulitisi
Infarkt miokarda – visokosenzitivni CRP služi Kao parametar za procenu kardiovaskularnog rizika
Infekcija - naročito bakteriskih u kojima je porast mnogo brži i izraženiji od porasta sedimentacije ili broja leukocita. Kod virusnih infekcija to nije slučaj pa to takođe nekad može biti značajan diferencijalno dijagnostički parametar za razlikovanje bakteriskih i virusnih infekcija
Zapaljenjska oboljenja creva
Pneumokokna pneumonija
Reumatska groznica
Tuberkuloza
Korisnikov avatar
slobouzice
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 11:46 pm

Post od slobouzice »

Zahvaljujem se na informaciji.
Pijem Sortis , a infarkt sam imao 2010.god.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Надам се да сте још нешто предузели по питању свог здравља осим кошћења Сортиса. Нешто као: довољно воде, витамини (Ц, Б комплекс,...), минерали (магнезијум, гвожђе, цинк,...), јабуково сирће, шетње по ваздуху, масажа мишића раменог појаса и леђног дела између лопатица итд. Можда нађете још нешто корисно на мом сајту - адреса је и у профилу.
Odgovori