povreda prednjeg ukrstenog ligamenta

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
ljubaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 04, 2012 7:53 pm

povreda prednjeg ukrstenog ligamenta

Post od ljubaaa »

zdravo svima
...povredio se na utakmici prije oko 4 meseca...posto zelim da se bavim fudbalom-profesionalno...radio sam magnetnu rezonancu i ustanovljeno mi je da je pokidan prednji ukrsteni ligament...imao sam operaciju prije mesec i 11 dana...u Beogradu, na Banjici...za sada je sve ok...osim otoka...nikako da popusti...pa me zanima sta mogu da radim da to malo ubrzam?...takodje radim vezbe za kvadriceps...nogu mogu da savijem..nekih 95 stepeni..dal' je to ok...s obzirom da je proslo mesec i 11 dana...? hodam potpuno normalno...ne osecam nikakve bolove..prilikom hoda...trudim se da se informisem sto vise..pa ako imate neki savet za mene...zamolio bih vas da mi kazete... :)
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: povreda prednjeg ukrstenog ligamenta

Post od terapeut »

Princip je da se nikada ne jaca misicna snaga dok se ne skine otok.Otok se skida ledom,kinesiotapingom i limfnom drenazom.pozdrav
ljubaaa
Novi član
Novi član

Post od ljubaaa »

2 meseca posle operacije ...otisao sam na kontrolu..i doktor mi je rekao da mogu krenuti sa pravolinijsim trcanjem...ali jos uvek imam blagi otok...bio sam i kod nekih fizioterapeuta...oni su mi rekli da ne bih trebao trcati dok se otok ne ukloni...pa me zanima...da li je to ok ? da li mogu trcati...i tako ce otok sam nestati ? ili se moram ozb. pozabaviti time ? hvala
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Otok se mora skinuti!Nemojte da vam ostane fiksiran trajno.

Izgleda da je u vasem slucaju limfna drenaza resenje,ali nemojte da vas radi bilo ko,nego sertifikovan terapeut najbolje po dr Vodderu,jer je to najbolja tehnika za ove vrste otoka.
ljubaaa
Novi član
Novi član

Post od ljubaaa »

zdravo svima
i dalje isti problem..."otok" ...idem redovno na kontrole...ali nemam puno poverenja u te doktore...prosli ut kad sam bio...doktor mi je dao neku injekciju u kolenu...msm da je blokada...zove se ''diprofos'' par dana nakon toga...otok je bukvalno nestao...bukvalno ga nije bilo...terapeuti su mi predlozili neke vezbice da radim..ja to sve radio...koleno osecam kao da je stabilnoo...medjutim...nakon par dana...otok se opet pojavio...i sad pocinje bas da me brine...dal' ce ikad prestati da otice...a od operacije je proslo skoro 4 meseca...pa ako mi neko moze reci...sta ja da radim ...dal' da stavljam led, kreme...koje vezbice da radim..itd...unapred hvala
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Procedure za skidanje otoka? Limfna drenaza? venska pumpa ?
ljubaaa
Novi član
Novi član

Post od ljubaaa »

za 10-ak dana mi je kontrola pa cu reci doktoru za limfnu drenazu ili vensku pumpu...a u medjuvremenu...jel bih mogao mazati neke kreme ili led ?i jel bih trebao raditi na jacanju misica..ili ne ?
Odgovori