Slomljen vratni prsljen

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
petsrdjan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 18, 2011 12:06 pm

Slomljen vratni prsljen

Post od petsrdjan »

Pre 10 godina imao sam pad,i slomio sam drugi vratni prsljen C2 (ako se ne varam) . Lecio sam se na Banjici i rekli su mi da je relativno sve sraslo dobro,do duse malcice ukrivo,ali po njima zadovoljavajuce. Prvih sigurno 6-7 godina nisam imao malte ne nikakve tegobe,medjutim kako vreme prolazi imam osecaj da je sve gore. Nisam bio na kontroli sigurno 3-4 godine,tad kad sam bio rekli su da je sve ok.
Medjutim kako sam vec rekao poslednje vreme sve cesce osecam bol u vratu,tacno u predelu tog prsljena. Osecam kao neki pritisak,mozda malo i ukocenost. Plasim se da se stanje nije nesto pogorsalo,dal je i moguce posle toliko vremena?
Ili je normalno s godinama da imam te tegobe (tek mi je 24) .
Da napomenem samo da letos,klinac mi je jedan na moru pao na glavu dok je "pravio piramidu" i tad me malo "zignulo" osecao sam ukocenost taj ceo dan i sutradan,posle toga me popustilo i sve bilo kao pre.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: Slomljen vratni prsljen

Post od terapeut »

Ne pominjete da li ste vezbali tokom ovih godina ili ste pustaili da vam svakodnevne aktivnosti diktiraju polozaj vrata i kvalitet mekih tkiva.
S obzirom na epizodu na moru savet je da vas pogleda ortoped ili fizijatar i krenite odmah na rehabilitacioni tretman tj strucno vodjene vezbe ,a ne u teretani ili nekoj fitness varijanti jer ako je prelom bio na mestu gde ste rekli C2 ,jeftini ste prosli!
petsrdjan
Novi član
Novi član

Post od petsrdjan »

Vezbe sam radio nesto malo posle prelemo,godinu dana najvise. A poslednjih 5 godina sam isao u teretanu ali ne nesto preterano ozbiljno.
S obzirom na ne strucnost doktora iz Va koji su mi dali dijagnozu "uvrnuce vrstnog misica" i sa slomljenim prsljenom sam radio fizikalne vezbe tacno mesec dana,svestan sam da sam kako kazete jeftino prosao...
petsrdjan
Novi član
Novi član

Post od petsrdjan »

Ima li jos neko neki savet mozda?
petsrdjan
Novi član
Novi član

Post od petsrdjan »

Evo sad citam papir koji sam dobio sa poslednje kontrole 2008 godine.

Dijagnoza mi je bila

Luxatio vertebrae C1,C2
Fractura dens epistrophet
petsrdjan
Novi član
Novi član

Post od petsrdjan »

Bas ste azurni nema sta...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

terapeut napisao:Ne pominjete da li ste vezbali tokom ovih godina ili ste pustaili da vam svakodnevne aktivnosti diktiraju polozaj vrata i kvalitet mekih tkiva.
S obzirom na epizodu na moru savet je da vas pogleda ortoped ili fizijatar i krenite odmah na rehabilitacioni tretman tj strucno vodjene vezbe ,a ne u teretani ili nekoj fitness varijanti jer ako je prelom bio na mestu gde ste rekli C2 ,jeftini ste prosli!
Sta ovde nije jasno?Ako nemate mogucnosti da to obavite u Va dodjite u Bg i to je to....
petsrdjan
Novi član
Novi član

Post od petsrdjan »

Bio sam kod fizijatra,on me poslao kod ortopeda,a ortoped na Magnetna Rezonanca....Upravo se odatle i vracam. Doktor koji je trenutno ocitao snimak MR kaze da se na snimku vidi neka cista izmedju C1 i C2 prsljena.... Gledajuci po izvastajima sa predhodne MR takodje se pominje neka "arahnoidalna cista" . Sad me interesuje moze li mi neko recui sta je to u stvari,koliko je ozbiljno ? mislim kad se procita cista,bar ja pomislim uvek na nesto najgore....
Evo postavicu i u vidu slike izvestaj sa predhodne MR pa ako neko od strucnih lica moze da mi malo razjasni.

http://postimage.org/image/e5dj2ebmv/
petsrdjan
Novi član
Novi član

Post od petsrdjan »

Neko????
Odgovori