polidiskopatija lumbalne kicme

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
biljana1000
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 04, 2012 1:22 pm

polidiskopatija lumbalne kicme

Post od biljana1000 »

treba mi pomoc savet ,bilo sta,ne znam vise sta da radim,mucim muku sa ledjima vec duzi period(oko 10 godina),ali kod nas ovde u Backoj Palanci bas nemaju nekakvo adekvatno resenje,pa sam trazi MR pregled i uradio ga prosle godine i evo rezultata u nastavku,pa ako neko ima nekakav saavet i objasnjenje sta je to sa mojom kicmom,unapred hvala! Nacinjeni su T1W sagitalni,T2W sagitalni i PDW poprecni MR preseci lumbalne kicme.

Ispravljena je fizioloska lordoza lumbalne kicme.Nema znakova subluskacije kicmenih prsljenova.Medjuprsljenski diskusi pokazuju znake degerativne desikacije od L2-3 do L5-S1 nivoa.
Konus medularis se zavrsava na L1 nivou i ne pokazuje znake patoloske promene signala.
Uocava se postojanje fokalnih Šmorlovih hernija na TH11-12 nivou.
Na L2-3 nivou se vidi prisustvo dorzalne protuzije diska izrazenije paracentralno levo sa potiskivanjem duralne vrece i levog L3 korena.Prednje-zadnji promer duralne vrece je suzen i iznosi 8 mm u medisagitalnoj ravni.Medjuprsljenski otvori su obostrano ekstranerualno suzeni.Uocava se postojanje retrokorporalnog osteofita uz donju potkrovnu plocu L2 prsljenskog tela.Na L3-4 nivou se vidi prisustvo dorzalne protuzije diska koje potiskuje prednju povrsinu duralne vrece i oba L4 korena.Prednje zadnji promer duralne vrece je suzen i iznosi 9 mm u medisagitalnoj ravni.Levi medjuprsljenski otvor je ekstranerualno suzen,dok je desni slobodan.Na L4-5 nivou se vidi prisustvo masivnije protuzije diska paracentralno desno sa znacajnim potiskivanjem duralne vrece i desnog L5 korena.Prednje zadnji promer duralne vrece u mediosagitalnoj ravni je suzen i iznosi 7 mm.Medjuprsljenski otvori su obostrano ekstraneuralno suzeni.Na L5-S1 nivou se vidi prisustvo dorzalne prortuzije diska sa laksim potiskivanjem oba S1 korena.Prednje zadnji promer kicmenog kanala nije znacajno suzen u medisagitalnoj ravni.Medjuprsljenski otvori su obostrano suzeni sa diskoradikularnim kontaktom desno i sa znacajnim potiskivanjem izlazeceg levog L5 korena.
ZAKLJUCAK:POLIDISKOPATIJA LUMBALNE KICME NAJIZRAZENIJE PARACENTRALNO DESNO NA L4-5 NIVOU SA ZNACAJNIM POTISKIVANJEM DESNOG L5 KORENA I FORMINALNO LEVO NA L5-S1 NIVOU SA POTISKIVANJEM IZLAZECEG LEVOG L5 KORENA I PARACENTRALNO LEVO NA L2-3 NIVOU SA POTISKIVANJEM LEVOG L3 KORENA.

POMAGAJTE,STA DA RADIM.
Odgovori