operacija diskus hernie

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
dr.mr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 01, 2006 2:55 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

operacija diskus hernie

Post od dr.mr »

Imam bolove u kicmi i duz leve noge vec nekoliko godina.Pre mesec dana bio sam na snimanju kicme magnetnom rezonancom.Ustnvili su da je disk ili kako se vec zove L4-L5 dehidrirao i jos nesto mu fali i da je pomeren za 6 mm u levo, a L5-S1 je samo dehidrirao i jos nesto.Neurohirurg kaze da bih trebao da se operisem sto pre i da fizikalna i lekovi ne pomazu.Dali postoji neki drugi nacin.
-Phoenix-
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 4:17 pm
Kontakt:

Post od -Phoenix- »

Ako je u pitanju deformacija diska ili hernija, lezija vrši pritisak na živac i to izaziva bol. Obično se operativno liječi , tj. lezija ( dio diska koji strši i vrši pritisak ) se kirurški odstani. Operativni zahvat nije jako zahvalan jer je postoperativni tijek dug, i na kraju krajeva netko Vam otvara kičmu. Alternativa je laserska transkutalna vaporizacija diska koja se radi u lokalnoj anesteziji pod kontrolom floroskopije. Vrši se punkcija kanilom promjera 1mm kroz koju se uvodi optička nit debljine 400um. Laserom se tako vaporizira lezija bez oštećenja okolnjeg tkiva. Zahvat traje oko 20 min i pacijent se nakon toga diže i odlazi doma. Jedina mana je što je ne radi nitko u Srbiji.
Dve su stvari beskrajne...svemir i ljudska glupost
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Iz vaseg posta mi nije jasno da li ste isli na fizikalnu medicinu i sta je u okviru tog tretmana radjeno,ako je radjeno.
I ako se odlucite na operaciju fizikalna medicina je deo preoperativnog programa i tek kada ona iscrpi sve mogucnosti operacija moze da se uradi.
Apsolutna indikacija za operaciju bez odlaganja je bilo kakva poteskoca pri mokrenju ili pad stopala.Ukoliko ovo nije vas slucaj misljenja sam da treba probati fizikalne procedure,a akcenat staviti na vezbe.
dr.mr
Novi član
Novi član

Post od dr.mr »

Isao sam na fizikalnu terapiju nekih 2 meseca sve zajedno,pustali su mi struju niz nogu,i niz donji deo kicme i masirali ali to nije pomoglo.Od injekcija primao sam : 10 diklofena,10 urbazona i brdo OHB12 . Sada pijem diklofen retartd i bromazepam,prepisan mi je i tetrazepam ali ga ne pijem (ovo mi je prepisao neuropsihijatar).

A u vezi operacije interesuje me koliko tacno traje oporavak.
Nikola11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 2:35 pm

Post od Nikola11 »

Oporavak ne moze da se odredi striktno ali traje nekoliko meseci pa i do godinu dana kod nekih osoba ali je bitno stanje pre operacije.Pad stopala pre operacije i nemogucnost njegovog podizanja obicno(ali ne i uvek) zahteva duzi postoperativni period u kome nema zagarantovane potpune funkcije kao pre nastanka citavog problema.
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Vezbe nigde ne pominjete,a one su jedini nacin da ojacate misicni mider oko kicmenog stuba.Ponavljam akcenat treba staviti na vezbe,dozirane,osmisljene samo za vas problem od strane strucnog fizioterapeuta.Pozdrav.
dr.mr
Novi član
Novi član

Post od dr.mr »

Vezbe sam radio ali to mi sredila caletova prijateljica koja je fizioterapeut odnosno ona mi je pokazivala neke vezbe i to je to . Vezbe sam radio neko vreme a onda su krenuli veoma jaki bolovi niz levu nogu i donji levi deo kicme i tada sam prestao.Probao sam plivanje ali mi to nije islo , a sada povremeno setam nekoliko kilometara koliko brzo mogu.

A sto se tice oporavka , ja sada mogu da hodam na prstima i petama (neurohirurg mi je rekao da je to najvaznije) a posto studiram pokusacu da odlozim operaciju koliko je god moguce pa me interesuje sta je najgore sto moze da mi se desi (da se ukocim ili tako nesto).
I interesuje me sta se radi stim diskusima , dali se oni vade , krpe, vracaju n a mesto..

Hvala vam puno.
Ajla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2012 8:15 pm

Re: operacija diskus hernie

Post od Ajla »

Nova sam ovde .. Odnosno danas sam prvi put naletila na ovaj forum .. Meni se desila operacija pre godinu dana .. naime , stopalo je spalo .. u potpunosti ... doktori nisu na vreme odradili sto su trebali , pa je nerv bio ukljesten 2 dana .. Jos uvek stopalo nije u funkciji .. prsti su mrtvi .. volela bih ako iko ima bar slicno iskustvo ili bilo kakv savet , bila bih zahvalna .. nadam se odgovoru , bilo kakvom .. hvala :)
Odgovori