prije nekih dvadesetak dana osjetio sam snažnu bol u predjelu donje kičme, otprilike u ravnini kukova. s obzirom da me i prije znalo tako uhvatiti pa proći nakon par dana, nisam se previše obazirao. međutim nakon dvije sedmice neprestanog bola sam se zabrinuo. bolilo me (i još boli) isključivo u sjedećem položaju. kada ležim ne boli, kada hodam i krećem se isto ne boli. s obzirom da sam poslom vezan za kompjuter i za automobil i u tom položaju sam provodio najviše vremena, otišao sam na MRI donje kičme. nalaz glasi ovako:
bolovi se ne šire niz noge ili slično, nego su lokalni isključivo na području tog mjesta gdje je hernija (i ja sam laički pregledao skenove, i tačno se vidi kako je taj disk malo izbio izvan ravnine i to je tačno mjesto gdje me boli)MRI LS KIČME, prema usvojenom protokolu, nativno
(t1sag, t2sag, cor, trans, t2 fs)
Na seriji učinjenih MRI skenova LS kičme vidi se da je ista u fiziološkom položaju. Trupovi kičmenjaka su uredne visine, urednog intenziteta signala uz pliće Šmorlove hernije na više nivoa. Vertebralni kanal je primjerene širine i forme.
Na nivou i.v. prostora L5S1 vidi se manja zona intenziteta signala diska. Ista je usmjerena dorzomedijalno. Lako reducira prednji likvorni prostor, bez bitnije kompresije na nervne ogranke.
ZAKLJUČAK
Nalaz ukazuje na herniju diska, protruziju nivou L5S1, bez bitnije kompresije.
DG
M511
PREPORUKE
Daljnja nadležnost neurologa i fizijatra
e sad, osnovna stvar u cijeloj priči je da se za koji dan ženim

moje glavno pitanje - da li u ovom stanju i uz ovakav nalaz MRI otkazivati bračno putovanje ili mogu bez straha da će se stanje značajno pogoršati ipak otići na to putovanje, uzevši u obzir da ću toliko vremena provesti u automobilu?
bolove ja mogu trpiti, ako je samo do toga, nego me je strah da taj disk može još više iskočiti ili tako nešto.
hvala vam puno