Ligamenti kolena- povreda

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Z5oncy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 1:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ligamenti kolena- povreda

Post od Z5oncy »

Na fudbalskoj utakmici, moj sin osamnaestogodišnjak sin povredio koleno...nakon pregleda je ustanovljena dijagnoza Ruptura ligg.coll. med genus dex
Noga je stavljena u dugu ortozu koju je nosio 5 nedelja uz nedeljne kontrole kod ortopeda.
Nakon nedelju dana je urađen UZ:
Eho pregledom prikazuje se sadržaj u recesusima sa resičastim promenama sinovije, stres valgus pokazujem otvaranje zglobne pukotine za oko 0.90 cm bez vidljive lezije medijalnog ligamenta sa jasnom rupturom medijalnog kolaterala i posteromedijalne kapsule.
Dg: Laesio ligg. Coll. Med. et capsulae posteromedialis genus dex.

Na kontroli nakon nedelju dana po savetu lekara, a i fizioterapeuta fudbalske reprezentacije počeli smo sa masažama, koktelima, vežbao je svakog dana koleno da ne atrofiraju mišići, i zakazana nam je MR za danas, 18. april (povreda se dogodila 10. marta na utakmici).
Dakle, sve vreme imamo mišljenje i ortopeda i fizioterapeuta da je u pitanju kolateralni ligament, da je meniskus neoštećen kao i prednji ukršteni ligament i da operacija ne treba, da se leči mirovanjem, ortozom i koktelima...i tako već skoro 40 dana!

Danas imamo rezultat MR:
Nema značajnijeg IA izliva, niti sinovijalne reakcije.
Na zadnjem rogu med.Men. tanka horizontalna fisura, bez menisko kapsularne separacije i bez inkarceracije. Prednji rog Intaktan.
Lateralni Men. Intaktan.
LCA edematozan , aplatiran, sa parcijalnim rupturnim lezijama intraligamentarnih vlakana.
LCP intaktan.
Oba Coll.Ligg. INTAKTNA. Manja koštana modrica Med. Kondila Femura.
Zaključak: 1. Horizontalna fisura zadnjeg roga Med.meniskusa
2.Parcijalna lezija LCA

Sad ja vas pitam, da li sam dobro shvatila da su celo vreme i ortoped i fizioterapeut reprezentacije i fizipterapeut kluba bili u zabludi da je delimično pokidan kolateralni ligament i da je meniskus potpuno očuvan? da li sam dobro shvatila da je "otišao" prednji ukršteni ligament, i da je medijalni meniskus pukao horizontalno što znači da može očas posla da se po horizontalnoj liniji prepolovi???

Molim Vas da nam kažete da li je ovo slučaj za operaciju i ako jeste da li smo zakasnili? Reč je o aktivnom sportisti koji već 40 dana čeka kad će početi lagano da trenira a kontrola nam je u ponedeljak...iskreno, pitam se da li ići kod istih doktora ako su potpuno pogrešili dijagnozu?! Dosad bi bio operisan i već najgore prošlo polako počela rehabilitacija ako je za operaciju? Ili sam ja samo preterano brižna?
hvala unapred:)

l
Sve sto dodje ja sam mu naredan...
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Re: Ligamenti kolena- povreda

Post od terapeut »

Da u pravu ste sto se dijagnoze tice,ali prognoza je ipak u rukama ortopeda.
Niste naveli koje specijalnosti je lekar koji je izvrsio pregled,ali fizioterapeut koji nije zavrsio fakultet negde u inostranstvu ne moze da postavi dijagnozu bez obzira na iskustvo i vestinu.
Savet dobar ortoped ,a potom fizioterapeut koji je sertifikovan za rad sa sportskim povredama!Srecno!
Z5oncy
Novi član
Novi član

Post od Z5oncy »

Lekar koji je postavio dijagnozu i koji je uputio na MR, koji je uradio UZ i koji svake nedelje vrši kontrolu je ortoped, specijalista...radiolog je "pročitao" CD sa magnetne...fizioterapeut sa svim sertifikatima i završenim školama za fizioterapeuta ( i sa velikim islustvom fizioterapeuta reprezentacije velike YU) je terapije, koje smo započeli po savetu ortopeda, a fizioterapeut određuje "terapiju" bez mešanja ortopeda u način i količinu vežbanja i terapije tj ortoped misli da je fizioterapeut "potkovaniji" u tom delu posla...uglavnom, mišljenje obojice se poklapa (obojica se bave sportskom medicinom), ali izgleda da je radiolog bez prethodnog gledanja u nalaze pacijenta, koji su bili ispred njega sve vreme, kao i bez predznanja o načinu povređivanja i o tome da je reč o profesionalnom fudbaleru opisao nalaz...ortoped je pogledao CD i razjasnio nedoumice...uglavnom, oporavak teče predviđenim tokom i nadamo se da ćemo za par nedelja početi da treniramo polako, longeta je skinuta i po hodu se već nakon dva dana ne vidi da je noga bila u longeti 40 dana! Savija je nakon dva dana do 70 %...hvala u svakom slučaju:)
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Nema na cemu.Prvo je potrebno skinuti otok,zatim dobiti punu amplitudu pokreta(vodite racuna da bude bezbolno)nemojte da ga neko na silu savija "jer to tako treba".Mobilizacije po Mulligan-u su odlicne u ovakvim slucajevima jer vec posle par tretmana daju rezultat.Jacanje muskulature kroz staticke kontrakcije u zatvorenom kinetickom lancu najbrze ce vratiti snagu,a nece narusiti stabilnost kolena.
Ali ako fizioterapeut vec ima odgovarajuce sertifikate odradice to po propisu.
Prednji ukrsteni je vrlo osetljiv i za njegovu rehabilitaciju vam je potreban neko ko se stvarno razume.Srecno :)
terapeut
Aktivan član
Aktivan član

Post od terapeut »

Ah da ,ne dajte mu da baci stake sve dok ne bude postigao korektnu semu hoda,jer bi to moglo da mu se osveti u daljoj profesionalnoj karijeri i onu budalastinu da nosi jednu staku i hoda ko krivi toranj ne dozvolite ni po koju cenu!
Z5oncy
Novi član
Novi član

Post od Z5oncy »

Hvala lepo na željama, ali samo da dodam da ovde definitivno nije reč o prednjem ukrštenom, nego o collateralnom ligamentu, to je ortoped potvrdio nakon pregleda CD-a MR, a otoka uopšte nije ni bilo, kao ni modrice, tj bilo kakvog izliva unutar kolena:)
On uopšte ne nosi štake, hoda normalno potpuno, sa savijanjem kolena do 30 %, a na vežbama i sprvama do 70 % ali bez bola, naravno...sve ide lepo i predviđenim tokom.
Hvala:)
cecamilos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 8:50 pm

Post od cecamilos »

Da li neko moze da mi objasni sta znaci ovaj nalaz magnetne rezonance. U pitanju je povreda desnog kolena
Hvala unapred
Uradjena je T1W/T2W/PDW FS sagitalna, PDW FS/PDW/TIR koronalna i PDW FS aksijalna tomografija desnog kolena.

Prikazuje se značajna kolčina intraartikularnog izliva suprapatelarno, manja u ostalim delovima zgloba. Nema znakova infiltraije prikazanog segmenta skeleta. Koštana modrica laterarnog kondila femura ( u regionu terminalnog sulkusa ) medijalnog kondila f. te u kaudalnom delu patele. Vidi se impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa. Prikazuje se ruptura zadnjeg roga LM sa lakom dislokacijom put interkondilarne jame. Nema ( singinfikantne ) osteohondralne lezije Edem periartikularih mekih tkiva. U poplitealnoj jami ne vide se patološke promene.

Zaključak Č 1 ) Distenzija ACL, MCL te medijalnog retinakula patele. 2) Značajan globni izliv.
3) Impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa.
4) ruptura zadnjeg roga LM
Odgovori