Krema za noc : za i protiv

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
sashee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 28, 2006 8:08 pm

Krema za noc : za i protiv

Post od sashee »

Zanima me neko strucno misljenje o nanosenju krema uvece pre spavanja, buduci da sam cula na vise mesta da je to pogresno jer remeti prirodan proces obnavljanja, dopusta kozi da se 'ulenji' i ne dozvoljava joj da 'dise'. S druge strane sam cula/citala da je kljucna stvar u borbi protiv starenja i ostalih problema sa kozom, preko dana koristiti kremu sa uv faktorom, a uvece neku hranljivu ili hidratantnu. Sta je od toga tacno?

A drugo pitanje je da li je ok antisolarnu kremu koja se nanosi na celo lice, nanositi i na deo oko ociju, ili postoje posebne kreme cija je funkcija bas zastita od sunca tog dela gde se prvo bore i pojavljuju?
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Andjela »

Na prvo pitanje zaista mora da odgovori strucno lice.

Ja licno,nikad ne bih mogla da uvece ne nanesem neku kremicu za lice.

S druge strane,oni koji su probali dr Hauschku,kazu da im je i bez nanosenja nocne kreme,lice odlicno.

Prema tome,zaista si postavila dobro pitanje.

Sto se tice drugog pitanja,antisolarnu kremu je bezbedno naneti i na predeo oko ociju,koliko ja znam ne postoji neka posebna krema koja bi se dodatno nanosila na taj predeo.
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm

Post od DRAGANA 15 »

Sashee, pravilna nega koze podrazumeva sledece: ujutru tusiranje, obavezna dnevna krema sa UV zastitom, a nocu hranljiva krema.
Sada ide objasnjenje. Enzimi koze svoj posao rade ujutru, stoga je vazno da vecernje tusiranje zamenimo jutarnjim posto cak i voda(a da ne pricam o gelovima za tusiranje i sapunima) skida stratum corneum, povrsinski sloj koze koji sluzi kao barijera. Kada se tusiramo ujutru, enzimi jako brzo nadoknade izgubljeno. Onda aplikujemo dnevnu kremu i to vise puta u toku dana, i slobodno moze da se koristi i za predeo oko ociju.
A uvece, enzimi ne rade, spavaju, pa je zato dobro da se koristi hranljiva krema po tipu koze. Tako da ona prica o tome da se koza "ulenji" ne pije vodu, posto koza najbolje funkcionise ujutru.
Inace, kreme za noc se razlikuju za tip i stanje koze i za razlicite uzraste. Kreme koje sprecavaju starenje( koje imaju aktivne supstance koje uticu na fibroblast) ne treba koristiti pre 25 godine. Prirodni antiridi mogu da se koriste i pre 25, ali to je vec neka druga tema pa da te ne davim sada sa tim, nadam se da su ti sada neke stvari jasnije.
Pozdrav,
Dragana
sashee
Novi član
Novi član

Post od sashee »

Jesu. :D Hvala puno. To je bilo i vise nego sto sam ocekivala.

A da li mozete da mi preporucite neku hranljivu kremu za vece?
Imam 23 godine i mesovitu kozu, koja nije problematicna (retko retko mi izadje poneka bubuljica, sa miteserima i prosirenim porama takodje nemam nekih problema), tokom dana desi se da celo pocne da se sija, a uvece posle umivanja/tusiranja/kupanja znam da osetim ono blago zatezanje koze na obrazima i tacno neku potrebu da nansem kremu:) Medjutim, nisam znala da li je to pozeljno ili ne.... Hvala unapred na preporuci!
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Znaci, tvoja koza je mlada, bez nekih vecih disbalnsa, stoga mozes da koristis kreme za negu, a ne medicinsku kozmetiku. Dobre rezultate su pokazale Afroditine kreme za noc, Vitaskin nije los, Sebamed ima lepe linije za mldu kozu, Eucerin ima svoje super proizvode lipo i hydro balans, cak je i nasa nova kozmetika Biobody OK. Naravno, Vishy, Uriage i Avene imaju fenomenalne hranljive kremice. Dakle sve zavisi od toga sta tebi odgovara, nezahvalno je ovako preporucivati, najbolje bi bilo da odes u neku bolje snadbevenu apoteku i odlucis se. Meni recimo u zadnje vreme prija Afrodita nourishing krema, a imam gotovo slicnu kozu kao tvoju. A dosta stvari sam probala, to je moja profesionalna deformacija! :lol:
pozdrav,
Dragana
sashee
Novi član
Novi član

Post od sashee »

Pa da, u pubertetu je bila masnija i sklonija bubuljicama, ali sa zavrsetkom srednje skole spontano se iscistila i danas uopste nije zahtevna, kad mi zatreba puder za ujednacavanje ili pokrivanje koristim transparentni Colour Adapt i on mi je i vise nego dovoljan, cak perfektan. 8) Medjutim, ostala mi je navika da koristim losione, kremice, mleka i u zadnje vreme sve cesce cujem komentare (mama, sestra, poneka drugarica :) ) kako sam jos uvek mlada, kako treba sve prepustiti prirodi do tridesete, sto manje 'terorisemo' kozu kozmetikom to bolje. Ali nesto i nisam bila bas sigurna u te price, nisam cak ni fan 100% prirodne kozmetike.

Samo jos da pitam u vezi pretposlednjeg Draganinog posta i antisolarne kreme: zar bi trebala da se nanosi vise puta dnevno :o i koji zastitni faktor je preporucljiv? Vidjala sam ih od SPF10 pa do SPF50, trenutno koristim SPF30 i imam svetliju kozu. I sta uopste oznacavaju ti brojevi 10, 15, 30, 50 - to me je oduvek kopkalo :P . Ovo SPF je Sun Protection Factor, pretpostavljam :).
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Slazem se za Colour Adapt, meni je stvarno i vise nego sjajan! :lol: :lol:
SPF znaci upravo to Sun Protecton Faktor, a brojevi kojima je oznacen predstavlja zastitu na vremenskom nivou izlaganja Suncu. Dakle faktor 10-10 puta duze. Faktor 50- toliko puta duze. Za kozu, u ovim suncanim danima, najbolje je da se koristi faktor iznad 15, u zavisnosti od osetljivosti koze na sunceve zrake.
Sto se tice nege koze u tvom slucaju, ne treba da prestanes sa koriscenjem krema. Optimalna je bazicna nega-dnevna krema, nocna krema, eventualno mleko i tonik za ciscenje ili neki sapun namenjen kozi lica-prilagodjenog pH, nikako bebi sapune...
Veliki pozdrav, :wink:
Dragana
nikolabeograd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:31 pm

Post od nikolabeograd »

DRAGANA 15 napisao:Slazem se za Colour Adapt, meni je stvarno i vise nego sjajan! :lol: :lol:
SPF znaci upravo to Sun Protecton Faktor, a brojevi kojima je oznacen predstavlja zastitu na vremenskom nivou izlaganja Suncu. Dakle faktor 10-10 puta duze. Faktor 50- toliko puta duze. Za kozu, u ovim suncanim danima, najbolje je da se koristi faktor iznad 15, u zavisnosti od osetljivosti koze na sunceve zrake.
Sto se tice nege koze u tvom slucaju, ne treba da prestanes sa koriscenjem krema. Optimalna je bazicna nega-dnevna krema, nocna krema, eventualno mleko i tonik za ciscenje ili neki sapun namenjen kozi lica-prilagodjenog pH, nikako bebi sapune...
Veliki pozdrav, :wink:
Dragana
Dragana, 10 ili 50 puta duže, ali u odnosu na šta? :roll:
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

U odnosu na pravilno vreme izlaganja suncu. Prvi dan 10 min, i svaki sledeci za 5 min duze. Ovo vazi za period kada smo na moru i kada hocemo da dobijemo boju.
U dnevnim kremam SPF ima slicno dejstvo, ali je potrebno kremu aplikovati vise puta dnevno!
nikolabeograd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 17, 2006 3:31 pm

Post od nikolabeograd »

DRAGANA 15 napisao:U odnosu na pravilno vreme izlaganja suncu. Prvi dan 10 min, i svaki sledeci za 5 min duze. Ovo vazi za period kada smo na moru i kada hocemo da dobijemo boju.
U dnevnim kremam SPF ima slicno dejstvo, ali je potrebno kremu aplikovati vise puta dnevno!
DRAGANA MISLIM DA NISI U PRAVU!
SPF: njegova numerička vrednost nam govori koliko puta može produžiti individualnu zaštitu pojedinca na suncu. S obzirom da postoji VI fototipova kože, nije isto vreme koje mogu provesti na suncu osobe fototipa I i V sa SPF preparatom 8. Ponovi ti to malo... :roll:
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Nikola,
ne znam da li si dobro procitao moje odgovore, ali sam jasno naglasila "da se u zavisnosti od osetljivosti koze na sunceve zrake" koristi odredjen faktor. Mislim da je glupo da napisem:ako si fototip 1 koristi veci faktor, ako si fototip 4 slobodno do 15....... Pa ce onda da usledi pitanje:"Sta je fototip i kako ga odredjujemo?" Ipak mislim da je lakse ovako...
Inace, literatura koju sam koristila tokom skolovanja govori ovako. Ne mislis valjda da bih lupila prvo sta mi padne na pamet? :roll:
Naravno, prihvatam i drugo misljenje i druga objasnjenja. Cak sta vise, ja to obozavam da cujem, posto se onda bacim u istrazivanje- da vidim da li je ono sto sam ja naucila ispravno ili ne.
I mali savet, bez nerviranja..... Stres utice lose na lepotu! :D
Ako nisam u pravu, ispravicu se.... Niko se naucen nije rodio.....
Veliki pozdrav,
Dragana
Odgovori