Holesteatom kod deteta

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Mala1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 22, 2011 7:48 pm

Holesteatom kod deteta

Post od Mala1 »

U ponedeljak 19.12.smo imali zakazano kod specijaliste za uho, grlo i nos i doziveli sok. Receno nam je da nas decak (5g 9m) ima holesteatom u levom uvu i početak te bolesti u desnom. Na levom je potreban hirurski zahvat, a na desnom treba da se prati stanje. Nasem sinu su ugradili prvi set gromita/cevcica kada je imao 4g4m i drugi nakon 1g 3m tj. pre mesec dana.Gromiti su ugradjivani nakon što je slusnim testom utvrdjeno da postoji odstupanje u sluhu - nije imao vidljivih problema kao sto su česte infekcije ili sekret - imao je samo jednu upalu uva kada je imao 2g2m. Prilikom druge operacije usadjivanja gromita lekar je otkrio da ima cistu (kozni nabor) u levom uvu i poslao nas na CT sken. Sken je pokazao da se cista proširila na srednje uvo i unistila delom kosti srednjeg uva i da je potrebna operacija.Operacija još nije zakazana - biće verovatno u februaru sledeće godine, radi se oko 3 sata pod punom anestezijom, nas decak će morati da nosi slusni aparat barem godinu dana i nakon dve godine, kada napuni 8 godina imace još jednu operaciju u kojoj će pokusati da rekonstruisu kosti srednjeg uva - to je najbolja verzija. Gora verzija bi bila da se bolest ponovo vrati i da su potrebne ponovne operacije da bi se holesteatom odstranio. Do pre mesec dana smo imali zdravo dete - on je za razliku od mnoge dece s gromitima imao samo jednu jedinu upalu uva do sada. Ništa nije ukazivalo na bolest- nije imao nikakav sekret iz uva niti upale. Nismo čuli do sada za ovo obolenje niti znamo ikoga ko ima takvu dijagnozu. Naravno da od ponedeljka citamo po internetu sve sto nadjemo i pricali smo sa lekarima (prijateljima).Da li vi znate ista o ovome, da li ste imali kontakt sa nekim ko je imao ovo obolenje? Zanimaju nas i alternativne metode lecenja ako imate nekih iskustava.Najvise od svega nas brine kako je doslo do obolenja u njegovom slucaju da ne bismo ponovili greske (ako je nesto smo mi prouzrokovali). Hirurg koji treba da uradi operaciju rekao je da je se radi o zapustenoj upali srednjeg uva - kako smo mogli da znamo da je upalni proces u pitanju kada se dete nije zalilo na bolove niti je bilo sekreta? Kako to da bolest nije utvrdjena ranije kada smo skoro dve godine u kontaktu sa ORL lekarom- pogotovo sto je za holesteatom karakteristicno da raste sporo?Neke studije su ukazivale na mogucnost da se ugradnjom cevcica izazove to obolenje ,ali iskreno receno znamo mnogo dece sa ugradjenim cevcicama koji nisu imali komplikacije kao nas sin.Molim vas podelite vasa iskustva.Unapred zahvalna, zabrinuta mama.
selly-mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 07, 2011 10:05 am

Re: Holesteatom kod deteta

Post od selly-mia »

ja nisam dijete, ali sam imala tu boolest kao odrasla osoba. holesteatom je koza na pogresnom mjestu, ukratko. holesteatom nije karcinom, ali se ponasa tako - raste i unistava okolne strukture, nelijecen moze doesti do komplikacija opasnih po zivot, zato je potrebno da budete na oprezu. mislim da te komplikacije nisu ceste, ali je potrebno ici na kontrole redovno. doktori ce vam reci da je lijecenje moguce iskljucivo hirurskim putem, ne moze tabletama i sl. e sad, sto se tice alternativnih metoda, ne znam, ali i ja to pokusavam, ejr mi je dosadilo da se motam i dalje po bolnici i operacijama. i ja tragam jos uvijek, za pocetak razmisljam da mozda zdrava prehrana i jacanje imuniteta nisu losa opcija, jer vjerujem da jak organizam (zdrav, s dobrim imunitetom) moze u vecini slucajeva sam sebe da lijeci, ali ne znam jel moze da lijeci holesteatom, ali nista ne kosta pokusati, nema nuspojava od zdrave ishrane. nemojte kriviti sebe, niste vi krivi. holesteatom najcesce uopste ne boli i sam taj proces upale uha koji mu prethodi, obicno je bezbolan. preporucila bih vam da trazite lijecnike koji znaju sta rade, jer holesteatom se u najcescem broju slucajeva vrati - zato sot mu je priroda takva ili zato sto doktori ne urade operaciju kako treba?? meni se vracao 2 puta vec. mislim da mi se mozda blizi vec jos jedna operacija, jer imam slicne simptome kao prije. moj savjet - redovno ga vodite na kontrole, pratite holesteatom na taj nacin, mijenjajte doktora (ako posumnjate u njegovu strucnost). zelim vam sve najbolje i puno srece u lijecenju.
Odgovori