Da li operisati prednju ukrstenu vezu

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
Ahilis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 5:20 pm

Da li operisati prednju ukrstenu vezu

Post od Ahilis »

Pozdrav

Imam 28. godina i pre godinu i po dana povredio sam desno koleno na treningu dzudoa (osetio sam da je nesto puklo, ali posle 10 min, vec sam bio na nogama). Nije bilo otoka vec samo blagi bol. Na RTG nista se nije videlo. Nakon uputa za MR uradio sam isti na VMA avgusta ove godine. Za tih godinu dana samo sam jednom pokusao da igram basket i pri doskoku me je jako zabolelo koleno i i vise nisam ni pokusavao. Velikih problema nemam, vozim aktivno bicikl, plivam, ali izbegavam trcanje jer ne nakon takvih napora boli koleno.
Nalaz MR:
nema akutnih traumatskih lezija, postoje po;etne degenerativne promene u vidu usiljenja intrakondilarnih eminencija. uocavaju se znaci horiyontalne rupture dorzalnog aspekta tela i zadnjeg roga medialnog meniskusa sa formiranjem ciste. Lateralni meniskus diskretno degenerativno izmenjen u nivou zadnjeg roga. Ynaci parcijalne rupturu u kranialnom segmentu prednjeg uk. lig. sa istanjenjem ovog ligamenta i izmene signala njegovoj kranialnoj trecini. Zadnji uk. lig. ocuvanog kontinuiteta. kolateralni ligam. i ligamentum patele i ligament muskulusa kvadricepsa bez znaka rupture.

Sa ovim nalazom preporucena mi je artroskopija meniskusa i uvid u stanje prednje ukrstene veze.
Operavija je uradjena i stanje je: desno koleno testirano pod opstom anestezijom : Lachman (+), test prednje fioke (+), lateral pivot shift (+). Nalaz : Konstatovan stari kompletan raskih prednje ukrstene veze, te lazija medijalnog meniskusa po tipu >>bucket-handle>>. nalaz na ostalim skrukturama uredan.
na kontroli je konstatovano (ovo ne razumem): Dr.laesio ACL genus dex. inveterata meniscectomia partialis medialis genus dex. arthtoscopica.

Koliko ja razunem sredili su mi meniskus a prednju ukrstenu vezu ne. Savet mi treba: Da li ako mi predloze da radim i ukrstenu vezu? Ne mislim da se bavim aktivno sportom, samo kao i do sad rekreativno (bicikl, plivanje). Da li je posle operacije ukrstene veze moguc potpun oporavak (bitno mi je zbog posla)?

Hvala svima
Damjan
Ahilis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 17, 2011 5:20 pm

Re: Da li operisati prednju ukrstenu vezu

Post od Ahilis »

bilo kakav odgovor?
must be between
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 27, 2012 2:04 am

Re: Da li operisati prednju ukrstenu vezu

Post od must be between »

Damjane ja sam pre mesec i po dana zeznuo koleno na treningu i na NMR-u se videlo i ortoped mi je rekoa da mi je pukao prednju ukrsteni ligament.
Ja hocu da se bavim aktivno sportom i ja cu da ga operisem,idem 03.04. na kontrolu i da se dogovaramo sta cemo da radimo i kad.
Moj savet ti je iako neces da se bavis aktivno sportom da to kad budes imao vremena (godisnji odmor) ipak resisi hirurski.Zasto?
Pa da ti se u starosti kad budes imao slabije misice na nogama (koji ipak odradjuju najveci deo posla u stabilnosti kolena) ne budes imao problema sa cestim ispadanjem kolena i svaki put budes prolazio sa otokom,onesposobljenjem za hod ili ko zna cim gorim. Operacija LCA( ligamentum cruciatum antrerior- prednji ukrsteni ligament) kao operacija je nista specijalno jer se sve radi endoskopski, problem je tj. moze da bude problem rehabilitacija jer je duga i zahteva strpljenje i istrajnost.Sve zavisi sta zelis.
Ja hocu i dalje da se aktivno bavim sportom i odlucan sam da ga zakrpim i da prodjem ceo rehabilitacioni tok sto odlucnije vezbajuci kako bi sto pre mogao da se vratim na teren.
Budi mi pozdravljen i sam odluci.
Odgovori