Pozdrav svim sapatnicima skolioze,
Hteo bih da čujem ako ima neko iskustva sa operacijom skolioze (poželjno odrasli) na Banjici. Ja treba da idem ovih dana na pregled da vidim šta će mi reći. Imam 42god. i idiopatsku "s" skoliozu: gornja desna 45st., i donja leva isto toliko. Bolovi su se pojačali poslednjih pola godine u donjem lumbalno/krsnom delu gde su najviše prisutni. Uradio sam i MR koji pokazuje pored skolioze i spondilolistezu L5/S1 - gradus I/II (8mm) i mislim da od toga najviše bol i dolazi. Pored toga pršljen L5 je dosta rotiran i zato je dr. u NS skeptičan u pogledu operacije...
Ako neko ima iskustva sa problematikom sličnom mojoj, bio bih mu zahvalan da baci par reči.
Radim svaki dan vežbe stabilizacije i odradio sam fizikalnu, plivanje ali to pomogne samo privremeno ali bol je stalno dole prisutan, naročito pri dužem stajanju i sedenju.
Nepomažu puno ni NSAID, mydocalm i ostalo...
Hvala
Iskustva sa operacijom skolioze kod odraslih na Banjici
Moderatori: moderato, vlada99, ModeratA
Re: Iskustva sa operacijom skolioze kod odraslih na Banjici
Veliko je pitanje da li vasa spondilolisteza skorijeg datuma ili je nesto sto imate vec duze vreme?Spondilolisteze su mahom urodjena stanja koja vremenom mogu da progrediraju.Gradus 1-2 nije apsolutna indikacija za operaciju i ponekad ortopedi ne zele da je diraju da ne bi bilo vise stete nego koristi.
Sto se tice skolioze (posto vidim da ste iz NS-a) topla preporuka je da se konsultujete sa dr Minom Jelacic,a na pp cu vam poslati i njen telefon.Pozdrav
Sto se tice skolioze (posto vidim da ste iz NS-a) topla preporuka je da se konsultujete sa dr Minom Jelacic,a na pp cu vam poslati i njen telefon.Pozdrav
Pozdrav,
Hvala na odgovoru i pp. Što se tiče moje spondilolisteze, neznam da li je nastala nedavno ili odranije. Znam da se može javljati zajedno sa id.skoliozom. Činjenica je da ja imam jače bolove u tom l5/s1 predelu unazad nekih 6 meseci, tako da pretpostavljam da je tome ona doprinela (uz naravno skoliozu). Idem sledeće nedelje u Banjicu pa ću videti šta će tamo reći (nadam se kod dr.Milinkovića). Nisam iz NS, ali bio sam telefonski pričao sa dr.Jelačić i rekla mi je da trebam doći do nje na pregled. Prvo ću obaviti ovo na Banjici pa ću videti posle. Ako je operacija neophodna (lično mislim da jeste), nema šta neće mi biti prva (deveta-ali prva na kičmi). Jedino me brine (a i ortopeda u NS) ta rotacija L5 pršljena u odnosu na telo korpusa S1 - koliko je to opasno za fuziju. Dosta sam informisan o tehnikama fuzije koje se sad koriste, tako da znam da pored vađenja oštećenih diskova mora da se radi i derotacija pršljenskih tela (koliko je moguće), naravno da se ne oštete okolne nervne strukture i kičmena moždina...
Što se tiče vežbi, radim ih svakih dan (vežbe stabilizacije i blago istezanje). Međutim bolovi su opet prisutni, nosim malo steznik kad znam da ću negde duže stajati ili hodati...
Ako neko ima iskustva sa operacijom na Banjici bio bih mu zahvalan da baci par reči.
Hvala
Hvala na odgovoru i pp. Što se tiče moje spondilolisteze, neznam da li je nastala nedavno ili odranije. Znam da se može javljati zajedno sa id.skoliozom. Činjenica je da ja imam jače bolove u tom l5/s1 predelu unazad nekih 6 meseci, tako da pretpostavljam da je tome ona doprinela (uz naravno skoliozu). Idem sledeće nedelje u Banjicu pa ću videti šta će tamo reći (nadam se kod dr.Milinkovića). Nisam iz NS, ali bio sam telefonski pričao sa dr.Jelačić i rekla mi je da trebam doći do nje na pregled. Prvo ću obaviti ovo na Banjici pa ću videti posle. Ako je operacija neophodna (lično mislim da jeste), nema šta neće mi biti prva (deveta-ali prva na kičmi). Jedino me brine (a i ortopeda u NS) ta rotacija L5 pršljena u odnosu na telo korpusa S1 - koliko je to opasno za fuziju. Dosta sam informisan o tehnikama fuzije koje se sad koriste, tako da znam da pored vađenja oštećenih diskova mora da se radi i derotacija pršljenskih tela (koliko je moguće), naravno da se ne oštete okolne nervne strukture i kičmena moždina...
Što se tiče vežbi, radim ih svakih dan (vežbe stabilizacije i blago istezanje). Međutim bolovi su opet prisutni, nosim malo steznik kad znam da ću negde duže stajati ili hodati...
Ako neko ima iskustva sa operacijom na Banjici bio bih mu zahvalan da baci par reči.
Hvala
Nazalost,vidim da vas je muka naterala da proucite vase stanje do detalja.Zelim vam puno srece i ako nesto treba tu smo,pozdrav...
Bio sam na Banjici i zakazan mi je prijem za sledeći mesec. Prvo će odraditi par testova (korektivni RTG snimci i neznam šta još...), pa će konzilijum odlučiti šta i kako.
Pozdrav
Pozdrav
Puno,puno srece.Ne sumnjam da ce sve dobro proci.
Hvala puno, inače radim vežbe i dalje svaki dan - umerene za stabilizaciju i istezanje i odem na plivanje kad mogu, mada sam primetio da iako volim plivanje i vodu, posle dva sata u vodi kao da mi se još više "raštima" taj donji problematični L5/S1 deo, sve krcka i osećam nestabilnost u tom delu??? Masaža mi isto prija, pa gnjavim ženu da me masira... A opet kad radim vežbe na leđima (komb.Reganove/Mišelove/iz knjige "korektivna gimnastika") sve je ok, a kad radim na stomaku vežbe za leđne mišiće dolazi do prenaprezanja tog levog slabinskog ispupčenog mišića i posle toga imam jak spazam u njemu. Pretpostavljam da je sve to zbog mišićnog disbalansa u tom donjem delu. Na primer:
1) položaj klečeći na rukama i nogama, dižem levu ruku i desnu nogu i zateže se više levi slabinski mišić
2) ista vežba ali se sad podiže desna ruka i leva noga i zateže se opet više levi slabinski mišić
Zato izbegavam ovu vežbu i radim je sa oslonjenim trupom do kukova na stolu, uhvatim se rukama na sto i onda dižem levu nogu i zateže se desni - slabiji mišić...
Ali sve ovo je nedovoljno jer dok se ne ispravi krivina skolioze (koliko-toliko) i ne uspostavi neki balans mišića onda se mogu raditi i dalje ove vežbe koje će imati više efekta (jeste da je kičma ukočena) ali šta je tu je...
To je moje mišljenje i iskustvo sa skoliozom i višegodišnjim vežbama...
Pozdrav
1) položaj klečeći na rukama i nogama, dižem levu ruku i desnu nogu i zateže se više levi slabinski mišić
2) ista vežba ali se sad podiže desna ruka i leva noga i zateže se opet više levi slabinski mišić
Zato izbegavam ovu vežbu i radim je sa oslonjenim trupom do kukova na stolu, uhvatim se rukama na sto i onda dižem levu nogu i zateže se desni - slabiji mišić...
Ali sve ovo je nedovoljno jer dok se ne ispravi krivina skolioze (koliko-toliko) i ne uspostavi neki balans mišića onda se mogu raditi i dalje ove vežbe koje će imati više efekta (jeste da je kičma ukočena) ali šta je tu je...
To je moje mišljenje i iskustvo sa skoliozom i višegodišnjim vežbama...
Pozdrav
Evo nekih Schroth vežbica koje će mi biti korisne nakon operacije, i svima drugima što sam našao na netu:
http://www.schroth-skoliosebehandlung.de/op_eng.pdf
http://www.schroth-skoliosebehandlung.de/op_eng.pdf
Plivanje pojacava lumbalnu lordozu stvara napetost u tom delu kicmenog stuba.Ovo su najnovija istrazivanja i moram priznati da sam vrlo iznenadjena,jer mi generalno preporucujemo plivanje za sve,a ima neke logike da to bas i nije tako savrseno kao sto mislimo.
O Schrothu znam vrlo malo ali sam fascinirana rezultatima nekih pacijenata koje sam imala prilike da vidim i koliko sam ja ''skontala'' u Schrothu se strogo zabranjuju trbusnjaci i ledjnjaci pa je mozda tu odgovor na to kako se osecate.U svakom slucaju hvala za ove vezbe, zvuce savrseno.Pozdrav
O Schrothu znam vrlo malo ali sam fascinirana rezultatima nekih pacijenata koje sam imala prilike da vidim i koliko sam ja ''skontala'' u Schrothu se strogo zabranjuju trbusnjaci i ledjnjaci pa je mozda tu odgovor na to kako se osecate.U svakom slucaju hvala za ove vezbe, zvuce savrseno.Pozdrav