Savet oko ALT-a

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Trapavko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 03, 2012 12:35 am

Savet oko ALT-a

Post od Trapavko »

Pozdrav, hteo bih da pitam za jedan savet...Naime vec nekih 6 meseci mi je povecan ALT(66) kad sam vadio krv, a AST je bio normalan, medjutim sad zadnji put pre 20ak dana kad sam opet izvadio krv i AST mi se povecao i iznosio je 53... Znam da to nisu nesto puno prekoracene vrednosti ali ipak su iznad normalne. Doktor mi je rekao samo da pratimo, i da dodjem da izvadim opet krv za mesec, dva...

Samo me zanima dal moze biti nesto ozbiljno, posto znam da se radi o jetri ili sta...I da li to moze biti od gojaznosti, jer sam se ugojio u zadnjih godinu dana 15kg, jer sam prestao da se bavim sportom ( imam 23 godine ).

Bio bi zahvalan samo ako bi neko mogao da mi kaze dal treba da se zabrinem ili ne :) i samo, sve ostale vrednosti su u granicama normale ( sedimentacija - 6, leukociti- 8.0, Eritrociti - 5.00, Hemoglobin - 145 )

Hvala unapred.
cboris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2011 7:07 pm

Re: Savet oko ALT-a

Post od cboris »

pozz,
prije od kokako kole, ali moze i od gjaznosti, mada bih vise volio da sam dobio i vrijednosti lipidskog statusa; bilirubini? ggt? alp? sve su to neke analize koje idu u kompletu, a aza dalje cemo pricati. Alt se i ispolji kao povecan kod ostecenja jetra, lociran je u citoplazmi hepatocita, lakse izlazi, dok povecani ast negdja znaci i fazu jaceg ostecenja hepatovita, ali ja mislim da si ti po tom pitanju jos granican;
ako pijes kolu i gazirano smanji, uravnotezi ishranu, ponovi analize za mjesec dva, a a ko bude problema, sirices paletu analiza da se vidi pravi uzrok.
Odgovori