imam jednu pacijentkinju koja je slomila distalni deo žbice pre malo više od dva meseca, i pre 2 nedelje je skinut gops koji je stajao 5 nedelja. Nakon skidanja gipsa, cela podlaktica i šaka su ostali pod otokom. Lekar fizijatar mi je uputio pacijentkinju (starosti oko 55 godina) na vežbe obima pokreta i jačanja mišića šake i podlaktice. Lekar je takođe i rekao da je to vrlo moguć Mb. Sudeck, zbog čega i postoji otok.
Vežbe obima pokreta i jačanja mišića prstiju, ručnog zgloba i podlaktice smo počeli pre 5 dana ali se otok blago povećao. Danas sam bio do lekara na konsultaciji i rekao je da nastavim sa vežbama i da on očekuje krajem sledeće nedelje blago smanjenje otoka. Da je ovo povećanje otoka blaga reakcija organizma na početak terapije vežbama.
Stvar je u tome da je otok takvog tipa da kada sklonim prst svoje šake nakon hvata prilikom vežbanja (5-10 sekundi), na tom mestu ostane rupa koja se polako vraća.
Pacijentkinja radi kod kuće krioterapiju 3 puta dnevno.
Interesuje me vaše mišljenje, koliko intenzivne vežbe smeju da budu da se ne bi povećao otok, i da li ima neko nekakvu ideju šta bi moglo ubrzati resorpciju otoka (možda neki vid limfne drenaže)...
Evo slike, primera radi, otok je malo manji od ovoga na slici:
Hvala najlepše