Kako videti spermatozoide mikroskopom?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
azoo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 10, 2006 8:10 pm

Kako videti spermatozoide mikroskopom?

Post od azoo »

Pre par meseci mi je konstatovana azoospermia, broj spermatozoida je bila zavarena nula. Sreca u nesreci je da su pronadjene i bakterije, tip im je odredjen eksprimatom prostate.

Uzimao sam lekove, idem na terapiju i trebalo bi, valjda, da dodje do poboljsanja stanja. Kupio sam decji mikroskop koji moze da uvelicava 100x, 300x i 600x, pa me zanima na koji nacin mogu da gledam da li tamo nesto mrda?

Da li se uzima vrlo mala kapljica, da li se razblazuje ili ne, sta treba da se vidi na kojem povecanju? Nisam ocekivao da cu videti najezdu u stilu holivudskih filmova, ali moram priznati da sam video samo neku teksturu ... gde gresim? :roll:

Hvala unapred na odgovoru.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Pa, staviš kap na predmetno staklo, malko je razmažeš, a možeš da staviš i pokrovno staklo, ukoliko si ga dobio. Ukoliko ti je broj spermatozoida nula, onda i ne možeš da vidiš mnogo više od te teksture. Eventualno epitelne ćelije i poneki leukocit.

Bakterije nećeš videti jer ona traže posebna bojenja, velika uvećanja pod imerzijom (stavljanje specijalnog ulja između objektiva i pokrovnog stakla.)

Inače, ti mikroskopi su samo za igranje, spermatozoide možda i budeš video, kad ih bude imalo, ali za ostalo teško.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
azoo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 10, 2006 8:10 pm

Post od azoo »

Hvala na brzom odgovoru. Dakle, nikakvo razblazivanje, nego samo mala kapljica?

Koje povecanje preporucujete, 100x (verovatno premalo), 300x ili 600x?

Ako vidim nesto, javljam :)
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Pa ne znam baš tačno, 300 bi trebalo da bude dovoljno. Šta vas košta da isprobate sva tri ;) to su samo tri kapi :)
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori