Kako ojačati skočni zglob?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kako ojačati skočni zglob?

Post od Cat »

Pre šest godina (sad imam 32) sam nezgodno doskočila na treningu i izvrnula desni skočni zglob, čuo se neki potmuli zvuk pucanja i zglob je odmah otekao. Nije bilo preloma ali na ultrazvuku su mi rekli da mi je ligament sa spoljašnje strane skočnog zgloba pukao. Imala sam bolove mesecima i dve-tri nedelje nisam mogla da se oslanjam na nogu a počela sam da trčim tek posle godinu dana. Išla sam na terapiju (struje, laser) 4-5 meseci. Sanirala sam povredu s tim da me povređeno mesto i dalje blago boli na pritisak i ponekad na promenu vremena.

Problem je što mislim da i dalje štedim nogu i krivim je dok hodam i da to utiče na ostale zglobove u nozi. Poslednjih meseci treniram penjanje rekreativno, nemam za sada problema na treningu ali kod kuće često imam osećaj da mi je zglob labav a povremeno imam i neki tupi pulsirajući bol u kolenu, u onom mekom udubljenju sa bočne strane čašice, i to u mirovanju, kad ležim ili sedim tako da mi je koleno savijeno. Ali mislim da je problem sa kolenom isključivo posledica lošeg oslanjanja.

Imam tegiće pa sam počela da vežbam zglob...da li bi mi pomogao steznik? Ima li svrhe da pijem nešto za zglobove?
anchy27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 04, 2012 5:49 pm

Re: Kako ojačati skočni zglob?

Post od anchy27 »

Zna li neko odgovor na ovo pitanje?
Volim moje srce malo :)
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

povreda o kojoj prichate pre 6 godina je sada zavrshena pricha, nema vishe oporavka od nje.

sada ono shto treba da radite je da nosite ortopedske uloske a stopalo da nosite visoke cipele ili patike koje ce sa obe strane drzati skocni zglob!

Za sve ostale vezbe i uputemorate se obratiti fizioterapeutu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
fanta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 11:42 pm

Post od fanta »

Poštovanje
Imam sličan problem kao što je gospođa ranije opisala, tj nestabilnost zgloba. Uradio sam magnetnu rezonancu međutim čekam na termin kod ortopeda, takođe sam čuo da problem mogu riješit samo operacijom pa bi zamolio nekog da protumači nalaz magnetne rezonance i šta mogu očekivat poslije operacije, ne očekujem fudbal da igram al hoću li barem moći potrčat, niz stepenice normalno silazit i sl.
Unaprijed zahvaljujem

Anamneza:
Pacijent je 2005.god. imao distorziju desnog skocnog zgloba, a godinu dana kasnije i lijevog. Od tada su oba stopala odnosno skocni zglobovi nestabicni, te ima ucestalo iskrenuce zglobova te nakon toga bolove. Pacijent hoda nesigurno, oprezno stajuci na stopala. Pri plantarnoj fleksiji stopala, dolazi povremeno kao do tremora stopala. Klinicki nalaz upucuje na neurolosku etiologiju problema. Medutim moli se napraviti MRI zgloba radi analize statusa ligg.aparata. - EMNG nalaz granican orema urednom - 02.12.2011. VEP i AEP su obostrano urednog nalaza - 20.12.2011. lako je na nalzima trazeno da se uradi MRI pregled oba skocna zgloba pacijent se odlucio za desni.

Kosti koji cine skocni zglob su normalne pozicije i konfiguracije, normalno razvijeni i uredno uzglobljeni. Intenzitet signala kostane mozdine, trabekularna grada i epifizealne linije su uredne. Zglobni prostor je uredne sirine. Korteks je normalne debljine, glatkih kontura, narocito duž tibijalne i talarne artikularne površine. Subhondralno nema promjene intenziteta signala niti osteofita. Lateralni ligamenti su normalnog toka, širine i intenziteta signala, posteriorni talofibularni i calcaneofibularni ligament su uredne morfologije i IS. Dorzalna capsula je intaktna. U posteriornom tibiotalarnom aspektu evidentno je PDfs povisenje IS и deltoidnom ligamentu bez znakova rupture dok je njegov tibiocalcanearni segment kao i anteriorni tibiotalarni aspekt intaktan. Flexor retinaculum je uredne morfologije i IS. Dugi plantarni ligament je uredne morfologije i IS. Talokalkanearni i talonavikularni zglobovi izgledaju uredno. Interosealni kao i plantarni ligament izmedu talusa i kalkaneusa su intaktni uz lamelarnu tecni izliv uz intaktan talocalcanealni lig. Ahilova tetiva je normalnog toka, sirine i intenziteta signala, a preahilarna mast je cista. Na hvatistu tetive m.tibialis posterior na navicularnoj kosti evidentno povisenje IS intrasupstancionalne lezije bez kompletne rupture. Ostale tetive misica podkoljenice i obuhvacenih misica stopala kao i plantarna aponeuroza su bez promjene morfologije i IS. U mekim tkivima nema patoloskih promjena.

ZAKLJUCAK: 1) SPRAIN LEZIJA (NATEGNUCE) POSTERIORNOG ASPEKT A DELTOIDNOG LIGAMENTA BEZ ZNAKOVA RUPTURE.
2) INTRASUPSTANCIONALNA LEZIJA (parcijalna ruptura) HVATISTA TETIVE M.TIBIALIS POST. BEZ KOMPLETNE RUPTURE. 3) LAMELARNI IA IZLIV UZ INTAKTAN TALOCALCANEALNI LIGAMENT. 4) OSTALI MRI NALAZ SKOCNOG I SUBTALARNOG ZGLOBA IZGLEDA UREDAN. Dodatno se uradi i triplanarna PDfs uporedna studija na lijevi skocni zglob gdje se evidentiraju promjene identicne lokacije ali manjeg opsega sa manjom tecnom kolekcijom i и talofibularnom zglobu I sprainleziju calcaneofibularnog ligamenta. CD medij pregleda и prilogu!
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Ovde prvo treba rascistiti neuroloski aspekt problema.Ukoliko tremor zaista(a ,ne kao)postoji trebalo bi da vas prvo pogleda neurolog.
U skladu sa neuroloskim pregledom se potom pravi plan za lecenje.Ukoliko na neuroloskom pregledu nema znaka tremora i sl,rehabilitacija skocnog zgloba je prilicno dobro protokolarno usmerena -vezbe propriocepcije,na nestabilnoj podlozi u zatvorenom kinetickom lancu tj bez fizioterapeuta ne mozete.
Odgovori