Jaki bilovi u lumbalnom delu kicme,molim za pomoc
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
Jaki bilovi u lumbalnom delu kicme,molim za pomoc
Kao sto sam i naveo u naslovu,zamolio bih ako neko moze da mi pomogne.U pitanju je kicma moje majke,tj. 4 i 5 prsljen,ima jake bolove,bukvalno se jedva krece,cak je i boli desna noga.Isla je kod lekara i receno joj je da obavezno uradi magnetnu rezonancu,kao sto smo i uradili.E sad nalaz je sledeci:PRIKAZANA PRSLJENSKA TELA SU OCUVANIH VISINSKIH PROMENA,UREDNIH IS MASNE KOSTANE SRZI>u NIVOU IV PROSTORA L4/L5 VIDI SE DISKRETNA OSTEOHODROZA I PREDNJA SPONDILOLISTEZA L4 DRUGOG GRADUSA SA SIROKOM PSEUDOPROTRUZIJOM DORZOMEDIJALNO I KRANIJALNOM DISKALNOM MIGRACIJOM PARAMEDIJALNO LEVO.OPISANE PROMENE UZROKUJU OBOSTRANE FORAMINOSTENOZE I KOMPRESIJU ODGOVARAJUCIH RADIKSA,VISE LEVO.OSTALI IV DISKUSI SU DEGENERATIVNO IMENJENI,I BEZ VIDLJIVIH PROLAPSA.INTRADURALNO I INTRAFORAMINALNO NE VIDI SE POSTOJANJE SPACIOKOMPRESIVNOG PROCESA.KONUS JE UREDNE INSERCIJE I BEZ ZONA ALTERACIJE IS,KAO I VIDLJIVI DEO MEDULE.REGIJA PARA-I DORZOVERTEBRALNE MUSKULATURE UREDNE SU MR MORFOLOGIJE.E sad zakljucak na nalazu je sledeci:MR nalaz odgovara diskartozi L4/L5 sa anterolistezom L4 gr II i posledicnom sirokom pseudoportuzijom dorzomedijalno i ekstruzijom paramedijalno i kranijalno levo,teskog stepena.Opisane promene uzrokuju obostrane foraminoztenoze L4/L5,vise desno.Savetuje se EMNG DE,a zatim konsultacija ortopedskog hirurga i neurohirurga.E pored svega ovoga jos joj je receno da ce najverovatnije morati operacija,i da ni malo nije laka,jer se radi pomocu nekih safova,pa sam zato zatrazio pomoc,u slucaju da mozda postoji neko drugo resenje,naravno majku cu voditi kod ortopedskog hirurga,posto je to obavezno.U medjuvremenu sam cuo jedan lek,zove JOINT MD,americki je proizvod,pa ako nesto mozete da mi kazete njemu.Hvala u napred.Pozz
Re: Jaki bilovi u lumbalnom delu kicme,molim za pomoc
Mora da je pregleda ortoped. Izmedju ostalog u pitanju su promene na prsljenovima koje se javljaju sa starenjem ( smanjen prostor izmedju prsljenova , promene na samim prsljenovima ) ali i "iskliznuce" L4 prsljena te problem sa diskusom i pritiskom na nervne korenove, sto dodatno otezava tegobe. Od ostalih procedura ( osim hirurskih koje su nekada jedino resenje ) moguca je fizikalna terapija ( po moguctvu u nekoj od banja - pr. Ribarska Banja ).
Inace lek koji si spomenuo se koristi za " obnavljanje " hrskavice ( mada u to licno ne verujem, mozda samo ublazava bol ).
Pozdrav.
Inace lek koji si spomenuo se koristi za " obnavljanje " hrskavice ( mada u to licno ne verujem, mozda samo ublazava bol ).
Pozdrav.