Postovani clanovi foruma,
Obracam vam se za savjet i nadam se da mi neko moze pomoci prebroditi brige. Naime, moja mama je pala sa merdevina prije par dana i polomila L1 prsljen. Poslije prijema u hitnu sluzbu poslana je kuci bez uradjenog rendgenskog snimka i dijagnoze. Jedino sto je dobila bila je injekcija protiv bolova. Mogla je po malo da ustaje i kretala se ne znajuci da je zadobila tako tesku povredu. Nakon 3 dana agonije i bolova prebacena je u klinicki centar gdje su posle konacno uradjenog rendgenskog snimka uspostavili dijagnozu. Na CT-u je utvrdjeno da je L1 prsljen napukao oko 2cm poprecno i bez mnogo objasnjenja otpustili su je kuci. Otpusna lista kaze sledece:
Sifra bolesti S32.0W19
Primljena kao hitan slucaj zbog pada sa visine 3 metra. Povreda nastala prije 3 dana. Po prijemu uradjen RTG Lumbosakralne kicme na kojoj se vidi postojanje KOMPRESIVNOG PRELOMA L1 PRSLJENA.
NEUROLOSKI NALAZ: Potpuno uredan
Lokalna bol u predjelu lumbosakralne kicme. Uradjen MSCT lumbosakrelne kicme na kojoj se vidi postojanje kompresivnog preloma trupa L1 bez kompromitacije spinalnog kanala. Obzirom na radioloski nalaz terapija konzervativna-8 nedelja bez ustajanja, ANDOL 100mg 1x1. Otpusta se kuci (lezeci sanitet). Kontrola za 8 nedelja kada ce se uraditi kontrolni RTG lumbosakralne kicme.
Zanima me sledece:
1. Prepisana "konzervativna" terapija u mojoj glavi nema nikakvog smisla jer joj nisu stavili gips ni bilo kakvo drugo ortopedsko pomagalo-molila bih za objasnjenje;
2. Da li postoji i jedan nacin da se taj prsljen imobilizuje da joj bar omoguci da obavlja osnovne prirodne prohtjeve da ih tako nazovem
(napomena zivim u inostranstvu i poslije razgovora sa par medicinskih radnika ovdje receno mi je da postoje alternativne opcije osim lezanja)
3. Ako je drugi vid terapije dostupan mozete li mi reci da li postoji i jedna institucija ili ortopedska klinika (Srbija, Republika Srpska ili Federacija) koju mi mozete preporuciti?
Zabrinuta i unaprijed zahvalna V.
Kompresivni Prelom L1 Prsljena
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato