Imam 60godina, pre 8 godina mi je konstatovana Gonarthroza oba kolena.
U Sokobanjskoj su mi odredili terapije koje sam disciplinovano radila 2 godine.
uzimala sam Nodol, po preporuci lekara, nije mnogo pomoglo.
Kako nisam mogla vise da placam vezbe, a stanje kolena se nije mnogo popravilo, otisla sam po drugo misljenje, na Ortopedskoj bolnici na Banjici. Tamo su mi preporucili operaciju.
Trece misljenje sam dobila na VMA, gde mi je doktor rekao da ja nisam slucaj za operaciju, vec da je najbolje da primim inekcije Orthovisc, po 3 u svako koleno. Ta opcija mi je skoro neizvodljiva , s obzirom na cenu inekcija.
Cetvrto misljenje sa dobila u jednoj privatnoj ordinaciji, gde su mi rekli da je najbolje da idem u tretanu i radim vezbe za jacanje kvadricepsa.
Napominjem da sam fizicki oduvek veoma aktivna, kilazu nisam menjala od 18-e godine (57 kg), svaki dan setam po sat vremena i vikendom 8 km oko jezera na Adi.
Uzimala sam razne preparate (Gelladrink Fast, Gelladrink Forte, Joint md, Collagen +C). Preko leta mi kolena i ne zadaju veliku muku, ali hladnoca mi je najveci neprijatelj, i preko zime ne mogu da funkcionisem normalno zbog velikih bolova i otezanog hodanja.
Zivim na brdu (od radnje moram uz brdo sa kesama) , na cetvrtom spratu, bez lifta. Na, zalost, tu ne mogu nista da promenim, sem da prodamo stan, sto ozbiljno razmatramo kao opciju. Ali to se nece desiti jos najmanje 5 godina, dok ne otplatimo stambeni kredit, pa ako imate savet kako da prezivim ovih 5 godina, bila bih vam veoma zahvalna.
Unapred hvala
Muke s kolenima
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: Muke s kolenima
Primao sam injekcije Hyalgana, koji je nešto manje prečišćena ali dosta jeftinija varijanta Orthovisc-a, po 6 u oba kolena, i efekat je gotovo nikakav.
Proteze odložite maksimalno, to je uvek generalna preporuka.
Dakle, ostaje samo korišćenje raznih preparata što prelažem da intenzivirate, i po mogućstvu, da ih nabavljate iz uvoza a ne kod naših nezajažljivih apotekara.
Može se dobiti značajno jeftinije, a osim toga, mogu se kupiti i znatno kvalitetniji preparati.
Sve najbolje.
Proteze odložite maksimalno, to je uvek generalna preporuka.
Dakle, ostaje samo korišćenje raznih preparata što prelažem da intenzivirate, i po mogućstvu, da ih nabavljate iz uvoza a ne kod naših nezajažljivih apotekara.
Može se dobiti značajno jeftinije, a osim toga, mogu se kupiti i znatno kvalitetniji preparati.
Sve najbolje.
Da li je neko probao da vam uradi mobilizaciju zgloba kolena? I osim bolova da li vam je pokretljivost smanjena,da li kolena oticu i da li imate nestabilnost pri silazenju niz stepenice?
zdravo svima! meni pise ista ta dijagnoza. imam 30 godina i do pre dijagnoze sam redovno vezbala. nakon sto je pocelo sa bolom u kolenima i 'krckanjem' , obratila sam se fizijatru koji mi je dao 10 terapija. takodjer popila sam do sad 2 kutije nodola i 1 kutiju jontmd-a, mazem redovno kolena nodolom i inhtiol kamfor. prestala sam sa svim prethodnim vezabma (odbojka , teretana , pilates, trcanje) i sad plivam kao lud po 2h bez prestanka 3 puta sedmicno. butni misice sam toliko zategla da su tvrdi kao kamen, medjutim ja i dalje osecam bol kad se penjem stapenicima, kad nosim stikle (pokusala jednom i nikada vise), kad ustajem sa nize visine, npr. kauca, a u cujem i krckanje pri pristikanju papuce kavacila ili savijanja/ispravljanja noge.
takodjer jedem pihtije, zele bombone, zelatin...
posto sam ovo shvatila jako ozbiljno i pridrzavam se svega kao pijan plota, nije mi jasno kako nema nikakvog pomaka ni posle 4-5 meseci.
doktorka mi je dala uput sad za fizikalnu u sokobanjskoj.
da li neko ima neku preporuku za nekog od lekara tamo koji se bavi kolenima?
gde mogu direktno da kupujem lekove a ne u apotekama, posto jedna kutija jointmd-a kosta 3000rsd i to mi je jako skupo na duze staze ?
dala mi je i uput za rengen, koji ja bas i ne bi da radim, pre nego sto uradim eho , za sta mi je takodjer dala uput i rekla da nema sanse da to dobijem nego da ona meni preporuci da idem privatno.
da li znate koliko se ceka eho u drzvanim klinikama? da li neko zna koliko kosta da se radi privatno? da li da prvo uradim to, pa ako treba onda rengen, jer ne bi da se zracim za dzabe.
kako je moguce da sa 30 godina, koja je citav zivot fizicki aktivna imam vec ovakvu dijagnozu? sta da ocekujem za jos 30 godina?
p.s. nemam otoke i bol nije konstantna, nego se javi ponekad, a obavezno kad naprezem kolena.
takodjer jedem pihtije, zele bombone, zelatin...
posto sam ovo shvatila jako ozbiljno i pridrzavam se svega kao pijan plota, nije mi jasno kako nema nikakvog pomaka ni posle 4-5 meseci.
doktorka mi je dala uput sad za fizikalnu u sokobanjskoj.
da li neko ima neku preporuku za nekog od lekara tamo koji se bavi kolenima?
gde mogu direktno da kupujem lekove a ne u apotekama, posto jedna kutija jointmd-a kosta 3000rsd i to mi je jako skupo na duze staze ?
dala mi je i uput za rengen, koji ja bas i ne bi da radim, pre nego sto uradim eho , za sta mi je takodjer dala uput i rekla da nema sanse da to dobijem nego da ona meni preporuci da idem privatno.
da li znate koliko se ceka eho u drzvanim klinikama? da li neko zna koliko kosta da se radi privatno? da li da prvo uradim to, pa ako treba onda rengen, jer ne bi da se zracim za dzabe.
kako je moguce da sa 30 godina, koja je citav zivot fizicki aktivna imam vec ovakvu dijagnozu? sta da ocekujem za jos 30 godina?
p.s. nemam otoke i bol nije konstantna, nego se javi ponekad, a obavezno kad naprezem kolena.
Ma koliko vam ovo zvucalo suludo fizicka aktivnost moze i da izazove ovakve probleme u ovim godinama.Teretana je riziko faktor br 1 za pojavu degenerativnih promena pre 30 godine,a pogotovo nestrucno vodjeni treninzi .
U Sokobanjskoj zakazite kod dr Snezane Mijatovic, dr Radeta Babovica ili dr Dragane Milenkovic.Srecno
U Sokobanjskoj zakazite kod dr Snezane Mijatovic, dr Radeta Babovica ili dr Dragane Milenkovic.Srecno
@Terapeut
Hvala vam puno na odgovoru
Hvala vam puno na odgovoru
Imam 32 godine i muku sa kolenima vucem vec 8 godina zahvaljujuci doktoru Ganicu.Pricao mi je bajke dok nisam dosao u situaciju da ostanem invalid jer mi je celo koleno zahvatila GONARTROZA,predlozio je ugradnju vestackog kolena,preko reda za 6000 evra!!!!!!!Odustao sam jer nisam imao te pare i resenje potrazio na VMA kod dr.Zorana Popovica.Covek se zgranuo kad mi je video koleno,zakazao mi operaciju i pomogao da se ratosiljam bolova.Trenutno mi je ukoceno koleno(ne savija se-prisutna deza)ali radi na tome da mi ugradi vestacko koleno.Ganic je,cuo sam,uhapsen za 500 evra,mada se za njega ne brinem,ima taj para ko pleve,lep BMV....daleko mu lepa kuca koliko je ljudi odrao i unesrecio.Posto sam radio i artroskopiju u zemunskoj bolnici(operaciona sala kao mrtvacnica)TVRDIM da nema bolje klinike od VMA,a doktori Popovic,Kosutic,Vulovic,Barjaktarevic,Starcevic,Munitlak,Lukovic su za PREPORUKU.Ne svi,nego navedeni.A price da ovi ljudi uzimaju pare su gluposti,jer koliko znam nikome NISU TRAZILI NOVAC,nego ljudi sami daju.Tako da ko god ima problem vezano za kolena,moj savet pravac VMA