Na treningu sam povredila koleno, otisla na UC, tamo su mi uradili RTG i dijagnoza je bila fuzija ligamenata desnog kolena i izlivanje tecnosti u unutrasnjost casice. Stavili mi gips i rekli da dodjem na kontrolu kroz 4 dana. Na kontrolu sam otisla na Institut za ortopediju na Banjici i tamo su mi uradili skener i rekli da mi je u stvari ispala casica, i da kada se to jednom desi, da ce se verovatno desavati ponovo. Rekli su mi da bi trebalo da uradim MR. Uradila sam je, e sad mi treba neko ko moze da mi objasni sta znaci sve ono iz izvestaja MR, posto nisam iz Beograda pa mi je malo tesko da idem tamo da bi mi ortoped procitao nalaz.
Skenirani nalaz MR se nalazi na sledecem linku. http://www.4shared.com/photo/9fO0hpsH/DSC_0938.html
Bila bih Vam veoma zahvalna da mi kazete sta sve ovo zapravo znaci i sta mi dalje sleduje? Kakav je oporavak, treba li neka operacija i da li cu moci da se vratim normalnom zivotu i treninzima nakon oporavka? U napred zahvalna.
Pomoc - Povreda kolena
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Re: Pomoc - Povreda kolena
Evo, da bi bilo lakse, prekucala sam izvestaj MR. On glasi ovako:
MR DESNOG KOLENA
Pregled je načinjen T1, T2 i T2FS sekvenci sagitalnoj, aksijalnoj i koronarnoj ravni.
U intraartikularnom prostoru velika količina tečnosti – supra, retropatelarno i u oba recesusa.
Edem mekog tkiva zadkolene regije i subkutisa medijalanoag aspekta kolene regije.
Distalni okrajak medijalnog m. vastus raslojen, edematozan, u T2 sekvenci hiperintenzan.
Medijalni patelarni retinakulum izmenjene morfologije, prekinutog kontinuiteta, zamenjen morfološki nedefinisanom zonom visokog intenziteta signala.
Patela lateroponirana.
Medijalni kolateralni ligament edematozan, raslojen, povišenog SI.
U anteriornom aspektu lateralnog kondila velika nehomogena zona hipersignala – edem medule, u T1 sekvenci u sumacijisa linearnom zonomniskog intenziteta – odgovara subkortikularnoj frakturi.
Nazubljena kontura pokrovne hrskaviceanteriornog aspekta lateralnog kondila femura.
Tetiva kvadricepsa i ligament patele su uredne morfologije i intenziteta MR signala.
Prednja i zadnja ukrštena veza su urednog toka, u celosti se jasno diferenciraju, morfološki su neizmenjene, uobičajne su strukture. Lateralnikolateralnia ligament b.o.
Oba meniskusa su neizmenjene morfologije i homogenog intenziteta signala.
Koštana egzostoza na medijalnoj konturi distalne dijafize desnog femura.
Zaključak:
• Parcijalna ruptura distalnog okrajka m. vastus i ruptura medijalnog patelarnog retinakuluma
• Nategnuće medijalnog kolateralnog ligamenta
• Lateropozicija petele
• Masivna kontuzija lateralnog kondila – anteriorni aspekt
• IA efuzija
• Edem mekog tkiva
• Egzostoza distalnog okrajka femura
Po potrebi i u interesu terapije razmotriti dopunsku dijagnostiku / artroskopija/
MR kontrola po potrebi
MR DESNOG KOLENA
Pregled je načinjen T1, T2 i T2FS sekvenci sagitalnoj, aksijalnoj i koronarnoj ravni.
U intraartikularnom prostoru velika količina tečnosti – supra, retropatelarno i u oba recesusa.
Edem mekog tkiva zadkolene regije i subkutisa medijalanoag aspekta kolene regije.
Distalni okrajak medijalnog m. vastus raslojen, edematozan, u T2 sekvenci hiperintenzan.
Medijalni patelarni retinakulum izmenjene morfologije, prekinutog kontinuiteta, zamenjen morfološki nedefinisanom zonom visokog intenziteta signala.
Patela lateroponirana.
Medijalni kolateralni ligament edematozan, raslojen, povišenog SI.
U anteriornom aspektu lateralnog kondila velika nehomogena zona hipersignala – edem medule, u T1 sekvenci u sumacijisa linearnom zonomniskog intenziteta – odgovara subkortikularnoj frakturi.
Nazubljena kontura pokrovne hrskaviceanteriornog aspekta lateralnog kondila femura.
Tetiva kvadricepsa i ligament patele su uredne morfologije i intenziteta MR signala.
Prednja i zadnja ukrštena veza su urednog toka, u celosti se jasno diferenciraju, morfološki su neizmenjene, uobičajne su strukture. Lateralnikolateralnia ligament b.o.
Oba meniskusa su neizmenjene morfologije i homogenog intenziteta signala.
Koštana egzostoza na medijalnoj konturi distalne dijafize desnog femura.
Zaključak:
• Parcijalna ruptura distalnog okrajka m. vastus i ruptura medijalnog patelarnog retinakuluma
• Nategnuće medijalnog kolateralnog ligamenta
• Lateropozicija petele
• Masivna kontuzija lateralnog kondila – anteriorni aspekt
• IA efuzija
• Edem mekog tkiva
• Egzostoza distalnog okrajka femura
Po potrebi i u interesu terapije razmotriti dopunsku dijagnostiku / artroskopija/
MR kontrola po potrebi