Prelom / fraktura kuka kod mladje osobe

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
penguinina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 02, 2009 2:08 pm

Prelom / fraktura kuka kod mladje osobe

Post od penguinina »

Kod osobe starosti 32 godine kakve su sanse za potpuni oporavak i vracanje na normalan zivot posle preloma kuka?

(Pacijent je kuk slomio vozeci rolere, pavsi direktno kukom na beton.)

Radi se o potpunom prelomu, operacija je uradjena juče, ugradjen je nekakav sraf i receno je da se taj sraf vadi posle ukoliko bude smetao pacijentu.

Zanima me koliko dugo moze da traje zarastanje kuka kod osobe ove starosne dobi, i koliko će trajati oporavak.

Na internetu nema nista o frakturama kukova kod mladjih osoba, pa zato ovde trazim odgovor.
Lekar koji je pacijenta operisao nam takodje nije nista pricao i jako se brinemo.

U nadi da ce se javiti neko strucniji ili neko bas iz ove oblasti, hvala unapred.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Postoji vise vrsta preloma kuka, zavisno koji je anatomski deo kosti povredjen. Zavisno od toga o kom se anatomskom delu radi, oporavak traje oko 3-6 meseci (ukljucujuci zarastanje na mestu preloma i fizikalnu terapiju).
penguinina
Novi član
Novi član

Re: Prelom / fraktura kuka kod mladje osobe

Post od penguinina »

hvala na odgovoru.

imam jos neka pitanja:

Da li pacijent sa ovom vrstom preloma sme da spava na stomaku, i da li bi bilo dobro da pokusava da pomera nogu (ciji je kuk slomljen), na taj nacin da na primer pomera stopalo, ili savija nogu u kolenu?
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Fizikalna terapija u cilju jacanja misica i povecanja obima pokreta kuka i kolena spada u standardne procedure koje pocinju da se ptrimenjuju nekoliko dana posle operacije. Sto se tice spavanja na stomaku, trbalo bi ga izbegavati prve 3-4 nedelje posle operacije zbog rizika dfa se u toku okretanja pacijent osloni bocno na operisani kuk.
penguinina
Novi član
Novi član

Post od penguinina »

Veljko Jovanovic napisao:Fizikalna terapija u cilju jacanja misica i povecanja obima pokreta kuka i kolena spada u standardne procedure koje pocinju da se ptrimenjuju nekoliko dana posle operacije. Sto se tice spavanja na stomaku, trbalo bi ga izbegavati prve 3-4 nedelje posle operacije zbog rizika dfa se u toku okretanja pacijent osloni bocno na operisani kuk.
Dr Veljko,
kazete da fizikalna terapija spada u standardne procedure koje pocinu da se primenjuju nekolik odana posle operacije.
Medjutim to u slucaju mog brata nije slucaj. Proslo je vec 17 dana od operacije i nikakva fizikalna terapija mu se ne daje. Njegov lekar koj iga je operisao mu je samo rekao da radi sve one pokrete koji ga ne bole, u cega spada i lezanje na stomaku.

Sada sam zbunjena :o

Jos nesto, moj brat vec nekoliko dana ustaje iz kreveta i odskakuce na zdravoj nozi do lavaboa u svojoj bolnickoj sobi da bi oprao zube i ruke, pa me zanima da li je i to opasno da cini, s obzirom na taj povredjeni kuk (koji nije imobilisan nicim)?

Meni se cini da to ne bi trebao raditi, jer nema ni staku za to, pa vas molim jos za ovaj odgovor.

Hvala najlepse
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Posle operacije kuka se najcesce ne stavlja nikakva imobilizacija.

Sto se tice fizikalne terapije posle operacije, verovatno postoji razlog zasto se nista od toga ne primenjuje, ali za to ipak morate da pitate lekara koji je operisao.

Sto se tice staka, stvarno ne znam zasto ih jos nije dobio, pa i to morate da pitate operatora.
penguinina
Novi član
Novi član

Post od penguinina »

Danas je pacijent izasao iz bolnice posle 20 dana od operacije.

molim vas za jos jedan odgovor.

pacijent je u bolnici primao od terapije jedan antikoagulantni lek putem injekcija (Fraxiparin se zove), ali su mu lekari u otpusnoj listi zaboravili to upisati, radi nastavka terapije, na sta su nasim podsecanjem na to danas priznali kao svoju gresku i rekli nam potom da pacijent sada moze i treba koristiti od takvih lekova samo Aspirin.

posto je jedan ocigledan nemar lekara ovde u pitanju, mene zanima da li je Aspirin sasvim dovoljan (sada odjednom, kada je pacijent pusten kuci), ili bi bio ipak bolje da mi nabavimo taj antikoagulantni lek Fraxiparin koji su mu davali redovno u bolnici, da bi nastavio adekvatnu terapiju?

taj lek su mu davali da se spreci opasnost od plucne embolije.

takodje juce mi sestra njegovog operatora kaze da nece smeti jos da koristiti stake i da mu trebaju vec bi ih dobio, a danas odjednom, da ce smeti.
malo sam (vise) razocarana tolikom dozom necije proizvoljnosti i nebrige koja prelazi u nemar kod odlucivanja sta je za pacijenta dobro.

molim vas za odgovor, jer se zaista brinem.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Sto se tice lekova za smanjivanje rizika od plucne embolije, oni se primenjuju u periodu povisenog rizika. Taj period traje tri nedelje od operacije tako da, osim ako nije bilo nekih specijalnih problema ili nekih posebnih faktora rizika za nastanak embolije, ne vidim razlog za dodatno primanje Fraxiparina.
tahta_87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2011 2:02 am

Post od tahta_87 »

cao svima...ja sam polomio kuk pre dva meseca i jos se oporavljam....sto se tice fraxiparina, ja sam ga primao dok sam bio u bolnici i tri nedelje od dana izlaska iz bolnicea posle tog mi je rekao doktor da pijem kardiopirin....veliki pozzzz
ralemrav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 16, 2011 5:07 pm

Post od ralemrav »

Ja sam polomio kuk, tj. casicu kuka pre vise od 5 meseci i jos se oporavljam, a primao sam inekcije heparina(dva puta dnevno u stomak) skoro 2 meseca pa sam onda krenuo da pijem farin sve dok nisam imao min. 50% dozvoljenog oslonca da toj nozi takodje u tom periodu skoro svake nedelje sam morao da vadim krv i radim trombo test.
Odgovori