da li se bakterije na prostati uvek vide u spermokulturi

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
milos10
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 28, 2005 7:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

da li se bakterije na prostati uvek vide u spermokulturi

Post od milos10 »

Nadam se da ova tema vec nije bila.

Ako uradimo spermokulturu, urinokulturu, briseve uretre, i ako su rezultati negativni, da li smo
sigurni da je prostata bez bakterija?

Hvala!
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

To sve zavisi od testova koji se primenjuju i od laboratorije koja ih radi. Svaki test ima određen broj lažno negativnih rezultata (kad neko ima bakteriju, a test kaže da je nema) i lažno pozitivnih (kad je neko zdrav, a nađu mu bakteriju). U principu, ako je laboratorija pouzdana, treba verovati rezultatima. Najbolji uzorci za detekciju bakterija u prostati su spermokultura (koja pokazuje i bakterije iz testisa, epididimisa i distalnih delova uretre), eksprimat prostate (dobija se pritiskom na prostatu prilikom rektalnog pregleda) ili poređenjem urinokultura dva uzorka, jedan koji je dat pre i drugi koji je dat posle masaže prostate. Ukoliko bakterije potiču iz prostate njihov broj bi trebao da bude barem 10 puta veći u drugom uzorku nego u prvom.
Otkrivanje običnih bakterija, kao što je ešerihija koli ili streptokoke je jednostavno i rezultati su uglavnom pouzdani.
Dokazivanje nekih bakterija u prostati, kao što su ureaplazma, mikoplazma ili hlamidija je praktično nemoguće, pa se kod dokazanog zapaljenja u prostati (simptomi + preko 10 belih krvnih zrnaca u eksprimatu prostate po vidnom polju mikroskopa) preporučuje antibiotska terapija u trajanju od 4-6 nedelja. Ako nema poboljšanja zaključuje se da krivci nisu bakterije, već da je u bitanju tzv. abakterijski prostatitis (sinonimi su prostatitis III grupe ili prostatodinija) koji se leči simptomatski (čajevi, biljne tablete, cink , vitamini, lokalna toplota... ).

Kao što vidiš stvari su vrlo komplikovane, ali ako nemaš problema sa prostatom, a bakterije ti nisu našli, onda budi miran.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Jole87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 1:13 pm

Re: da li se bakterije na prostati uvek vide u spermokulturi

Post od Jole87 »

Da li ta antibiotska terapija koja duzinski traje 4-6 nedelja sprovodi u kontinuitetu ili u turama kako bi se organizam oporavio od udara antibiotika i unistenja crevne flore?
Koje biljne preparate preporucujete kod prostatitisa/prostadinije (dakle ne i kod bph). Cesto se pominju higijensko dijetetski rezimi u okviru terapije lecenja. Dijetetski deo mi je jasan, ali sta se tacno podrazumeva pod higijenskim?

Hvala na odgovorima, pozdrav!
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Bas lepo to napisa Filip mada nama mnogima sto imamo probleme sa prostatom mnoge stvari nisu bas jasne a ja verujem ni dobrim urolozima nisu jasne pa tako Jole moramo da se pomirimo sa tim---sami sebi da trazimo sta nam najvise smeta i sta pomaze-probas ovo probas ono pa dok sve probas da ne prodjemo kao cigin magarac-taman kad ga naucio da ne jede on crk,o---malo da se i nasalim-
Nadam se da ipak nije tako strasno-i ja se tesim iako mi se povremeno javi i krv u spermi ja vise ne idem kod lekara vec samo od sebe prodje-pa pocnu recimo neki grcevi da sam prvih puta odmah trcao kod urologa al sad isto cekam pa prodje--imao sam dupli mlaz 2-3 godine i istrazivao kod raznih urologa i niko nije otkrio tacno i zasto je i samo je proslo--mozda ne bas samo-pio sam caj za upalu prostate koji sam kupio kad sam bio na letovanju u Bugarskoj i prostamol ali i isao na pregled kod jednog starog urologa koji mi je radio taj rektalni pregled i meni se cini da mi izmedju ostalog tad pocelo da se stanje popravlja. Citao sam o tome i neki savetuju to kao masazu-pretpostavljam da se time iz prostate izbaci neki sadrzaj koji je mozda inficiran nekom bakterijom ili nesto slicno jer takodje kazu da bilo kakvi lekovi jako tesko dodju do prostate i tesko deluju na nju-pa mozda je to tako -mada sam taj Bugarski caj pio i posle i izgleda da pomaze bas.
ANTIBIOTIKE ja preporucujem da izbegavas u svakom slucaju-osim ako imas jake bolove i ako je neophodno i imas neke bakterije pa urade antibiogram -drugacije ja ne bih uzimao--ja sam imao lose iskustvo-posto sam morao uzimati jake antibiotike zbog Helikobakter-pilori (u zelucu)-tako mi je lose bilo posle te terapije da mi je pozlilo-a i zivci su mi otisli od tih silnih ispitivanja i straha -da je ne daj boze nesto strasno-sad moram leciti nervni sistem..NEMOJ PUNO DA SE BRINES JER CES SAMO POGORSATI STVAR--------ja vucem prostatitis vec 25 godina
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

i jos jedno---jako je bitno da imas uredan seksualni zivot-tj da ne opterecujes prostatu-da ne odugovlacis ejakulaciju a i ne forsiras-pretpostavljam da ces i sam osetiti to-mozda do sad nisi dovoljno obratio paznju
SRECNO
ratkobl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2012 6:14 pm

Post od ratkobl »

evo ja muku mucim vec 36 dana bolova,pio sam neke antibiotike iako su mi urinokultura i spermokultura uredne,u nedelju mi otac iso kod neke travarke i kupio caj od biljke mlada mlecika mislim da se tako zove i bolovi su se drasticno smanjili,probajte ovaj caj olaksace vam muke
Odgovori