Hlamidija: preporuka leka i nacin lecenja

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
neobavesteni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2012 6:12 pm

Hlamidija: preporuka leka i nacin lecenja

Post od neobavesteni »

Pozdrav,

Neobavestenost (kao Kostunica :roll: ) o nacinu prenosa polnih bolesti + nepromisljeni one night izlet me je kostalo. Nezasticeni oral + 'deep mouth kissing' sa nepoznatom devojkom (5 min max) , posle brojnih foruma nasih stranih, sveo sam listu testiranja na Hepatitis B, gonoreju, sifilis, hlamidiju. Iskreno ocekivao sam negativne rezultate na sve ali ipak rezultat je bio pozitivan na hlamidiju, negativan na ostalo. Malo cudno s obzirom da nije bilo penetracije (nikakve (zast, nezast)). Pa bi to bilo moje prvo pitanje:

Kako je doslo do zaraze, koji fluid je uzrokovao ... , nisam imao nikavu posekotinu na polnom organu slicno , pri ljubljenju nisam osetio ukus krvi, nikakav herpes na ustima , ulcer slicno.

Drugo pitanje: Ako takva informacija moze da se dobije, koji lek bih trebao da koristim , kako ide nacin doziranja i duzina trajanja. Nakon koliko vremena bih trebao da se testiram ponovo.( Pitao bih ova pitanja direktno doktora ali mi se grad u kome radim ne poklapa sa gradom u kome mi je zdravstveno osiguranje- pa to dosta komplikuje stvari). Da li taj antibiotik moze da se kupi bez recepta u apoteci li ne ?

Trece pitanje : Da li postoje dokazani slucajevi da se na ovaj nacin preneo HIV i Hepatitis C. Osim slucaja iz '97 kada je open mouth kissing trajao (sa prekidima) preko mesec dana sa desnima koje su krvarile...mislim da 10 min ljubljenja ne bi trebao da poistovetim sa tim. Naravno pitanje je da li sam u realnoj opasnosti da sam dobio i nesto od ova dva (posto ne znam devojku pretpostavimo da ima sve bolesti).

Bio bih zahvalan ako bi mi na pitanje broj 2 odgovorilo ipak strucno medicinsko lice, na ostala pitanja svi odgovori i slicna iskustva su dobrodosla.

Hvala svima
ribizlica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 12, 2010 9:57 pm

Re: Hlamidija: preporuka leka i nacin lecenja

Post od ribizlica »

Ako je tako bilo kako si napisao, tu chlamidiu si ti negde zapatio ranije..Što se tiče lečenja, kako bi bilo najbolje i najefikasnije, lek i dozažu ne traži po forumu, već se obrati konkretnom lekaru, utoliko pre što potrebne antibiotike (i to više njih) ne možeš više nabaviti bez recepta u apotekama. Pozz
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Hlamidija se ne dobija bas tako lako, posle 5 minuta ljubakanja :)

A lecenje hlamidije se ne sprovodi ovako, lepo je da citate i da se informisete ali svoje zdravlje NIKAKO ne mozete sacuvati ili se sami izlechiti preko interneta.

Ukoliko imate nalaz na kom pise da ste pozitivni na hlamidiju, odnesite ga svom lekaru opste prakse i uz uzimanje anamneze (to je ona gomila pitanja o tome kako ste se mogli zaraziti, da li praktikujete odnose bez zastite, da li bolujete od neke druge bolesti, itd) dobicete neophodnu terapiju i nakon te terapije opet uraditi analize.

Morate shvatiti da je svaki organizam poseban i da ne zahteva svako od nas istu terapiju kada su ovakve infekcije u pitanju.

Dobro je sto ste se testirali, i ako praktikujete nezasticene odnose onda treba da se testirate na svakih 6 meseci na polno prenosive bolesti!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
neobavesteni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 03, 2012 6:12 pm

Post od neobavesteni »

Hvala na odgovorima, mozda sam malo neozbiljno napisao prvi post.

Ali rizican odnos je bio upravo kakav je opisan (receiving fellatio + open mouth kissing), pored toga nalazio sam se u dugogodisnjoj vezi tako da osim tog 'izleta' sa pomenutom devojkom nisam imao greske niz godina unazad. Tako da neki drugi nezasticen odnos nije postojao. (nzm kako da objasnim ali s obzirom da je forum anoniman ne vidim razlog da provodim tu vreme pisuci moje lazne postove i da onda ocekujem neke odgovore na to koji mi opet u toj situaciji ne bi nista znacili ....).
Danas sam bio kod urologa naravno privatno (i koncizni odgovori cenjenih specijalista su poprilicno skupi), receno mi je da test koji sam radio moze da bude pogresan jer se broje neka fluorescentna telasca pod mikroskopom, pa odsjaj valjda moze da bude i od neceg drugog .... Preporucena mi je PCR analiza (koja koliko vidim po cenama je opet skuplja skoro 5 puta od prvobitne).Ali ok ne bi da pijem antibiotike ako nema potrebe za tim. Ali ako i taj test bude pozitivan onda cu morati ponovo da idem kod urologa da mi ispise antibiotike jer mi je to ovog puta preskocio verujuci da ce PCR nalaz biti negativan (znaci klepice me jos jednom).

Znaci opet bih postavio to pitanje da li hlamidija moze da se nalazi u necijim ustima , pljuvacki, ... i odatle da se prenese u uretru. I ako je tako da li to znaci da je ta osoba ozbiljno narusenog zdravlja (hiv, ....) pa bih u tom slucaju trebao i na to da se testiram, ili moze nevezano od stanja organizma da se hlamidija pojavi tamo. I opet pitanje ako je sve tako koji fluid bi uzrokovao infekciju. Da li moze da bude pljuvacka ili to znaci da je doslo do krvnog kontakta.

Hvala na odgovorima.
Odgovori