Pozdrav svima,
Imam nekoliko vrlo hitnih pitanja sto se tice naslova ovog posta.
Naime, mama je pala i polomila kuk (ne znam tacnu dijagnozu jer sam se plasio da previse ispitujem da ne budem dosadan i ne napravim neki kontraefekat ...), dodatne komplikacije su sto ima epilepsiju, osteoporozu, anginu pektoris, tumor na mozgu (koji i uzrokuje epilepsiju) i neke ciste u abdomenskom delu ako sam dobro razumeo... Sve u svemu, nacelnik-doktor nam ne preporucuje operaciju, tj. ugradnju vestackog kuka zbog toga sto joj je veliki rizik da ce tokom epi napada taj kuk da se iscasi i onda ce opet morati operacija i tako u krug... on preporucuje 'oporavak' mirovanjem i prirodnim putem jer je ona pre toga normalno hodala i nije imala bolove ni ogranicenja pokreta u tok kuku (vece kada smo je doveli u bolnicu mi je prvi doktor rekao da taj prelom ne moze da zaraste u njenim godinama (68 godina) ).
Zanima me kakve su sanse da mama ponovo 'prohoda', uz pomoc stapa bar na kraju oporavka ? Na sta treba da obratim paznju, cega da se pridrzavamo, koje lekove da pije sem ovih njenih redovnih (phenobarbiton i karbapin, oba vezana za epilepsiju). Pored tih lekova nije uzimala nista, ni za osteoporozu ni za bilo sta drugo... Znam da ne smem da dozvolim da ostane dugo nepokretna,ali sta cu da radim ako ona ne bude mogla od bolova da se pokrene. Sada je vec 5. dan a onda jedva da moze da se mrdne u krevetu, ali su je pohvalili da se dobro drzi sto se zadnjeg dela tice (nema rana niti znakova da ce nastati i ostalih znakova ostecenja usled dugog lezanja).
Da li bi trebao da im skrenem paznju na nesto sada posto ce biti jos 10ak dana u bolnici... Primetio sam da joj nicime nisu fiksirali nogu niti brinu o tome u kom je polozaju i da je ne pomera, da li to treba tako ili bi to moralo drugacije. Ima samo na podkolenici nesto uvijeno kao neke obloge ili tako nesto...
Hvala vam puno unapred...
Prelom kuka, bezoperativan oporavak ???
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: Prelom kuka, bezoperativan oporavak ???
Ukoliko bude konzervativno zbrinjavana tj bez operacije,trebalo bi da joj neko (a i vama) pozicioniranje u krevetu i kako se menjaju polozaji da ne bi doslo do dekubita,a takodje mora da radi vezbe da ne bi atrofirali misici sto je u odnosu na njene dijagnoze nedopustivo.Ukoliko vam bude potrebna savetodavna pomoc poslacu vam na pp kontakt ambulante koja daje besplatne savete gradjanima na sva pitanja vezana za rehabilitaciju.Pozdrav