Naprsla casica kolena - gips

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
strahman000
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 08, 2012 11:33 am

Naprsla casica kolena - gips

Post od strahman000 »

Zdravo,
Prvo sam hteo da kazem da sam trazio po forumu slicnu temu ali nisam je nasao, tj nasao sam nesto slicno ali ne potpuno isto. E ovako, imao sam saobracajnu nesrecu i konstatnovana mi je naprsla casica. Nije prelom, vec samo naprslina i to je tako prsla kako su rekli lekari iz Hitne pomoci: prsla je na bolji nacin, sada nisam razumeo, da li uzduzno ili poprecno. Stavili mi longetu od pola butine do skocnog zgloba. U svakom slucaju, bio sam na kontroli na OHB na Banjici, za koju kazu da je najbolja na Balkanu. Opet me snimali i lekar mi je rekao isto. Ovog puta su mi stavili gips, iste duzine samo sto je obuhvatio i stopalo i rekao da se javim za 3 nedelje.

Hteo sam da pitam, posto mi to smeta ne kada hodam, posto retko hodam, samo od moje sobe do dnevne i do WC. Jedem u krevetu, znaci 98% mirovanje. Prosao je tek prvi dan a vec osecam kako mi peta trne i nekad i pecka. Dosta smeta, najvise psihicki.

Sledece pitanje se tice gipsa: klasicni ili plasticni. Lekar sa Banjice je rekao da moze i plasticni, samo sto se on placa. Kao gledao sam na internetu cene, i kosta oko 2000 dinara? Da li je to istina?

Ne smeta meni da nosim to 3 nedelje, nije vreme u pitanju, samo sto je ovaj klasicni gips tezak a cuo sam reci hvala za taj plasticni. Sledece pitanje, bi bilo kako se on stavlja, da li moram opet kod ortopeda ili mogu kod kuce sam da isecem longetu i da stavim plasticni.

Hvala vam puno na odgovorima!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Naprsla casica kolena - gips

Post od tamaraft »

Nema potrebe da menjate gips kad vec imate odgovarajuci!

Hodajte sa podpazushnim sakama i strpite se!

Plastichni gips ej praktichniji zbog lakoce ali vama nishta nece znachiti sada kada vec imate gips a 3 nedelje nije period u kom ce se nesto posebno izdesavati! A i plastichni se pre svega preporuchuje za povrede ruku!

I kakvo crno menjanje gipsa sam! Imate prelom kosti koji u gipsanu imobilizaciju mora postaviti samo struchno lice!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
MoSizlak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 12, 2012 3:19 pm

Re: Naprsla casica kolena - gips

Post od MoSizlak »

Imam jedno pitanje...

Imam povredu kolena, napukla je casica i krajem septebra uradjena artroskopija. Nakon nje mi je savetovano da nastavim sa fizikalnim terapijama i dalje vezbam, na poslednjoj kontroli (pre oko mesec dana) konstatovano da je kvadriceps gotovo potpuno povracen. Mene interesuje, koji steznik ili ortoza mi je neophodna radi sto vece sigurnosti u bavljenju sportom. Treniram americki fudbal. Probao sam najobicnije steznike. Na internetu sam video razne, od steznika sa magnetima do ortoza sa metalnim ojacanjem. Ortoze sa metalnim ojacanjem mi deluje najsigurnije, ali da li je stvarno neophodna ili je to uglavnom psihicka sigurnost?
Odgovori