Spermogram/spermokultura - laboratorijska analiza?

Pravo mesto za diskusije u vezi sa urinarnim traktom i zdravljem muških polnih organa. Podelite svoje tegobe, pitanja, savete, dileme sa urolozima, seksolozima i lekarima opšte prakse.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, Vragolasta Amfibija, Dr.VinkaVukotic

Odgovori
Nemanja86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 22, 2011 11:15 am

Spermogram/spermokultura - laboratorijska analiza?

Post od Nemanja86 »

Urolog mi je rekao da uradim urinokulturu, spermogram i spermokulturu. Posto ove druge dve analize nikada nisam radio, interesuje me nekoliko stvari. Prvo, koje su pripreme (ako postoje) za ove analize? Drugo, kako se, odnosno u cemu, tehnicki to nosi u laboratoriju? Da li u onim sterilnim posudama u kojima se nosi urin, ili postoje neke posebne posude? Posto sam cuo da uzorak sperme mora biti sto "sveziji", da li treba da najavim laboratoriji da cu doci radi tih analiza, ili mogu da odnesem bilo kada, kao za urin i urinokulturu?

Hvala.
vein
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 14, 2010 10:29 pm

Re: Spermogram/spermokultura - laboratorijska analiza?

Post od vein »

Nemanja86 napisao:Urolog mi je rekao da uradim urinokulturu, spermogram i spermokulturu. Posto ove druge dve analize nikada nisam radio, interesuje me nekoliko stvari. Prvo, koje su pripreme (ako postoje) za ove analize? Drugo, kako se, odnosno u cemu, tehnicki to nosi u laboratoriju? Da li u onim sterilnim posudama u kojima se nosi urin, ili postoje neke posebne posude? Posto sam cuo da uzorak sperme mora biti sto "sveziji", da li treba da najavim laboratoriji da cu doci radi tih analiza, ili mogu da odnesem bilo kada, kao za urin i urinokulturu?

Hvala.
cao.sto se tice spermograma i spermokulture:pre davanja uzorka moras apstinirati odnosno nemati polne odnose 3-5 dana.zatim odneti uzorak u sterilnoj posudi(kao za urin) u labaratoriju.i moj ti je savet idi u laboratoriju i vidi u kom vremenu mozes doneti uzorak.jedan uzorak ti je za jedan nalaz a drugi ces doneti drugi put.uzorak je najbolji ako se donese u sto kracem roku 30 minuta i 1 sat. rade i privatne laboratorije ali ja ti preporucujem u drzavnim jer je i jeftinije -oko 250 din i mislim da je sigurnije. i ja ovih dana isto to radim i lecim se.pozz i sve najbolje.
Nemanja86
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 22, 2011 11:15 am

Post od Nemanja86 »

Hvala! ;)
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Post od Dr011 »

uzorak bi trebalo da moze da se da i u laboratoriji, sto je najbolje...proveri unapred u laboratoriji u kojoj ces raditi...
Odgovori