pomoc molim

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
bokicica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 9:34 pm

pomoc molim

Post od bokicica »

Imam 28 godina i treba da ugradim vestacki kuk. Ortoped mi je rekao da je vek trajanja vestakog kuka 10-12 godina. Da li postoji vestacki kuk sa duzim vekom trajanja? I ako posotoji gde moze da se nabavi?
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Vek trajanja veštačkog kuka sigurno može biti duži od 10-12 godina, a posle toga se može ugraditi novi.

Koliki će vek tačno biti, zavisi od od više faktora, najviše od tvoje telesne težine, nivoa aktivnosti, kvaliteta same proteze itd.

Možeš li nam reći zašto već sa 28 godina moraš da ugradiš veštački kuk?
bokicica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 9:34 pm

Post od bokicica »

Imala sam obostrano urodjeno iscasenje kukova. Kao dete sam nosila aparat, i jedan kuk je namesten, a drugi sam operisala tri puta nakon toga.
Pre 9 godina mi je radjena cetvrta operacija kuka - Chiari. Jucerasnji nalaz orotpeda je - vidljiva skleroza acetabuluma, zglobni prostor suzen.
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drmarko »

Možda ne bi bilo loše da kažete gde ćete na artroplastiku??
Potrvđena je dužina trajanja totalnih cementnih kukova od 20-ak i više godina ukoliko su ugrađeni adekvatno(video sam više kukova starijih od 20 pa i 25 god. koji i danas odlično stoje)
Međutim preptostavljam da će vam doktor verovatno predložiti bescementni kuk, modeli istih koji se danas ugrađuju u srbijii u svetu još uvek nemaju potvrđenu dužinu trajanja, evaluacija traje, ali je za pretpostaviti da će potrajati duže nego cementni, imaju određene prednosti u odnosu na totalne cementne kukove. I obično su proteza izbora za displastične kukove.

U bgdu ima predstavništava orto kompanija gde se moče nabaviti odgovarajući tip implanta, ukoliko vam predloženi ili ako vam proteza koju već ima bolnica gde ćete biti operisani ne odgovara.

Na sajtovima proizvođača ima dosta kvalitetnih informacija za pacijente pa možete i da pogledate na sajtovima Zimmer-a, J&J, Stryker-a,
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Predlazem Vam da se ipak ne uplicete u sajtove i proizvodjace,nego ako ste vec odabrali ortopeda koji ce zahvat da uradi onda se sa njim i konsultujte oko izbora proteze.
Pozdrav i srecno. :D
drmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 09, 2008 2:28 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od drmarko »

Molim prenebregnite protehodni očigledno neznanjem uzrokovanim komentar.

Danas je sve više , pogotovu mladih ,a jako informisanih pacijenata.
Budući da koristite internet, za pretpostaviti je i da se snalazite sa engleskim jezikom. Na svakom od sajtova većih kompanija imate na početnoj stranici upitnik da li ste patient or healthcare professional

obično ima jako puno korisnih korisnih informacija sa dobrim ilustracijama, jezik je obično jednostavan i razumljiv, bez preterane upotrebne medicinskih termina, tako da možete da se kvalitetno informišete iako niste u svetu medicine.
možete i da počnete od guglanja sa ‚‚total hip arthroplasty‚‚

A najnormalnije da ćete se o detaljima intervencije i izbora proteze dogovoriti sa svojim ortopedom.
Nemojte da vas opterećuje vek trajanja proteze, to je nešto što zavisi od mnogih faktora( tip implanta, hiruška tehnika, prethodne bolestiodnosno lokalni status......) i aspolutno nema mogućnosti da vam se egzaktno proračuna vreme kada će dotrajati, niti će se iko sa minimumom odgovornosti usuditi da obeća tačan datum reartroplastike.
annn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 30, 2009 1:01 pm

Re: pomoc molim

Post od annn »

dali neko moze adekvatno da mi protumaci ovu nekadasnju dijagnozu? St post repesitionem sang.cexae bil. pp. luksationen ceng. bil.755.6. et. st p. esteotomiama triang.fem.dex. osteotomia triangularis dem sin unapred hvala!
annn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 30, 2009 1:01 pm

Re: pomoc molim

Post od annn »

i imam jos jedno pitanje! po bolnicama koliko vremena unazad se arhiviraju dokumenti?
Odgovori