Fraktura prsljena ili nesto trece?

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
cuoresportivo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 23, 2012 3:55 pm

Fraktura prsljena ili nesto trece?

Post od cuoresportivo »

Bio sam kod tri razlicita ortopeda i svaki ima razlicutu dijagnozu.

Imao sam povredu donjeg dela ledja u teretani pre par nedelja.Bio sam u urgentnom na snimanju gde mi je izrecena dijagnoza.

Dijagnoza: Con col. verth pars lumbalis, obs frct compress L1

Nalaz: Osetilj slabinskog dela kicme, vise u donjem delu sa desne strane neurol. B.o. RTG bez jasne sveže kosstanozglob. lezije, suzenje tela L1 prsljena.

Doktor mi je kao laiku rekao da je upitanju nagnjecenje prsljena da se malo pomerio i da odem sledece nedelje u klinicki centar na poliklinuku radi kontrole.

Sticajem okolnosti nisam poneo stare snimke ledja kad sam bio na kontroli pa su me opet tamo snimali.
Na tom novom snimku mi je lekar iz klinckog centra rekao da imam prelom prsljena i izrekao mi sledecu dijagnozu.

Dijegnoza: Contu sio regio lumbalis. Fractura corporis vetebrae L1.

NJegov nacin lecenja je odmaranje bez radnih aktivnosti i podizanja tereta i kontrola kroz dve nedelje. Nije hteo tad da mi fiksira kicmu.

Posle sam otisao i u gradsku bolnicu na Zvezdari na ortopediju po preporuci da bih dobio drugo misljenje, gde mi je doktor nakon pregleda oba snimka sa urgentnog i klinickog rekao da on tu ne vidi nikakvu frakturu prsljena, vec da mi prsljen na snimku sa strane stoji malo nakoso pa je zbog toga lekar sa poliklinike imao mislio da je u pitanju fraktura tog presljena. I da je bolove uzrokovao neki nerv kod koji se prikljestio pri povredi.

Napominjem da sam jake bolove u ledjima imao samo u pocetku, par dana nakon povrede. Bolove sada gotovo i nemam. Samo svremena na vreme osetim blag bol pri savijanju, pokretljivost imam u potpunosti.

Sad ja stvarno ne znam cijoj dijagnozi da verujem. Po dijagnozi doktora sa klinickog centra ja bih trebao da miriujem par nedelja, samim tim postoji mogucnost da ostanem bez posla zbog dugog odsustva sa radnog mesta, a to bi moglo da bude uzalodno jer po drugom doktoru meni fakticki nije nista samo prikljesten nerv.

Ovih dana bi trebalo da idem i na ortopediju na VMA da dobijem jos jedno misljenje.

Zamolio bih za vas savet i misljenje dok ne odem na jos jednu kontrolu. Zahvaljujem.
cuoresportivo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 23, 2012 3:55 pm

Re: Fraktura prsljena ili nesto trece?

Post od cuoresportivo »

Sad sam nesto svrljao po netu i gledao lokacije prsljenova, taj L1 prsljen je u stvari iznad mesta gde sam ja imao bolove. Ja sam imao bolove pri samom dnu lumbarnog dela kod samog pocetka karlice gde je L5 otprilike, a ne L1 (ne razumem se, ali po slikama mi se cini da je postavljen iznad mesta gde sam ja imao bolove).
Da li je moguce da sam njega povredio a da nikad nisam imao bolove u tom delu, a opet niko od doktora nije ni pominjao taj deo kicme.
Odgovori