Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
1. Imam oziljak od druge godine (sad 23) na ruci od opekotine, dosta je dugacak, ide onako u polukrug. Koliko sam citao, najbolja opcija mi je Fraxel laser. Da li je ovo tacno? Mogao bih da priustim 3 tretmana zaredom. Da li ima neko bolje resenje?
(znam da se ne moze potpuno ukloniti, ali bi meni odgovaralo da bude barem 50% manje vidljivo)
2. Imam jos jedan oziljak isto na ruci, star je oko 5 meseci, bio sam se posekao gadno. (dezinfikovao sam sve kako treba). Posekotina je bila dublja, dugacka je oko 2-2.5cm i siroka oko 1cm. Kada je potpuno zaraslo (posle oko 1.5-2 meseca) poceo sam da je, po preporuci apotekara, mazem svaki dan 2 puta sa Contractubexom. Sada je crvene-ljubicaste boje, kako-kad.
Da li je Contractubex sve sto mogu da uradim? I da li cu ga moci tretirati, ako se odlucim, sa Fraxelom za oko 3 meseca?
Fraxel laser je za atroficne oziljke,dakle oziljke koji su udubljeni,kao oziljci od akni.
Za hipertorficne oziljke koji obicno nastaju posle rasekotina i opekotina fraxel nije terapija izbora.
Cak ne bi trebalo da bude bilo kakav terapija.
Ja znam da postoje ordinacije koje to rade fraxelom,ali cini mi se da je to samo uzimanje novca.
U svetu se tretman takvih oziljaka radi tako sto se oziljno tkivo isece,ivice priblize,ubrziga demo preparat kortikosteroida i laserom(ali ne fraxel:) ) uradi sklerozacija krvih sudova koji daju crvenkastu boju oziljku.To zapravo znaci da se smanji broj krvnih sudova.
Nazalost ja ne znam da neko kod nas radi ovakav tretma oziljaka,ali zato znam da se radi ubrizgavanje depo preparata koji mogu izravnati oziljak.
Ono sto bi mogao da ocekujes ubrizgavanjem depo preparata kortikosterioda jeste da oziljak bude u ravni koze,ovo naravno vazi ako je oziljak uzdignutiji od koze.
Dalje,upotrebom adekvatne kreme za oziljke(mislim da postoje i bolje od contratubexa) vremenom oziljak posvetli.
Ukoliko je ovo efekat kojim bi bio zadovoljan ja te mogu uputiti koji dermatolozi,po mom misljenju,to rade jako dobro.
Inace,ja se ne bih preterano brinuo oko tih oziljaka,nisam siguran da to nekom sa strane smeta:),ali jasno mi je da tebi smeta.
Moj oziljak i jeste u ravni sa kozom (bar se meni tako cini) i crvenkasto-braon je boje, negde svetlije a negde tamnije. Mislim da su mi to sredili kad sam imao 3 godine posto se secam da sam isao na jos jednu dodatnu plasticnu operaciju.
Za kreme mi se ne bacaju pare jer mislim da mi nece uopste pomoci, a znam da ima boljih od contractubexa ali su veoma skupe.
U pravu si da meni smeta, imam ga ceo zivot hocu da ga se resim vise.
Bio sam poslao mail jednoj od poznatih klinika u Srbiji i opisao oziljak a doktor mi je odgovorio ovo:
"Onako kako ste opisali oziljak mogao bi da se odkloni u lokalnoj anesteziji i ceo defekt treba da se usije intradermalnim savom."
Fraxel zaista nije za to.U sustini fraxel se nije preterano dobro pokazao ni kod atroficnih oziljaka za koji i jeste namenjen,a kamoli kod hipertroficnih oziljaka,kao sto je tvoj.
U sustini, mozes da odes i na besplatnu konsultaciju kod dr Slavice Djuricic ili kod dr Lidije Sekulovic.
One su dermatolozi i dosta se bave oziljcima,pa mozes cuti sta imaju da ti kazu.Mislim da u obe ordinacije imaju i plasticni hirurzi,pa eto mozes cuti i njihovo misljenje.
Ako si iz Beograda,nista te ne kosta da se malo porsetas do jedne od njih.
Kontakte ces naci na *REKLAMA* i dermatim.net.
Razlicite su ordinacije u pitanju,da te ne zbuni isti naziv.