gubitak sluha

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
altx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 05, 2011 8:23 pm

gubitak sluha

Post od altx »

Postovani!
Od malih nogu sam slabije cuo na desno uvo,a potpuni gubitak sluha na desnom uvu sam imao sa 9 godina. Posle se pocelo pogorsavati i levo, izgubio sam oko 20 % od sluha ali je to pogorsanje prestalo. Sve do 15 godine kada mi je doslo do potpunog gubitka sluha i na levo uho nakon gripoznog stanja. poslat sam na vma i tamo sam imao infuzionu terapiju nakon koje mi se sluh na levom uhu vratio. diagnoza je bila:
Anacusis lat. dex.
Hypacusis sensorineuralis lat. sin. vasagones
nakon toga iduce godine sam jos 2 puta gubio sluh i posle infuzione terapije u Subotici ono se vratilo. Nakon toga 14 godina nisam imao problema sa sluhom.
Medjutim prosle godine sam ponovo poceo da gubim sluh,terapija nije pomogla. Imao sam CT glave i je sve bilo ok. Doktor mi je rekao da nema pomoci, dobio sam aparat i to je to. U zadnjih nedelju dana mi uz jace zujanje ponovo dolazi do gubitka sluha. Sad vec jedva cujem.
Sadasnja diagnoza mi je :
Kophosis L. dex
Hypacusis sensorineuralis lat. sin. acuta gr medius
za sve ovo vreme provedeno u bolnicama nisam imao prilike da saznam sta mi je..i to bih voleo da saznam..sta znace te diagnoze?
Lekar mi samo kaze da ne zna tacno od cega je, da mi je verovatno ostecen slusni nerv..da sam tako rodjen da mi je uvo osetljivo. Ali zasto mi je dosad koristila ta terapija a sada ne? i zasto me taj gubitak sluha zadesi uvek u prolece u martu ili aprilu? Ima li neke druge terapije?
Nadam se da ce mi neko na ovom forumu bolje objasniti sta su te diagnoze i od cega zapravo bolujem.
Unapred zahvalan :)
MIXTER
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2011 5:56 pm
Kontakt:

Re: gubitak sluha

Post od MIXTER »

Ovako imao sam frenda koji je tako izgubio sluh i nosio je aparate dosta godina i vratio mu se sluh.Ima pomoci.Ali moras pogledati jos jednom kod nekog otorinolaringologa.
m_daca86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 9:50 pm

Re: gubitak sluha

Post od m_daca86 »

Pozdrav!

Kao gluvac-sapatnik, potpuno razumem tvoje muke.
Pretpostavljam da je pre puuuno godina terapija pomagala jer je ti sluh bio donekle stabilan, ali je pritisak oko zivca varirao, a sada je u pitanju stvarni i trajni gubitak sluha na koji ces se nazalost morati navici i nauciti da nekako funkcionises sa time.

Ja sam bukvalno preko noci dobila takvo zujanje da maltene ne mogu da funkcionisem bez aparata. Dakle, nije da ne cujem nista, ali je zujanje toliko grozno da mi maskira vecinu tonova. Uzas jedan... A sto se dijagnoze tice... prepisuju mi jedno te isto oduvek i nikom ne znaci nista... radi se samo o tome da je to Nervno ostecenje i cubitak sluha. Pre 15 godina sam bila na 50% ostecenja, a sada sam na oko 80% vec...

Da li ti se promenilo stanje od aprila kada si postavio post?
Odgovori