ruptura oba meniskusa i ACL u KOLENU

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
jovan89
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 19, 2011 1:27 pm

ruptura oba meniskusa i ACL u KOLENU

Post od jovan89 »

imam povredu kolena jos od osnovne skole, znaci nekih 8 godina, i izletalo mi je od prilike 2 puta godisnje. nisam znao sta je tacno u pitanju, jer kad god bi otisao kod doktora odgovor je samo bio ligamenti gips i mirovanje nista oko oporavka nikakav detaljan pregled, i sad evo pre mesec dana opet mi se desilo i konacno sam uradio MR, uradjena je od prilike nedelju dana posle povrede. Ako bi neko mogao da mi kaze ozbiljnost ove povrede. HVALA

prikazuje se veca kolicina intraartikularnog izliva. nema znakova infiltracije prikazanog segmenta skeleta. vidi se znacajno suzen zglobni prostor tibiofemoralnog zgloba, impresivan fraktura posteriornog dela medijalnog tibijalnog platoa, osteohondralna fraktura lateralnog kondila femura, difuzno stanjenje hrskavice sa vise defekata. u recesusima se vidi vise hondralnih slobodnih fragmenata a iza PCL i ostealni fragment precnika 11mm. vide se manji rubni osteofiti. posteriorni rog medijalnog meniskusa je fragmentiran, telo sa horizontalnom rupturom, vidi se radijalna ruptura tela lateralnog meniskusa. ACL sa znacima rupture gornjeg pripoja. kolateralni i ligament patele su bez znakova rupture. u patelofemoralnom zglobu ne vide se patoloske promene hrskavice. vidi se septirana baker-ova cista precnika 60mm.
ZAKLJUCAK: gonartroza, fraktura tibijalnog platoa, osteohondroticne lezije sa slobodnim telima u zglobu; ruptura oba meniskusa i ruptura ACL.
cureav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 29, 2010 7:41 pm

Re: ruptura oba meniskusa i ACL u KOLENU

Post od cureav »

E pa Jovane, moje mišljenje je da je povreda bila baš ozbiljna.
Ne znam koliko si upoznat sa terminologijom ovoga što si napisao/prepisao sa izveštaja, ali evo par mojih komentara: povreda je znači bila pre 8 godina; ako ti je tu nešto izletalo 2 puta godišnje, to su verovatno bili meniskusi i možda čašica čije su stabilnosti bile oslabljene usled masivnih povreda okolnih ligamenata i mekih tkiva. Prelom gornjeg zadnjeg dela veće potkolene kosti i spoljnjeg dela donjeg okrajka butne kosti nadam se da je lepo zarastao ako mu pre 8 godina nije bila potrebna osteofiksacija, tj. operativno nameštanje. Ono što mene brine jesu slobodni delići hrskavice kao i manji i jedan ovako poveći koštani deo veličine 11 milimetara koji jako lako mogu izazvati povrede mekih tkiva. Tebi je koliko vidim oštećen i spoljašnji meniskus, gornji pripoj prednjeg ukrštenog ligamenta kao i upalni proces ciste kolena.
Sve u svemu, ozbiljna ozbiljna povreda. Nisi naveo kako je došlo do povrede, kako je to lečeno pre 8 godina, da li su rađeni snimci, kolika je tvoja pokretljivost sada, postoji li otok,... jer bi ostaviti lečenje svega toga samo gipsu i mirovanju bez detaljnijih pregleda, snimaka, lečenja SEPTIRANE bekerove ciste! bilo baš neodgovorno.
jovan89
Novi član
Novi član

Post od jovan89 »

hvala sto si mi odgovorio.

e vidis ja taj prelom nisam ni znao da sam imao, saznao sam tek sada kad sam uradio rezonancu, ne znam uopste kada se to deslio mada veoma moguce da je to bilo bas kada i prva povreda. koleno sam povredio tako sto sam skocio sa nekog zida i lose doskocio na jednu nogu, tad mi prosetalo koleno i sutradan u urgentni kod doktora snimili koleno rekao mi samo da su ligamenti pravo u gips i mirovanje. i godinama isto jer sam stalno isao kod istog doktora koji je kao porodicni prijatelj, nikad mi covek nije ni spomenuo da uradim MR da saznam staje uvek jedno isto, i onda sam prestao kad mi izleti da nosim gips, mnogo puta sam snimao koleno i nikad se taj prelom nije video. postalo mi sastavni deo zivota, odmorim mesec dva pa opet sve normalno, ali sad mi bilo previse. i naravno sada katastrofa. posto aktivno vozim biciklu racunam da mi je to pomoglo jer mi je butina dosta jaka, mada zbog bicikle sam i imao povrede. pa pokretljivost trenutno skoro 100%, ispravljam i savijam nogu bez problema s tim sto imam bolove kad hocu bas skroz da je savijem da cucnem. dok hodam imam male probleme, osecam kao da mi nesto kaci ili koci u kolenu. ako mozes da mi kazes tvoje misljenje, operacija ili ne zato sto hocu da nastavim da se bavim aktivno sportom? mozes da mi pojasnis sta znaci septirana bekerova cista.
cureav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 29, 2010 7:41 pm

Post od cureav »

U telu ima oko 140 burzi (sluznih kesica koje amortizuju i podmazuju zglobove) a jedna od njih se nalazi u zatkolenoj jami i naziva Bekerova. Reč "septirana" znači da je nadražena, uvećana, upaljena i inficirana, da je u nju dospeo sadržaj koji je izazvao infektivni proces. Verujem da se sve to kod tebe smirilo, da se otok povukao lečenjem ili jednostavno vremenom.

Što se tiče operacije ili daljeg lečenja, sve što mogu da ti kažem kao strukovni terapeut je da privučeš pažnju roditelja ili lekara na sadašnje tegobe. Ako su snimci dobro urađeni, prelomi dobro zarasli, ...kažeš da ti je mišićna snaga zadovoljavajuća, obratiš pažnju na to što ti smeta prilikom aktivnosti u kolenu pri čučnju, da odgonetnete šta to kači ili koči. Može biti neki delić kosti koji se tako slobodno nalazi u okolnom mekom tkivu kolenog zgloba i koji ti može napraviti probleme pri nekim sportskim aktivnostima, npr. da ponovo iziritira burzu pa ti koleno opet otekne. Moja preporuka bi bila da ti možda fizijatar ili ortoped uradi pregled kolena i da obrati pažnju na meniskuse i stanje ligamenata. Inače - koleno je najkomplikovaniji zglob čovečijeg tela što se tiče ligamenata. Operacija ne verujem da bi bila rađena; čak i ako postoje neki koštani delići unutar, oni se mogu razbiti nekim neoperativnim procedurama.

Dakle razmisli malo kakve posledice možeš imati sledećim doskokom na to koleno, ili npr. ako budeš igrao fudbal, kakve sve pritiske trpe ligamenti kolena boreći se sa linijama sila sa svih strana.
jovan89
Novi član
Novi član

Post od jovan89 »

Imam zakazan pregled sledece nedelje na banjici kod ortopeda pa cu videti konacno sta ce biti.

Hvala ponovo
jovan89
Novi član
Novi član

Post od jovan89 »

Zakazana mi artroskopija sredinom januara. Samo me zanima da li ja mogu u medjuvremenu da idem na bazen, tj jel nece stetiti? I posto je zbrzao doktor, dao mi je papir na kome pise da treba da se urade analize za prijem u bolnicu itd.. e sad da li ja treba da mu se javim pre artroskopije ili da samo dodjem taj dan? Nista mi nije rekao.
dusan.ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 02, 2012 8:45 am

Post od dusan.ns »

jovane nema ti drugo reci nego da popricas sa sportskim lekarom u novom sadu ima borko vukosav a ti pogledaj ko ti je najblizi, radi se o fizikalnooj terapiji i ako se posvetis tome mozes dosta dobro popraviti koleno ali stalan rad je bitan, pitaj doktora
Odgovori