Infiltratio pulmonum bill-ARDS susp.
Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav
Infiltratio pulmonum bill-ARDS susp.
molim vas da mi objasnite ovu dijagnozu jer neznam što znači a ineče mi treba za pisanje seminara (idem u medicinsku školu), ja sam shvatila da je to upala pluća na lijevoj strani al nisam sigurna pa jel može nećije stručno objašnjenje?!....hvala u naprijed 

Infiltracija je uopsten naziv za svaku senku na plucima(inflamatornu ,neoplasticnu),a ARDS je Akutni Respiratorni Distres Sindrom i nije nikakva konkretna plucna bolest vec se javlja kao komplikacija u toku sepse,akutnog pankreatitisa ,posle operacija u toku pneumonije i karakterise se sledecim:kolpas alveola usled nedostatka surfaktanta i ostecenje alveolo-kapilarne membrane sa eksudacijom tecnosti u alveolarne prostore sto sve pogoduje nastanku infekcije.U toku ARDS-a razvija i akutna respiratorna insuficijencija koja opet moze biti parcijalna(pad pO2 u arteriskoj krvi)i globalna(pad pO2 i porast pCO2 u arterijskoj krvi).
Naravno narkomani su imunokompromitovani i skloni raznima infekcijama narocito endokarditisu trikuspidalne valvule a pozicija je idealna za diseminaciju infekcije u plucnu cirkulaciju.Dodajte na to suprimiran imunitet (i razne uzrocnike rezistetntne na terapiju) velika je mogucnost nastanka neke diseminovane pneumonije sa mogucnoscu razvoja ARDS-a.