Ciste na bubregu

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Dr.VinkaVukotic, Vragolasta Amfibija

Odgovori
dragicca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 30, 2008 7:18 am

Ciste na bubregu

Post od dragicca »

Molim da mi neko da objasnjenje za sledeci nalaz (Uz abdomena i male karlice) :
D. bubreg urednog polozaja i velicine sa vise anehogenih promena u sinusu diff. dg staza G II/parapijelicne ciste, debljine parenhima 16,6 mm, bez vidljive kalkuloze.
M.B. sa jako malo bistrog urina, bez ubedljivog pat. sadrzaja.
Potrebno je uraditi IVU.
O kakvom se pregledu radi (IVU) ? Pregled treba da se zakaze naredne nedelje, a do tada bi mi bilo bitno da mi neko pojasni gore navedeni nalaz. Unapred se zahvaljujem.
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Re: Ciste na bubregu

Post od Dr011 »

IVU - intravenska urografija...u venu se daje kontrast i posle se na rendgenskim snimcima prati kako se taj kontrast izlucuje iz bubrega...taj pregled je bitan da bi se videlo da li se radi o cistama ili staznim promenama...ako su ciste to vremenom samo treba pratiti jednostavno desava se da postoje ciste u bubregu, a ako su stazne (zastojne) promene (to znaci da postoji neka prepreka zbog koje se mokraca tu zadrzava) onda se treba otkriti sta je to sto dovodi do zastoja pa to resavati...
Odgovori