Tumacenje analize urina, molim vas

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Tumacenje analize urina, molim vas

Post od joldicka »

Radila sam analizu zato sto mi je na prethodne dve bilo hemoglobina u urinu, prvu analizu sam uradila radi rutinske kontrole i nisam imala nikakve tegobe. Pre 15 dana su me boleli bubrezi i sada sam ponovila analizu. Ovako:
Izgled : ZAMUCEN
Boja: ZUTA
Specificna tezina: 1030
Nitriti:0
PH reakcija: 5,0
Proteini: neg.
Glukoza: neg.
Ketonska tela: neg.
Urobilinogen: 0
Bilirubin: neg.
Hemoglobin: neg.
Leukociti: 4-6
Epitelne celije: 8-10
Kristali: Ca- oxalatan (ako sam uspela dobro da procitam)
Vlakna sluzi: DOSTA
Urea: 5,66
Creatinin: 72,9
Fibrinogen: 3,4
ALT: 19,21
AST: 21,69
Latex-ASTO: <200

Nalaz krvi je uredan i sedimentacija je 14.
Molim vas za tumacenje posto je moja doktorica otisla na godisnji, a ja nemam pravo u studentskoj da menjam doktora.
Imama 25 god. i zenskog sam pola.
Unapred hvala!
jerivlajko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 11:36 am

Post od jerivlajko »

Pa pošto si na forumu laboratorijske dijagnostike evo laborant da ti odgovori. Po tvojim nalazima nema nikakvih indicija da se radi o bubrzima ! ja bi pre rekao da bi to moglo da bude vezano za neku urinarnu infekciju, neki cistit, a nisi navela da li ima bakterija u urinu ili ne?
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Za bakterije nista ne pise, a u sredu cu dobiti rezultate urinokulture pa cemo da vidimo. Interesujeme sta tacno znaci urinokultura, odnosno kakva je to analiza urina, posto sam za medicinu totalni laik
jerivlajko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 11:36 am

Post od jerivlajko »

Urinokultura je pregled urina (mokraće) na bakterije. Ovom analizom ćeš tačno znati dali ima bakterija , ako ih ima koje su kao i terapiju koja se preporučuje za tu bakterijsku vrstu
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Urino kultura je ok, odnosno nemam bakterija. Ovih dana cu odneti rezultate doktorici, nadam se da je dosla sa godisnjeg
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Sta uopste znaci masa sluzi u urinu zbog koje je sediment nedovoljno pregledan? Jer to za brigu i lecenje?
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Mrs_Parker napisao:Sta uopste znaci masa sluzi u urinu zbog koje je sed
iment nedovoljno pregledan? Jer to za brigu i lecenje?

Sada me ovo vec plasi, rekla sam da je urino kultura ok, a sta znaci dosta sluzi nemam ni ja pojma i da li je sediment dovoljno pregledan i to ne znam i na osnovu cega si ti zakljucio da nije.

Izvinjavam se ako je pitanje glupo, ali ja sam stvarno laik za medicinu.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

joldicka napisao:Sada me ovo vec plasi, rekla sam da je urino kultura ok, a sta znaci dosta sluzi nemam ni ja pojma i da li je sediment dovoljno pregledan i to ne znam i na osnovu cega si ti zakljucio da nije.
Pogresno si me shvatila. Takav je moj jucerasnji nalaz urina pa pitam za objasnjenje na ovom topiku da ne bi otvarala drugi. :D
joldicka
Aktivan član
Aktivan član

Post od joldicka »

Ok, ja sam pobrkala stvari, meni su rekli da moram da pijem vise tecnosti i da to nije nista strasno, ali da odem kod ginekologa, jel sekret moze biti te prirode. Kakav ti je ostatak nalaza. Jos su mi rekli da postoji mogucnost da imam peska u bubrezima, sto je i pretpostavljam posto pijem novosadsku vodu iz vodovoda.
Odgovori