Infiltratio pulmonum bill-ARDS susp.

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Branislav

Odgovori
niika89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 8:25 am

Infiltratio pulmonum bill-ARDS susp.

Post od niika89 »

molim vas da mi objasnite ovu dijagnozu jer neznam što znači a ineče mi treba za pisanje seminara (idem u medicinsku školu), ja sam shvatila da je to upala pluća na lijevoj strani al nisam sigurna pa jel može nećije stručno objašnjenje?!....hvala u naprijed :wink:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Infiltracija je uopsten naziv za svaku senku na plucima(inflamatornu ,neoplasticnu),a ARDS je Akutni Respiratorni Distres Sindrom i nije nikakva konkretna plucna bolest vec se javlja kao komplikacija u toku sepse,akutnog pankreatitisa ,posle operacija u toku pneumonije i karakterise se sledecim:kolpas alveola usled nedostatka surfaktanta i ostecenje alveolo-kapilarne membrane sa eksudacijom tecnosti u alveolarne prostore sto sve pogoduje nastanku infekcije.U toku ARDS-a razvija i akutna respiratorna insuficijencija koja opet moze biti parcijalna(pad pO2 u arteriskoj krvi)i globalna(pad pO2 i porast pCO2 u arterijskoj krvi).
niika89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 8:25 am

Post od niika89 »

puno hvala na odgovoru....još nešto jel ta dijagnoza može imati veze s tim što je ona bivša ovisnica o heroinu?!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Naravno narkomani su imunokompromitovani i skloni raznima infekcijama narocito endokarditisu trikuspidalne valvule a pozicija je idealna za diseminaciju infekcije u plucnu cirkulaciju.Dodajte na to suprimiran imunitet (i razne uzrocnike rezistetntne na terapiju) velika je mogucnost nastanka neke diseminovane pneumonije sa mogucnoscu razvoja ARDS-a.
layestyMevy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 8:35 am

Hello

Post od layestyMevy »

:)
Odgovori