Bebica je rođena prije 5 dana, prirodnim putem. Treci dan je pedijatar cuo sum na srcu i danas je primljena na odjeljenje. Ovo je nalaz:
Bez cijanoze, aupnoično.
Cor: Akcija ritmična, tonovi jasni, para sternalno lijevo se cuje sistolni šum, inteziteta 3/6, pm nadsternumom, propagira se u cijeli prekordijum.
Orjentacioni ehokardiografski pregled . Situs solitus. Venske drenaže uredne. IAS u srednjem dijelu defekt dijametra oko 7 mm. AV sklad. AV valvule normalne morfologije i pokreta. IVS u perimembranoznom dijelu defekt dijametra do 5 mm. Nazire se i aneurizmatska membrana od TV. CW doplerom se dobija sistolni protok L-D šanta do 30 mmHg moguće podcijenjen zbog neispravnosti CW doplera. Komore skladne, kontraktilnost uredna (ESD 14, EDD 20, FS 30%, EF 63). VA sklad. Ao valvula trivelarna, normalna separacija veluma, na anulusu dijametar 9, a pulmonalis 9. Ao luk lijevi, bez anomalija.
Dg: VSD perimembranozni, manje veličine ASD SEC.
Može li mi neko pojasniti nalaz i reci koliko je sve ovo ozbiljno.
Uniaprijed zahvalna,
bebino srce
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 23, 2006 6:46 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Mislim da je dovoljno to sto pise bez anomalija. Nemoj se brinuti jer i nama su rekli da ima neki sum pa smo bili na 2 specijalista i oba su rekli da se to zove nevin sum koji nestaje do godinu dana. To ti je ustvari zato sto su im organi strasno blizu i kada srce pimpa krv to se kod neka beba ne cuje a evo mi smo imali tu srecu da se cuje. Samo zato sam ja izgubila mleko sa 4mes. Miha sada ima 10 meseci jos se to cuje ali je super i ne moze da stane da odmori jer je stalni aktivan. Super ti je beba ne brini to ti je fizioloska pojava sto nestaje pa kod nekih i u pubertetu.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Maj 25, 2005 9:34 pm
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 05, 2006 1:10 am