Kicma - lumbalni deo i vrat

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
misa506
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 21, 2012 9:21 pm

Kicma - lumbalni deo i vrat

Post od misa506 »

Zdravo svima. Prvo da objasnim moju situaciju pa posle da postavim konkretna pitanja. Muskarac, 23 godine, student, bavio se sportom ranije, vaterpolo i plivanje, gojazan (110kg sa 180cm visine), u nekoliko skorijih meseci slabo fizicki aktivan, lezim, sedim, setam, to je sve. Pre dve godine zaradio sam diskus herniju lumbalnog dela S-L(i jos neki brojevi) su oznake tih prsljenova. To je relativno sanirano, posle jako dugog perioda mirovanja, terapija, vezbi, lekova sada je to ok. I dalje imam povremeno probleme tipa osecaj nelagodnosti nakon duzeg sedenja i kad me narodski receno "dohvati promaja" malo duze "odlezim" no neko s normalnom kicmom ali cenim da to sve ulazi u rok sluzbe. Moj nov problem je vrat! Pre oko mesec dana sam osetio akutni bol pri istezanju vrata negde na pola puta od glave do lopatice sa leve strane (malo je teze to opisati jer jelte nervi su to, mesto gde boli ne mora da znaci da je i mesto gde je problematicni prsljen) i poprilicno me zestoko steglo, dugo spazam nije popustao sve dok nisam otisao do apoteke i po secanju kupio jedan od dva leka koje sam dugo pio zbog lumbalnog dela (tetrazepam i midokalm). Od midokalma je spazam popustio ali je bol u ramenu, levoj ruci, lopatici potrajao dobre dve nedelje. To sam "odlezao" i pre neki dan se ponovilo. Puno blaza verzija doduse ali se ponovilo samo bez bola u ramenu i ruci, samo vrat. U medjuvremenu sam pokusavao da radim vezbe (glava blago napred, nazad, levo desno, bez rotacije jer ona u levo boli). Pogledavsi u ogledalu profil video sam da sam jako nepravilnog drzanja usi nisu ni blizu nivoa ramena, ramena su napred i spustena, sve u svemu strasno. A primetio sma da cim se ispravim bol se smanji, sto znaci da otkanjam naprezanje sa namucenih misica vrata a i cele kicme. Sad neko mi je rekao da osobe koje imaju ili su imale bilo kakve probleme s kicmom ne bi trebalo da koriste bilo kakve pojase i steznike za popravljanje drzanja sto mi zvuci kao nonsens jer bas njima(nama) popravljanje drzanja i jeste neophodno! Da li je to istina? Da li mogu dobiti preporuku nekog? Preporuke, savete za neke vezbe, jacanje, popravak celokupne situacije? A iskreno primetio sma da od kad se trudim da se ispravljam i nelagodnost u lumbalnom delu se smanjuje tako da bih da dam sve od sebe i stavom i pomagalima da se ispravim, ojacam misice uz celu kicmu i resim se ovih vrlo neprijatnih problema koje puno ljudi ima danas...
Hvala unapred. :)
misa506
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 21, 2012 9:21 pm

Re: Kicma - lumbalni deo i vrat

Post od misa506 »

Bilo ko?
Odgovori