lumboischialgia

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
coko moko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 03, 2011 6:54 pm

lumboischialgia

Post od coko moko »

Zamolila bih sve ljude koji su se susreli sa ovom bolescu da mi daju savet u vezi iste.Mama mi vec neko vreme boluje od toga.Ide na terapije,pila i diklofen,movalis,brufen,bensedin,vitamin c...,prima injekcije,maze sa kremama,ali nista nije pomoglo.Ne moze ni da sedi,lezi,spava.Ima "prignjecenje"nerva koje uzrokuje te bolove,tj.isijas.isla je i na akupulturu,vakumsko izvlacenje tog nerva,ali nista nije dalo rezultate.A doktori smatraju da nije za operaciju.
Unapred hvala.
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Re: lumboischialgia

Post od angelika »

Ja imam slicno iskustvo s lecenjem lumboishialgie. Od cestih "presecanja" u toku niza godina i decenija, ispocetka sam pozitivno odgovarala na terapije, (iste koje vasa majka dobija) nekad pre nekad kasnije uglavnom smirivala se bol do momenta kad je bol u lumbalnom delu kicme jednostavno iscezao (ili je bio manji pa ga nisam osecala), pojavio se bol u kuku i nogi. Znaci dignem ili pomerim ruku, a bol u nogi :o do ludila cupanje, kidanje, ludilo. Nikakva th. nije pomagala, ni mirovanje, ni inekcije (cak ni Trodon) nista, a govorili mi da je akutno i da traje od 4-6 nedelja.....Izdrzala 7 meseci i sama ni sad ne znam KAKO i kako nisam sisla s pameti od bola. Rtg snimak bio lose procitan, a moj neurolog citao nalaz, a nije pogledao snimak.....Sta da vam kazem, hodala i to na jedvite jade savijene noge i uz pomoc staka, imala cest lazi osecaj za mokrejem, a otici na toalet s takvim bolovima bilo je ravno penjanju na Mont Everest, i jos teze. Uradila MR koja je pokazala (mada je to i na RTG snimku bilo uocljivo kad ju je drugi radiolog strucan i pazljiviji pogledao) da je dishernija u pitanju. Sledila je operacija. Uspesna i danas sam Bogu zahvalna i neurohirurgu prof. dr Ivi Berisavcu i njegovom asistentu dr Stanicu. Sta da vam kazem, oporavila se, ispostovala i sad postujem predlozene vezbe i zastitne pokrete i zivim kao sav normalan svet, laka koraka i bez bola. Eto to je moje iskustvo i znam koliko vasa majka pati, ta bol je uzasna, konstantna i dok je pritisak na nerv prisutan, ne znam koliko se na njega pozitivno delovati.
Ukoliko nije za operaciju vasoj majci jedino dobar fizijatar moze pomoci savetima oko vezbi za jacanje lumbalnih, ledjnih kompletno misica stomaka, nogu...nacinu ustajanja iz kreveta, zastitnim pokretima....samo cvrsti misici rasterecuju kicmu.
Znam mnoge koje je popustilo nakon mirovanja i posle akutnog bola uz naravno th. i vezbe posle faze mirovanja, mozda i tvoju majku popusti za koju nedelju! Sve najbolje! Pozz!
coko moko
Novi član
Novi član

Post od coko moko »

Hvala puno na odgovoru.Ide vec duze vreme na terapije,ali bezuspesno.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Da li je pila bromazepam ili lexilium--pa cak i beviplex--meni je pomoglo
ima li ona nekih drugih oboljenja-mozda ima veze sa tim?
Tedonal i slicne masti -i to mi je pomagalo
Nekad mi pomagalo mirovanje a nekad kretanje-
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Godishte? Od kad boluje? Da li ima nekih neuroloskih ispada, trnjenje nogu, butine, grchevi, slabost misica?

Kako tacno glasi dijagnoza i da li je bila na MR Lu del akicme, gde su sve promene i kakve? Da li je u pitanju degenerativni ili traumatski razlog?

Da li ima prekomernu telesnu masu? Kojim se poslom bavi?

Da li u porodici ima lumboisijalgiju kao oboljenje?

Ne postoji za sada konkretna i tachno i rpecizno odredjena terapija kada je u pitanju lumboisijalgija vec se od pacijenta do pacijeta menja terapija i fizikalni tretmani, ishrana, lekovi...

Neophodno je da pacijenta pregleda fizijatar koji ce dati pravu kombinaciju terapija i dati neophodne savete kako bi se tegobe u vidu bola smanjile ili eliminisale!

Nije dovoljno piti lekove kada je u pitanju ovaj sindrom, mora se sveobuhvatno lechiti i upala tj akutno stanje ali i jacati misice kada se izadje iz akutne tj bolne faze. Reoniranje mishica trbushnog zida i paravertebralne muskulature tj misica koji kichmi daju svojevrsni mider koji je shtiti od nepravilnog drzanja i polozaja. Trakcije kichme na trakcionom stolu. Kombinacija lasera po bolnim tackama, magnetoterapije, TENS, parafango ili samo parafin (ne u akutnoj fazi), polarizovana svetlost, ultrazvucna masaza misica Lu dela. A uz sve to vezbe za jachanej mishica i vezbe istezanja.

Ali pre svega morate imati tacnu i preciznu dijagnozu pa onda praviti plan...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
coko moko
Novi član
Novi član

Post od coko moko »

Ima 49 godina.Pila je b vitamin,tetrazepam,potom bensedin....mazala je sa raznim kremama.Ide na terapije koje se sastoje iz vise razlicitih i stalno joj menjaju iste.ide vec 2,5 nedelje na terapije.
Zakljucak MR glasi: Biofokalna protruzija L5-S1 i.v.diskusa posterolateralno obostrano lakseg stepena.Diskopatija L4-L5.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Onda ej jedino resenje operativni zahvat. Neka popricha sa lekaom koji vodi nejn sluchaj i neka se upishe na listu cekanja...
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
stefanelo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 26, 2011 2:57 am

Post od stefanelo »

Ja sam operisao L5S1, a potom sam imao polidiskopatiju, znaci jos neki diskovi su mi stradali... Mnogo mi je pomogao dr Dinic. Dok mu se nisam obratio imao sam velikih problema. Lekovi protiv bolova vam nece pomoci. Oni samo ublayavaju posledice, ali ne eliminisu uzrok problema. Moje iskustvo govori da vam samo fizikalna medicina i hiropraktika moze pomoci. Izbegavajte neurohirurgiju i druge metode... probajte sa Dr Dinicem (http://hiropraktor.com/), ili nekim drugim, provereno dobrim fizijatrima.
Terapeutbg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 30, 2011 8:36 am

Post od Terapeutbg »

**sonjica**
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 24, 2012 10:29 am

Post od **sonjica** »

Zanima me dijagnoza lumboschialgia bilat. RTG nalaz: na torakolumbalnoj kraljeznici vidljiva je diskretna lijevostrana skolioza u lumbalnom dijelu. Rubno se na trupovima nalazi sitna trnasta spondilofitoza. Na malim zglobovima u lumbalnom dijelu vidljive incipijentne spondilartroticne promjene.
Molim vas za odgovor.
Odgovori