Skočni zglob

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
zeljkoru
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 17, 2011 3:43 pm

Skočni zglob

Post od zeljkoru »

Isao sam na MR skocnog zgloba. Izvestaj lekara glasi ovako:

Lminarni izliv u nivou TF sindezmoze Nema izliva.
Hipersignal obe peronealne tetive,izrazenije m.peroneus brevis,inframealeolarno odgovaraju sekvelama rupture.
Zadebljane i hipersignal pripoja m.tibialis post ogovara sekvelama repture.
Zadebljanje,hipersignal i talasast tok zadnjeg talo-fibularnog ligamenta ogovara sekvelama istegnuca.
Ostali delovi tetivno-ligamentnog aparata su intaktni.
Nema detektabilnih osteohondralnih lezija u tibio-talatnom i subtalarnim zglobovima.
At je normalne morfologije.

Zakljucak :
Sekvele parcijalne rupture peronealnih tetiva i tetive m.tib.post.
Sekvele istegnuca zadnjeg talo-fibularnog lig.

Naglasicu da sam se kod ortopeda javio zbog cudnog krckanja i preskakanja u skocnom zglobu a ne zbog povrede.
Zanima me dijagnoza i kakva je terapija. Otprilike znam da sekvele znaci trajno ostecenje prilikom neke bolesti ili povrede i znam
da parcijalna ruptura znaci naprsla tetiva.
Unapred hvala jer necu moci jos mesec dana da idem kod svog ortopeda.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Skočni zglob

Post od tamaraft »

Sekvele zapravo znache posledice! Tj sadasnje stanje zgloba tj ligamenata je nastalo kao posledica ovih ruptura koje su pobrojane u nalazu!

Nema potrebe da cekate mesec dana i ortopeda.

Vase je da se obratite fizijatru sa ovim snimcima i terapeutima i da pochnete da radite na sanaciji zgloba. Da izbegavate opterecenje zgloba, bilo kakvu aktivnost koja ce ligamente dodatno povredjivati! A sa terapeutima da radite na jacanju mishica i ligamenata ovog zgloba!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
zeljkoru
Novi član
Novi član

Post od zeljkoru »

Mnogo vam hvala na brzom odgovoru. Znaci ipak to moze fizikalnom terapijom da se resi?
zeljkoru
Novi član
Novi član

Post od zeljkoru »

I posle vise meseci terapija meni u opste nije bolje. Cak su ta preskakanja i puckanja tetiva mnogo jaca nego pre. Doktori mi preporucuju operaciju ali ne znam kome da se obratim za to. Voleo bih kada bih nasao nekog dobrog strucnjaka. Imate li predlog i koliko moze kostati pregled kod njega?
vuletic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 25, 2009 8:52 pm

Post od vuletic »

Molio bih Vas za pomoc, savet.... Pre tacno tri nedelje imao sam povredu levog skocnog zgloba. Celo stopalo mi je otislo unutra. Iz straha sam stao na nogu i cuo kako se vratilo unutra. Puklo. Otisao sam u urgentni, snimio nogu. Preloma nema. Distorzija. Terapija mi je napisana, led i andol. I stavljen mi je zavoj. Vratio sam se za Paracin, busom. Posle 3 dana otisao sam kod ortopeda u svom gradu. Skinuo mi je zavoj pogledao snimke i stopalo i konstatovao isto kao i u Bg. Prepisao mi je je lioton gel i kontrola za 2 nedelje. Odlazim posle 2 nedelje na kontrolu, sa dodsta manjim otokom nego u pocetku ali ipak i dosta vidnim. Najizrazeniji je oko zgloba, sa gornjeg dela stopala se povukao skroz, a bio je cak do prstiju. Medjutim na kontroli me pregleda nov doktor koji zahteva ponovno snimanje stopala ali ovog puta kompletnog. Posto su mi u urgentnom snimali samo zglob. Snimim opet, konstatuje da opet nema preloma, naprsnuca, fraktura.... i upucuje me na fizikalnu. Imam terapiju strujom, led i vezbe. Vidno je da ide na bolje. Otok se smanjuje ali sve to ide dosta sporo. Do sad sam imao 4 terapija. Ono sta mene brine je otok kojeg nema, ne bukvalno, ujutru kada se probudim ali cim stanem na nogu i pocnem da se krecem on se vraca i to bas dosta se vrati. Da napomenem, krecem se zato sto mi je doktor rekao da slobodno gazim ne bi li mi se zglob ukocio. I tako ja evo lezim 3 nedelje, gledam ovu nogu i sikiram se. Svasta mi prolazi kroz glavu, iskreno. Treba mi vas savet, posto planiram na svoju ruku da odem u privatnu ordinaciju na neki pregled ultra zvukom ili sta vec. I da detaljno pregledam celo stopalo, misice, tetive......
Odgovori