pomoc s nalazom i savjet

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

pomoc s nalazom i savjet

Post od aberdojdedonke »

pozdrav svima,

prije nekih dvadesetak dana osjetio sam snažnu bol u predjelu donje kičme, otprilike u ravnini kukova. s obzirom da me i prije znalo tako uhvatiti pa proći nakon par dana, nisam se previše obazirao. međutim nakon dvije sedmice neprestanog bola sam se zabrinuo. bolilo me (i još boli) isključivo u sjedećem položaju. kada ležim ne boli, kada hodam i krećem se isto ne boli. s obzirom da sam poslom vezan za kompjuter i za automobil i u tom položaju sam provodio najviše vremena, otišao sam na MRI donje kičme. nalaz glasi ovako:
MRI LS KIČME, prema usvojenom protokolu, nativno
(t1sag, t2sag, cor, trans, t2 fs)

Na seriji učinjenih MRI skenova LS kičme vidi se da je ista u fiziološkom položaju. Trupovi kičmenjaka su uredne visine, urednog intenziteta signala uz pliće Šmorlove hernije na više nivoa. Vertebralni kanal je primjerene širine i forme.
Na nivou i.v. prostora L5S1 vidi se manja zona intenziteta signala diska. Ista je usmjerena dorzomedijalno. Lako reducira prednji likvorni prostor, bez bitnije kompresije na nervne ogranke.

ZAKLJUČAK
Nalaz ukazuje na herniju diska, protruziju nivou L5S1, bez bitnije kompresije.

DG

M511

PREPORUKE
Daljnja nadležnost neurologa i fizijatra
bolovi se ne šire niz noge ili slično, nego su lokalni isključivo na području tog mjesta gdje je hernija (i ja sam laički pregledao skenove, i tačno se vidi kako je taj disk malo izbio izvan ravnine i to je tačno mjesto gdje me boli)

e sad, osnovna stvar u cijeloj priči je da se za koji dan ženim :) i trebam na medeni mjesec da idem automobilom. vožnja od 6 sati onda spavanje, pa onda još 6 sati do krajnjeg odredišta. kupio sam jastuče koje je baš namijenjeno za vožnju i koje malo daje potporu kičmi i pomaže mi, a kupio sam i pojas za donji dio kičme koji mi isto pomaže i umanjuje bolove, ali ga ne mogu dugo nositi jer mi jako pritišće abdomen i u jednom trenutku mi bude loše od njega.

moje glavno pitanje - da li u ovom stanju i uz ovakav nalaz MRI otkazivati bračno putovanje ili mogu bez straha da će se stanje značajno pogoršati ipak otići na to putovanje, uzevši u obzir da ću toliko vremena provesti u automobilu?

bolove ja mogu trpiti, ako je samo do toga, nego me je strah da taj disk može još više iskočiti ili tako nešto.

hvala vam puno
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: pomoc s nalazom i savjet

Post od terapeut »

Potrebno je da vas neko obuci zastitnim polozajima i pokretima,a to podrazumeva i zastitu pri seksualnim odnosima jer najveci broj pogorsanja upravo se desava tada.
Pojas samo u krajnjoj nuzdi ,bolje da vam neko stavi kinesiotaping
http://www.youtube.com/watch?v=C_ACRgMWQ4I

Sve u svemu,trebalo bi da odete kod dobrog fizioterapeuta da vas "opravi" za put :)
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

Post od aberdojdedonke »

puno hvala na odgovoru. mene zapravo najviše zanima da li dugotrajnim sjedenjem u automobilu ili na bilo kojem drugom mjestu, mogu pogoršati ovo stanje koje se vidi iz nalaza.

dakle, u sjedećem položaju me boli. boli jako, ali nije neizdrživo. nakon sat vremena sjedenja postaje jako neugodno i moram prohodati. pretpostavljam da u tom položaju taj disk koji je "izbio" jače pritišće nervne strukture zbog opterećenja pa me zato i boli.

bol se (za sada) ne širi u noge nego je lokalizovana samo u donjem dijelu leđa (između kukova). vrlo je neugodna, otprilike kao zubobolja u leđima.

znači - da li postoji šansa da ja time što se odlučim na taj put jednostavno tim sjedenjem u autu još više "izbacim" taj disk iz njegovog položaja na način da on još jače pritisne nerve?

još jedno pitanje - da li postoji (makar i teoretska) šansa da se taj disk vrati tamo gdje mu je mjesto :)

i na kraju još samo kratko - koliko dugo će me još boljeti uzevši u obzir ovaj nalaz koji sam postavio gore???? :( :(

puno hvala na odgovorima
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Da sedenje moze pogorsa situaciju i to ozbiljno pa je neophodno aplikovati sledece pomagalo http://www.isokineticsinc.com/category/ ... uct/op_708
koji se stavlja na stolicu u visini gde je nastao problem.
Zatim je neophodno da vam neko pokaze vezbe
http://www.youtube.com/watch?v=wBOp-ugJbTQ (molim vas da ih ne radite sami ovo mora da vam pokaze terapeut koji je zavrsio Mc Kenzie-a),pa postoji mogucnost da se diskus vrati ako se pravilno rade vezbe .Pozdrav
Odgovori