Devijacija i sport?

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
KarateDentist
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:58 am

Devijacija i sport?

Post od KarateDentist »

zdravo,
imam sledeci problem - od kako znam za sebe,ne disem normalno i uvijek sam sa maramicama,12 mjeseci u godini.i konacno,posle dvije godine studiranja stomatologije preduzmem nesto povodom toga i odem kod profesora na orl koji mi je ustanovio devijaciju septuma.
sve je bilo na brzinu i nisam imao slobodu da maltretiram covjeka u tom trenutku pa sam rijesio da ovdje postavim pitanja koja imam otvoreno...

primjecujem da kad sam u dobroj formi sam ipak vise zadihan od ostalih kolega i sve mi ide teze.takodje na treningu,osim sto umirem dok treniram,mi se cesto `zacepi` desno uho.prije neki dan sam na vjezbama iz pulmologije radio spirometriju i tu mi takodje nisu dobri rezultati...

zbog ove kaskade problema sam uzeo u obzir septoplastiku,i zanima me koliko cu bolje disati i da li ce mi se mozda pluca `rasiriti`? sve u svemu zanima me da li ce se rjesavanje ovog problema znacajno odraziti na moje treninge koji su svakodnevni i na moje rezultate?

unaprijed zahvalan... :wink:
lanmibg
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 11:39 am

Re: Devijacija i sport?

Post od lanmibg »

Pozdrav kolegi karatisti. Posto se bavimo istim sportom mogu da ti prenesem neko moje iskustvo posto isto imam devijaciju i iako se nisam operisao a trebalo je pre mesec dana, no to se iskomplikovalo tako da odlazem operaciju za mart. E sad, sto se tice same operacije, posle nje, rasirice ti se ta nozdrva koja ti je stalno zapusena i disaces normalno, i verovatno ti se nece ni zapusavati uvo vise. Ali sto se tice pluca, to vec zavisi od tebe samog i tvoje kondicije i toga koliko treniras. Ja sam inace asmaticar, ali dok sam se takmicio i spremao za ligu i turnire, to su bili ubistveni treninzi pogotovo sto je meni malo teze a udjem u kondiciju nego ostali koji nemaju astmu. Ali ono sto ti savetujem, trci redovno i nonstop sebe guraj, jer bez teskih treninga nema napretka i pomeranja u kondicji, a to sa nosem to je samo problem disanja na nos, nema veze sa tvojom kondicijom. Ja ceo zivot disem na usta i jako malo na nos, ali mi to ne smeta da treniram i budem u odlicnoj kondiciji. :)
KarateDentist
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 12:58 am

Re: Devijacija i sport?

Post od KarateDentist »

hvala na odgovoru :)
ispostavilo se da je alergija na grinje,sa sve astmom :)
mnogo mi je bolje jer uzimam terapiju,a savjetujem da ne odlazes operaciju,jer bih vise volio da je bila devijacija i da zavrsim sa tim jednom za svagda nego muciti se sa sprejevima svakodnevno.
Odgovori