Problemi posle operacije kolena

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
cveletko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 21, 2010 11:51 pm

Problemi posle operacije kolena

Post od cveletko »

Pozdrav svima,

Zelim da podelim svoje iskustvo sa ljudima na forumu. Nadam se da ce neko moci da mi da savet i kaze sta ttreba da radim, kako bih prevazisao probleme sa kolenom, koje imam:

Ukratko:

21.08.2011. na basketu, povreda prilikom rotacije desnog kolena, a zatim skok i doskok na povredjenu nogu.

24 dana longeta, nakon toga Magnetna rezonanca:

- patela lateralno dislocirana sa subhondralnim edemom i fisurama hrskavice na mestu pripoja medijalnog retinakuluma.
- medijalni retinakulum sa rascepom( ruptura)
- kostana kontuzija lateralnog kondila femura
- meniskusi ok, glavni ligamenti ok.

Po skidanju longete, ukljucen sam u program fizikalne terapije, sve do 03.11.2011. kada sam na Banjici imao operaciju.

- prvo artoskopija, pa zatim:
- duplikatura medijalnih retinakula
- release lateralnih ret.
- plastica i centralizacija patele
- ispreparisana tetiva kvadricepsa
- uklonjene brojne priraslice.
- na stolu, posle operacije, postignuta fleksija od 100 stepeni

drugi dan po operaciji sam poceo sa vezbama savijenja kolena, jer imam predispoziciju za stvaranje priraslica.

Evo mesec dana nakon operacije i intenzivnog programa fizkialne terapije, ja mogu da postignem max. fleksiju kolena od 85 stepeni. i to pod nenormalnim pritiskom.

Bicu vecno zhvalan za odgovore na par pitanja :-)

- Da li cu ikada moci da postignem punu fleksiju kolena?
- Da li cu ikada moci da trcim ponovo? i naravno igram basket?
- Da li postoji neki gel ili vezbe ili nesto trece, cime mogu povecati fleksiju pre nego priraslice slepe sve tako kako je sada?
- Da li bi nasilno savijanje kolena, pod dejstvom analgetika, anestetika, ili neceg sto ce ukloniti bol moze da osteti nesto drugo sem priraslica?
- i naravno svako iskustvo sa slicnom situacijom ili savet ili nesto.... Znacice mi puno.

Hvala i pozdrav,

Mihajlo
Odgovori