Vitamin D

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
bosiljkakostic3
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2012 5:49 pm

Vitamin D

Post od bosiljkakostic3 »

Bila bi zahvalna bilo kome ko može dami objasni kako to da je maksimalna preporučena doza vitamina d 400 IU i više od toga se smatra jako štetnim, a jednim satom sunčanja celog tela npr. u kupaćem kostimu se dobija 20000 IU ili ekvivalent od 200 čaša mleka. Kako to da se sunčanjem ne možemo predozirati a veštačkim unosom vitamina možemo. Problem je u tome što izgleda da u zagadjenim gradovima sunce nema kvalite koji može obezbediti i malo vitamona d. Ja se izgleda dobro osećam tek sa 800 IU vitamina d (mislim na san, apetit, raspoloženje i fizičku sposobnost). Da li smem toliko da pijem. Leti nije problem ne uzimam upošte - trudim se da budem dovoljno na suncu (dovoljno je onoliko koliko mi obezbedjuje da se dobro osećam, a ne mogu da preteram jer radim u kancelariji koja ni nema prozore), ali zimi jeste. Puno hvala svima onima koji dobro poznaju tematiku i žele da pomognu.
Odgovori