hranom do bolje koncentracije

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
biksna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 26, 2007 1:19 am

hranom do bolje koncentracije

Post od biksna »

Možete li mi reći koje namirnice pojačati/ uvesti u ishranu da bi se povećala memorija i koncentracija? POstoji li način da hranom rešimo sve češće trenutke razdraženosti i depresije?
notmyplanet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2012 9:47 pm

Re: hranom do bolje koncentracije

Post od notmyplanet »

Biksna razumem te ,posto sam i ja bila u depresiji 2 godine.Prebrodila sam je samoanalizom,citanjem psiholoskih knjiga,pozitivnijim stavom ka svemu,iako nije nimalo lako preci na taj nacin razmisljanja.Moras prvo naci uzrok svoje depresije,a narocito je to do vaspitanja i ugradjenih sablona misljenja koji su najcesce negativne konotacije,kao i do ishrane.Depresija moze biti posledica hormonalnog disbalansa,autoimunih bolesti,kandidijaze,dakle trebas prekontrolisati i svoje zdravlje.Probaj sa B kompleks vitaminima i folnom kiselinom,jer nekada manjak ovih vitamina u organizmu moze izazvati depresiju.Potrudi se da kada god si tuzna i bezvoljna izadjes da prosetas,da pricas sa nekime iako znam da ti tada nije ni do koga i ni do cega,uplati teretanu,radi bilo sta samo nemoj da spavas vise od 8h.Nateraj sebe da radis bilo sta kada ti nije ni do cega.Procitaj neke knjige od Oshoa,dobra je i "Zivot u Svetlosti" od Shakti Gawain,iako ima previse pozitivan stav o zivotu da se granici sa realnoscu,ali nekada treba razmisljati i "out of the box". Uglavnom ne mogu da napisem 2 godine borbe sa time u 5 reda :).

Sto se koncentracije tice,najbolja je cim ustanes,sto je i logicno.Tada mnogo vise informacija mozes da zapamtis u odnosu na isti vremenski interval npr. uvece. Dobar je Ginko biloba koji sam jedno vreme koristila od HaoGang proizvodjaca. Ja sam stvarno primecivala razliku u koncentraciji i povecanju energije,ali sve je to individualno. Nemoj da se prejedas,jer si posle uvek pospana,jedi umereno i hrani se zdravo.
Jedi ribu (losos ima dosta omega3 masnih kiselina koje su dobre za mozdano tkivo,sardine,tunjevina,...),grozdje,crnu cokoladu(umereno),avokado,zitarice od celog zrna,borovnicu,jabuke,kostunjicavo voce obavezno (orasi,badem,kikiriki,lesnici,itd...),jaja, pij limunadu dobra je za baznost organizma(nekada zbog povecane kiselosti organizma dolazi do konstantnog umora,bolesti,itd...a kiselost podstice i prekomerni unos belog secera),brokoli,karfiol,zeleno lisnato povrce,jagode,banane,seme lana,soja...To su ti neke od namirnica koje uticu.
Generalno zdrava ishrana i dosta tecnosti.Probaj i zeleni caj. :)
Korisnikov avatar
koske
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 10, 2011 8:56 am

Post od koske »

Ne znam koliko bi ovo odgovaralo tvojoj ishrani ali cokolada naucno dokazano podize nivo koncentracije i luci hormon srece, ljudi su dosta srecniji uz slatkise... pazi da se ne ugojis :PPPPP....
Mrzim cveklu!
Jova988
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 07, 2012 1:38 pm

Post od Jova988 »

Naravno da pravilna ishrana poboljšava koncentraciju. I to ne samo koncentraciju već i celo stanje organizma. Voće je nešto što meni vraća fokus.
Odgovori