visoki trigleciridi i ALT

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
gooost
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 26, 2007 2:08 pm

visoki trigleciridi i ALT

Post od gooost »

imam triglicerdie 2.8 gde je granica 1.7 i ALT 55 gde je granica 42, dok mi je AST 14.7 gde je granica 37. Moze li mi neko reci da li je ovo opasno, neki mi kazu da je samo u pitanju losija ishrana a neki kazu da je moguce ostecenje jetre.
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: visoki trigleciridi i ALT

Post od cboris »

pozz,
trigle ces rijesiti dijetom, a mozda se radi o masnoj degeneraciji jetre pa se odrazilo o na ALT; svavako je benignija varijanta, jer je to znak pocetnog ostecenja jetre, dok god je AST miran, a kakvi su ostali nalazi? GGT; ALP; bilirubini?.Tesko je ovako komentarista, ali te nacete forme oboljenja jetre mogu biti uzrokovane i pijenjem koka kole ili neceg gaziranog, mozda i nekakvih lijekova, mada bi se to prije vidjelo na GGT. Sacekaj malo, pa ponovi trasaminaze, a do tad dijeta bez masnoca i rafinisanih ugljenih hidrata, mozda se sve vrati na normalu. U svakom slucaju nije alarmantno, samo treba pripaziti.
Borislav
Odgovori