''Klasicna'' krvna slika? - Sifilis

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Student.Stankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2012 3:22 pm

''Klasicna'' krvna slika? - Sifilis

Post od Student.Stankovic »

Pozdrav svima pre svega! :)

Interesuje me da li klasicna krvna slika(tipa pri pripremi za operaciju koja se radi) daje indikacije o polno prenosivoj bolesti? Konkretno: pacijent sumnja da ima sifilis, i da je u II stadijumu(sumnja jer nije siguran da li je prepoznao tzv. primarnu leziju i prosao kroz I stadijum ili je to bila prosto iritacija na kozi). Dobio je osip po ledjima, na dodir koza daje osecaj hrapavosti, tvorevine su roze/braonkaste, nema trugih tegoba. Sada, krvna slika pacijenta je bila normalna, sem nesto malo povisenog broja eritrocita i monocita ( abnormalije: monocytosis i polycithemia - MONO su .636, norm. je 0.00-.600, RBC su 5.62, norm. je 3.80 - 5.30). Pacijent je ovako zdrav(osim spontanog pneumotoraxa pre godinu dana). Interesuje me da li ima potrebe raditi testiranje na sifilis?
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: ''Klasicna'' krvna slika? - Sifilis

Post od Dejanbg »

Pa ako je imao nesto sto moze liciti na primarni sifilis (nije prepoznao - nije video nista, il je video nesto al ne zna sta?) a pre toga je imao rizicne odnose, svakako da ima smisla testirati se.
Student.Stankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2012 3:22 pm

Re: ''Klasicna'' krvna slika? - Sifilis

Post od Student.Stankovic »

To sto je video je bilo nalik vece bubuljice, koja je pukla. Naravno, testiranje svejedno. Samo logicno mi je bilo da na to ukaze bar nekako krvna slika(mada opet mozda je to ovaj broj monocita koji je malo iznad granice).
Odgovori