ovcije boginje

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Lady Blue
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 22, 2013 11:29 pm

ovcije boginje

Post od Lady Blue »

Molim Vas,mozete li mi reci kolike su sanse da odrasla osoba koja nije prelezala ovcije bognje,dobije od deteta iste,ukoliko se nalazila sa tim detetom u istoj prostoriji,bez fizickog kontakta,a detetu je izbila ospa pre nekoliko dana??hitno mi je potreban odgovor.Unapred zahvalna...
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: ovcije boginje

Post od aa_aca »

Ако ти шта значи, ја нисам прележао овчије богиње а имао сам два (бар колико је мени познато) контакта са особама које су биле у најинфективнијем периоду и нисам добио богиње.

Прочитај и ово: http://www.roditelj.org/download/Ovcije_boginje.pdf
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Ako su nastale krastice nema opasnosti od zaraze, ako nisu rizik postoji
d.i.v
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 12:51 pm

Post od d.i.v »

Ja nisam dobila boginje, iako su ih oboje moje dece imali. Cak sam i spavala sa njima u krevetu dok su bili bolesni. Nisam kao dete bolova boginje. Kasnije sam iz znatizelje uradila antitela iz krvi i ispostavilo se da imam antitela.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

d.i.v napisao:Ja nisam dobila boginje, iako su ih oboje moje dece imali. Cak sam i spavala sa njima u krevetu dok su bili bolesni. Nisam kao dete bolova boginje. Kasnije sam iz znatizelje uradila antitela iz krvi i ispostavilo se da imam antitela.
Да ли си икада вакцинисана против великих богиња?
d.i.v
Novi član
Novi član

Post od d.i.v »

aa_aca napisao:
d.i.v napisao:Ja nisam dobila boginje, iako su ih oboje moje dece imali. Cak sam i spavala sa njima u krevetu dok su bili bolesni. Nisam kao dete bolova boginje. Kasnije sam iz znatizelje uradila antitela iz krvi i ispostavilo se da imam antitela.
Да ли си икада вакцинисана против великих богиња?
Nikada, moj brat ih je imao a ja nisam, dobro se secam, kada su me stavljali pored njega kad je bio bolestan ne bi li i ja dobila. Inace ni jednu deciju bolest nisam lezala.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Ниси ме изгледа разумела. Да поновим, да ли си вакцинисана против великих богиња? Дакле, не мислим на овчије богиње, него на Вариола Веру - велике богиње.
d.i.v
Novi član
Novi član

Post od d.i.v »

aa_aca napisao:Ниси ме изгледа разумела. Да поновим, да ли си вакцинисана против великих богиња? Дакле, не мислим на овчије богиње, него на Вариола Веру - велике богиње.
Primila sam vakcine koje su u kalendaru vakcinacije i nista osim njih. Mislim da tu ne spada vakcina protiv velikih boginja.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

d.i.v,
које си годиште?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Možda jednostavno niste imali manifestnu bolest a došli ste u kontakt sa virusom i stvorili antitela...
d.i.v
Novi član
Novi član

Post od d.i.v »

aa_aca napisao:d.i.v,
које си годиште?
1976
Dejanbg napisao:Možda jednostavno niste imali manifestnu bolest a došli ste u kontakt sa virusom i stvorili antitela...
Vrlo verovatno da je tako.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

d.i.v napisao:...1976...
Пошто се вакцинација против великих богиња вршила до 1972. године, значи да је ниси примила. Хвала.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

odgovor na inicijalno pitanje je da odrasla osoba, koja nije prelezala ovcije boginje (varicella), nakon kontakta sa virusom, koji je veoma virulentan, i ciji je indeks kontagioznosti 80% ima na raspolaganju mogucnost postekspozicione profilakse (PEP) lekom ACIKLOVIR! uzimanje aciklovira kao PEP smanjuje verovatnocu klinicke manifestacije ovcijih boginja, a ako do nje i dodje, smanjuje intenyitet i trajanje tegoba. odrasla osoba, dakle, treba da se javi infektologu da mu se propise PEP aciklovirom
Odgovori